ЖИТТЯ

Україна святкує День шахтарів та День міст Донецьк та Рівне: що варто знати про 25 серпня

Чим особливе 25 серпня? Розповідає Інформатор.

25 серпня в Україні святкують професійне свято шахтарів та день народження міст Донецьк та Рівне. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День шахтаря. В останню неділю серпня Україна відзначає професійне свято шахтарів. Це відбулося за ініціативи міністрів вугільної промисловості Засядька та Оніки. На той час шахти працювали у шестиденному режимі, а вихідні були у фіксовані числа кожного місяця. Впровадження свята пов’язують зі стаханівським рекордом. Олексій Стаханов встановив історичний рекорд з добутку вугілля в нічну зміну з 30 на 31 серпня – 102 тони за 5 годин 45 хвилин. Це в 14 разів перевищило встановлену на той час норму на одного працівника.

День міста Донецьк. Це промисловий центр сходу України. Донецьк посідав п’яте місце за чисельністю населення станом на 2014 рік (понад 960 тис. людей) серед інших міст держави. Першу назву – Юзівка – місто отримало на честь засновника, британського підприємця Джона Юза. З 1924 по 1961 рік місто мало назву Сталіно, а вже потім було перейменоване у Донецьк. У квітні 2014 року почалась окупація Донецька російськими загарбниками.

День міста Рівне. Воно має давню історію. Панорами сучасного Рівного прикрашають старовинні архітектурні будови, храми, церкви. Тут зосереджено багато унікальних пам’яток, музеїв, кінотеатрів. 

Свято Жнив. В серпні закінчуються жнива ярих посівів, ячменю, пшениці та інших зернових, що були посіяні навесні. Ця подія була завжди знаковою для землеробів та гучно відзначалася нашими пращурами. Давні слов’яни, що населяли землі Східної Європи, спочатку святкували День першого снопу, тобто день початку жнив. А от після завершення жнив або на День останнього снопу завжди проходили величезні святкування.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Анатолій, Валентин, Герман, Іван, Лука, Максим, Павло, Ян, Ангеліна, Люція.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1604 – Лжедмитрій I з польсько-українським військом почав похід на Москву.

1609 – Галілео Галілей продемонстрував венеційській Малій раді (раді дожа) новий пристрій – телескоп.

1621 – в табір під Хотином на підмогу королю Владиславу проти османів прибуло 45 000 козаків з Яцьком Бородавкою.

1792 – задунайська козацька флотилія прибула в Темрюк на Кубані. Там рівно через 100 років в пам’ять про цю подію спорудили пам’ятник запорожцям.

1919 – під час наступу на Київ Армія УНР звільнила Фастів.

1964 – радянський дисидент, українець Петро Григоренко був позбавлений звання генерал-майора.

1991 – Верховна Рада Білоруської РСР проголосила незалежність країни від СРСР.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1866 – Володимир Косинський, український вчений-економіст, співзасновник Української Академії наук.

1868 – Сергій Ізотов, старшина Дієвої армії УНР.

1905 – Абрам Луфер, український радянський піаніст і педагог, заслужений діяч мистецтв Української РСР.

1918 – Леонард Бернстайн, американський диригент, композитор, піаніст, педагог та просвітник єврейсько-українського походження.

1924 – Павло Загребельний, український письменник.

1938 – Борис Михайлов, український артфотограф, вважається класиком сучасної фотографії.

1940 – Микола Жулинський, український літературознавець і політик, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік НАН України.

1963 – Юрій Вербицький, сейсмолог, кандидат наук, активіст Євромайдану.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору