ЖИТТЯ

Дозвольте собі полінуватися: що варто знати про 20 серпня

Чим особливе 20 серпня? Розповідає Інформатор.

20 серпня у світі відзначають День ліні, а Церква вшановує пам’ять пророка Самуїла. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день лінощів. У цей день кожен може влаштувати собі справжнісіньке свято, а саме побайдикувати. Попри те, що свято має неофіційний характер, воно швидко завоювало популярність серед людей. І хоча є такі, що святкують свій день лінощів чи не щодня, для більшості відпочинок є надзвичайно важливим. Саме для них і створили Всесвітній день ліні.

Всесвітній день москітів (комарів). Захід присвячений британському лікарю Рональду Россу, який у 1897 році встановив, що ці комахи переносять малярію від хворої людини до здорової. Результатом багаторічних досліджень стало проведення експерименту, який довів можливість інфікування через комариний укус. Москіти є переносниками не лише малярії, а також хвороби Денге, лихоманки Західного Нілу та інших інфекційних захворювань.

Міжнародний день медичного транспорту. Історія цього свята розпочалася у період Першої світової війни, коли спеціальні польові автомобілі доставляли поранених солдатів у госпіталі. Дуже швидко медичний транспорт став невід’ємною частиною системи охорони здоров’я.

День пам’яті пророка Самуїла. Жив Самуїл за 1146 років до Різдва Христового. У 12 років він зробив своє перше пророцтво, яке збулося. Прожив пророк до глибокої старості, правлячи ізраїльським народом як верховний суддя. У 406 році його мощі перенесли з Юдеї до Константинополя.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Віктор, Володимир, Іван, Максим, Тимофій, Федір.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1627 – вийшов перший словник української мови “Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє” Памви Беринди.

1741 – данський мореплавець на службі в РІ, капітан-командор Вітус Беринг відкрив Аляску.

1896 – у Києві відбулось освячення кафедрального собору святого Володимира.

1896 – у США запатентували телефон з набірним диском.

1925 – заснували Канівський музей-заповідник “Могила Т. Г. Шевченка”. Тепер – Шевченківський національний заповідник у Каневі.

1964 – створили Міжнародну організацію із супутників зв’язку ІНТЕЛСАТ.

1980 – міністерство зв’язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій “Голос Америки”, “Бі-Бі-Сі”  і “Німецька хвиля”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1863 – Олександр Андріяшев, український історик, архівіст, археограф.

1884 – Омелян (Ковч), український греко-католицький священик-місіонер, ісповідник, капелан УГА, громадський діяч, праведник світу.

1890 – Говард Лавкрафт, американський письменник, писав у жанрах жахів, містики, фентезі, наукової фантастики, поєднуючи їх в оригінальному стилі (лавкрафтівські жахи).

1924 – Платон Костюк, український фізіолог і біофізик.

1939 – Валерій Шевчук, український письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози.

1947 – Януш Юхницький, актор львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України.

1994 – Артем Амелін, військовослужбовець Національної гвардії України, Герой України (посмертно).

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору