ЖИТТЯ

У світі відзначають День боксу, а українці святкують День сала: що варто знати про 27 серпня

Чим особливе 27 серпня? Розповідає Інформатор.

27 серпня у світі відзначають День прощення, а відома українська співачка Джамала святкує свій 41-ий день народження. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день лотереї. Перша відома в історії лотерея проведена наприкінці лютого у 1466 році. Вдова відомого бельгійського художника Яна Ван Ейка влаштувала благодійний захід на честь 25 річниці смерті чоловіка. Кожен власник квитка мав нагоду випробувати свою вдачу та виграти приз. Усі зібрані кошти пішли на допомогу біднякам міста Брюгге.

День українського сала. Відомо, що наші предки вживали сало майже кожен день, за виключенням посту. Багато хто вважає, що українці поїдають цей продукт кілограмами та вживають його щодня. Але проведене в Європі опитування показало, що українці займають лише 13 позицію у переліку країн, де споживають цей продукт.

Всесвітній день прощення. Майже у всіх світових релігіях прощення є одним з основних постулатів. Деякі з вірувань акцентуються на прощенні людських гріхів Богом, інші закликають людей прощати один одного, а є й такі, що не визнають особливої різниці між Божим та людським прощенням.

Міжнародний день боксу. Бокс є одним з найбільш небезпечних і травматичних видів спорту з дуже давньою історією.  Безумовно, це заняття – виключно для сильних людей, при цьому не лише у фізичному, а й у психологічному сенсі. З боксом асоціюються мужність, витримка та стратегія, через це він залишається серед найпопулярніших видів спорту, а імена найкращих боксерів відомі навіть далеким від цього спорту людям.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олександр, Володимир, Дмитро, Іван, Михайло, Степан, Анфіса.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1672 – об’єднана українсько-османсько-кримська армія, яку очолювали гетьман Петро Дорошенко, османський султан Мегмед IV і кримський хан Селім-Гірей, здобула фортецю Кам’янець (Кам’янець-Подільський) і вирушила на Галичину.

1859 – свердловина, пробурена Едвіном Дрейком у штаті Пенсільванія, дала першу нафту. Це була перша нафтова свердловина, технологія буріння якої знайшла широке розповсюдження. Цей день вважають початком “нафтової ери”.

1919 – під час наступу на Київ Армія УНР звільнила Житомир, Білу Церкву та Васильків.

1934 – ухвалили постанову про заборону знищення лісу в 50-кілометровій зоні навколо Києва.

1938 – в Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, який офіційно затвердив Андрія Мельника на посаді голови Проводу Українських Націоналістів (лідера ОУН)

1939 – відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Гайнкеля.

1955 – вийшло перше видання Книги рекордів Гіннеса.

1977 – на Чорнобильській АЕС запустили в дію 1-й енергоблок.

2007 – ухвалили Відозву української інтелігенції з приводу спорудження пам’ятників російській імператриці Катерині.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1856 – Іван Франко, письменник, один з найвизначніших духовних провідників України, вчений, громадсько-політичний діяч, публіцист.

1902 – Юрій Яновський, український письменник.

1941 – Богдан Ступка, український актор театру і кіно.

1941 – Сезарія Евора, всесвітньовідома кабовердійська співачка, знана також як “Босонога діва”.

1975 – Чьон Сай Хо, гонконгський футболіст, автор одного з найшвидших голів в історії футболу.

1976 – Марк Веббер, австралійський автогонщик, пілот Формули-1.

1983 – Джамала, українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження. Народна артистка України, переможниця Євробачення-2016.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору