Переяслав Перейти на сайт

Повітряна атака тривала понад 13 годин поспіль: росіяни випустили більше сотні ракет та близько сотні шахедів

Понад 13 годин поспіль тривала повітряна тривога по всій Україні через атаку ракетами та дронами. Що відомо наразі?

Війська рф зранку 26 серпня запустили по Україні щонайменше 127 ракет різних типів та 109 шахедів. Це був один із найбільших комбінованих ударів. Росіянини цілили в критичну цивільну інфраструктуру по більшості регіонів України, від Харківщини та Києва – до Одеси й західних областей. Про це повідомив президент Володимир Зеленський, передає Інформатор.

У Київській ОВА повідомили, що внаслідок атаки постраждали 4 людини, серед яких одна дитина. Уламки БпЛА впали на автомобіль на трасі, водія госпіталізували до обласної лікарні. Руйнування фіксуються в семи районах області. Наразі зафіксовано пошкодження енергетичних об’єктів, понад 40 будинків, 5 автомобілів, складських приміщень, гаражів, парканів. Оперативні групи продовжують фіксувати наслідки масованої атаки. Через проблеми з енергопостачанням відкрили понад 340 пунктів незламності, де люди можуть підзарядити свої телефони та гаджети. Енергетики працюють над поверненням світла.

У Офісі Генерального прокурора повідомили, що внаслідок обстрілу у Дніпропетровській області загинув 47-річний чоловік. Семеро містян отримали осколкові поранення, серед них 14-річна дівчина. Постраждалих госпіталізовано до лікарні.

На Сумщині унаслідок обстрілу пошкоджено об’єкт залізничної інфраструктури. Контактна мережа та будівлі зазнали пошкоджень. Поранень зазнав помічник машиніста, його госпіталізували.

У Одеській ОДА повідомили, що внаслідок падіння уламків ракет пошкоджено приватні будинки та велика кількість автотранспорту. Також в Одеському районі є збої в роботі електроенергії. Кількість постраждалих внаслідок російської атаки по Одещині зросла до семи людей. У медзаклад в стані середнього ступеню важкості госпіталізована 60-річна жінка. Також двоє дітей (10-річна дівчинка та 8-річний хлопчик) отримали забої й садна.

У Черкаській ОВА повідомили, що понад 13 годин поспіль ворог атакував ракетами та шахедами. Сили ППО знищили 10 БпЛА в межах області. У більшості випадків без наслідків. У Шрамківці 17 пошкоджених домоволодінь, із них 3 – суттєво, а також електролінію.  Цей російський удар був укотре націлений на критичну цивільну інфраструктуру. Тому ситуація в енергетиці зараз складна, задіяні жорсткі графіки відключень.

У Полтавській ОДА повідомили, що уламками БпЛА пошкоджено приватний будинок в Лубенському районі, було поранено жінку, яка в ньому проживала. Внаслідок сьогоднішньої масованої атаки по Україні є пошкодження в енергетиці, тож на Полтавщині застосований графік погодинних відключень.

Голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив, що сьогодні окупанти завдали ракетного удару по території Немишлянського району міста Харків – без постраждалих. Також противник обстріляв промисловий об’єкт в Ізюмському районі області. Наразі відомо про одного загиблого чоловіка, ще дві особи зазнали поранень. Крім цього, зафіксували удари у Лозівському та Красноградському районах, точні місця влучань та інформація про наслідки встановлюється. Дані про постраждалих не надходили.

Зранку ворог завдав масованої ракетної атаки по Запорізькій області, випустивши щонайменше 6 ракет. Удари були спрямовані по об’єкту енергетичної інфраструктури, що спричинило масштабну пожежу. Російські ракети влучили в цивільні будинки в Запорізькому районі. В результаті атаки загинув чоловік, а 71-річна жінка отримала поранення. Триває ліквідація наслідків пожежі. Розпочали відкриття пунктів незламності, наразі в області функціонує понад 40 таких пунктів, де мешканці можуть отримати необхідну допомогу. За потреби, їх кількість може бути збільшена до понад 400.

У Кіровоградській ОДА повідомили, що під час ранкової атаки знищено ворожі дрони в небі над Кіровоградщиною. У Голованівську ЦРЛ госпіталізовано одного постраждалого. Ворог знов цілив по об’єктах української енергетики, а також по критичній інфраструктурі Кропивницького та Олександрійського районів.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що повітряна тривога в Києві сьогодні сумарно тривала 8 з половиною годин. Протягом ночі було знищено до десятка ворожих дронів. Та приблизно така сама кількість – під час денної атаки БпЛА. Загалом було виявлено та знищено майже 20 безпілотників ворога, які прямували на столицю. Бойова робота велася на підступах до Києва. Уламки одного з останніх БпЛА впали на трасу Київ – Обухів на межі Голосіївського району столиці. Внаслідок чого загорілося авто, постраждав водій. В місті – без руйнувань.

Оновлено 26 серпня о 18:47. У ніч на понеділок 26 серпня російські окупанти завдали масованого комбінованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема по паливно-енергетичному сектору держави, застосувавши ракети різних типів повітряного, наземного та морського базування. Усього було виявлено та супроводжено 236 засобів повітряного нападу противника – 127 ракет та 109 ударних БпЛА: 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”, 6 балістичних ракет “Іскандер-М”/KN-23, 77 крилатих ракет Х-101, 28 крилатих ракет “Калібр”, 3 крилаті ракети Х-22, 10 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69 та 109 ударних БпЛА. Загалом Сили ППО збили 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БпЛА. Крім того, кілька одиниць БпЛА локаційно втрачені на території України, ще два – перетнули державний кордон з республікою білорусь. Про це у Facebook повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Руйнування у Київській області

Пошкоджений автомобіль у Дніпропетровській області

Дачний кооператив у Дніпропетровській області

Руйнування у Запорізькій області

Нагадаємо, що у ніч на 23 серпня ворог атакував двома балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23 та 16-ма ударними БпЛА типу Shahed. Деталі – тут.

Фото: КОВА, Дніпропетровська обласна прокуратора, Дніпропетровська ОВА, Іван Федоров

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.