ЖИТТЯ

З полону повернулися 115 українських захисників: що позитивного було цього тижня

Україна отримає нові пакети допомоги від США та Литви. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна та рф провели перший обмін полоненими після початку боїв на Курщині

24 серпня відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та росією. Додому повернулися 115 українських військових. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Повернути вдалося воїнів Національної гвардії, Збройних сил, Військово-морських сил та Державної прикордонної служби.

“Дякую кожному підрозділу, який поповнює наш обмінний фонд. Це наближає звільнення наших військових, наших цивільних із російського полону”, – сказав Зеленський і подякував Об’єднаним Арабським Еміратам, які посприяли обміну.

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, усі врятовані з полону – військовослужбовці-строковики, зокрема ті, що потрапили в неволю ще в перші місяці повномасштабного вторгнення у 2022 році. Крім того, вдалося визволити дев’ятьох незаконно засуджених українських військових, а також моряків, трьох прикордонників та 82 оборонців Маріуполя, із яких пів сотні боронили “Азовсталь”.

Ракета-дрон “Паляниця” “набагато потужніша”, ніж наші далекобійні дрони – Зеленський

Ракета-дрон “Паляниця”, про перше застосування якої президент Володимир Зеленський оголосив у День Незалежності, “набагато швидша і потужніша”, ніж українські далекобійні дрони. Про це глава держави сказав під час спілкування з журналістами, передає УНІАН.

Він розповів, що під назвою “Паляниця” існує кластер української ракетної програми. До кластера належить три вироби, один із яких позитивно пройшов випробування. Водночас Зеленський анонсував ще інші ракети – “дуже потужні та дуже далекобійні”.

“Наші нові збройні рішення, зокрема й ракета “Паляниця”, – це наш реальний спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів, на жаль, гальмують із рішеннями”, – також сказав він, передає “РБК-Україна”.

Нова допомога від США на 125 мільйонів доларів: Пентагон розповів, що туди входить

Міністерство оборони США розповіло про вміст пакета оборонної допомоги для України до Дня Незалежності України. Пентагон також назвав суму – 125 мільйонів доларів. Про це йдеться на сайті відомства.

Міноборони заявило, що додаткову допомогу надали для “задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони”. Це вже 64-й транш, який надали Україні із запасів Пентагону з серпня 2021 року.

Новий пакет містить:

  • обладнання та боєприпаси для протидії безпілотним авіаційним системам (c-UAS);
  • боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм;
  • важкі керовані протитанкові ракети (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • багатофункціональні повнопривідні військові автомобілі HMMWV;
  • набої до стрілецької зброї;
  • медичне обладнання;
  • підривне обладнання та боєприпаси;
  • запчастини, допоміжне обладнання, послуги, навчання та транспорт.

На тлі Дня Незалежності України в Пентагоні запевнили, що Сполучені Штати та міжнародна коаліція з близько 50 членів НАТО та партнерів “залишаються відданими підтримці хоробрих захисників України, які продовжують боротьбу з російською агресією”.

Литва анонсувала новий пакет допомоги для України: там буде ППО, ракети та боєприпаси

Литва оголосила, що до вересня надасть новий пакет оборонної допомоги для України. Також країна розкрила свої плани щодо постачання дронів та фінансування розмінування. Про це повідомила прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте.

Туди увійдуть системи протиповітряної оборони малої дальності та ракети, а також боєприпаси, гармати, антидронове та інше обладнання. Окрім того, до кінця осені країна передасть Україні вже понад 5000 дронів.

Додатково Вільнюс виділить 35 мільйонів євро на закупівлю радарів і обладнання для розмінування. Шимоніте наголосила, що цьогоріч уряд Литви виконає або навіть перевищить виконання зобов’язання щодо витрати 0,25 ВВП на безпекову допомогу для України.

Зеленський підписав закон, яким може бути заборонена УПЦ МП

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП. Про це йдеться в картці закону.

Закон направили на підпис президентові 23 серпня, а вже в День Незалежності Зеленський його підписав.

Згідно з законопроєктом, відповідальний орган має проводити релігієзнавчу експертизу організацій щодо підлеглості центрам упливу в рф. Якщо є порушення, релігійній організації видають припис, аби та їх усунула. Якщо організація порушить термін, щодо неї мають звернутися до адмінсуду з вимогою її “закрити”. Далі має відбутися суд, який вирішить, забороняти релігійну організацію чи ні.

Під релігійною організацією мається на увазі не вся УПЦ МП загалом, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія – і далі за церковно-адміністративною ієрархією. Станом на 2021 рік УПЦ МП мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору