ЖИТТЯ

Якщо в будинок у Переяславі влучить Shahed: що робитимуть, обговорили на штабних тренуваннях

Що робити, якщо у Переяславі станеться приліт “шахеда”? Про це говорили на штабних тренуваннях.

27 серпня у будівлі міської ради Переяслава провели штабні тренування “Дії органів управління Переяславської міської субланки Бориспільської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області при влучанні безпілотного літального апарату типу Shahed в житловий будинок”. Про це повідомляє Інформатор.

Начальник відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Віктор Жарко розповів, що надзвичайна ситуація – це порушення умов життя та діяльності людини, яке може привести до її загибелі на об’єктах та деяких територіях. Вона може бути природного, техногенного та воєнного характеру. А ці тренування провели у зв’язку із продовженням та загостренням війни в країні.

Віктор Жарко навів приклад найперших дій при влучанні безпілотника у житловий будинок: “У диспетчерський центр надходить повідомлення про відповідну ситуацію. Про це черговий диспетчер повідомляє міському голові, який зв’язується зі мною. Після цього ми проводимо оповіщення. Міський голова повідомляє голову Бориспільської районної військової адміністрації в телефонному режимі, а я в свою чергу – оперативного чергового Київської обласної військової адміністрації. Після цього забезпечуємо звітування про надзвичайну ситуацію, яка склалася, та направляємо відповідні повідомлення до Київської міської адміністрації та Бориспільської районної військової адміністрації”.

Додав, що після цього терміново збирають постійну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради та проводять засідання, де заслуховують керівників служб. У цей же час на місці події вже мають працювати поліцейські та підрозділи ДСНС.

Жарко зазначив, що голова комісії, заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич своїм розпорядженням призначає начальника штабу з ліквідації, після чого на місці події розгортається робота штабу загалом. У свою чергу керівники відповідних служб розповіли про свої дії при влучанні безпілотного літального апарату в житловий будинок.

Працівники ДСНС під час повітряної тривоги не мають права залучатися до відпрацювання до відбою повітряної тривоги. Коли настав відбій, рятувальники виїжджають на місце події та оцінюють обстановку, після чого залучають техніку. У 27-ї ДПРЧ на бойовому чергуванні постійно є дві автоцистерни, один автомобіль та 10 людей особового складу – це те, що можуть залучити протягом 5-10 хвилин після відбою тривоги. Потім ці сили можуть нарощувати та за потреби звернутися за допомогою в сусідні міста Баришівка, Яготин, Бориспіль.

Також на місце події спрямують щонайменше 6 екіпажів правоохоронців на автотранспорті, частина з яких буде займатися оточенням місця та евакуацією людей із пошкодженого місця, інша частина супроводжуватиме евакуйованих людей.

Переяславська станція екстреної медичної допомоги в такій ситуації передбачає 6 бригад допомоги. Протягом 5-10 хвилин до місця події прибудуть три бригади з Переяслава, одна зі Студеників та дві з Березані прибудуть за 20-25 хвилин. Також у будь-який момент можна залучити допомогу із найближчих міст.

Центр зв’язку та управління ДСНС за погодженням з ДСНС додатково може залучити такі сили та засоби: спецтехніка для розбирання та розчищення завалів, також техніку для первинної медичної допомоги, цистерни для додаткового водопостачання, польову кухню, освітлювання від електростанції та через годину надати 10 людей особового складу.

У Переяславському професійному коледжі (колишній ЦПТО) зможуть забезпечити людей житлом та харчуванням. У гуртожитках здатні прийняти до 100 постраждалих. В їдальні забезпечать людей харчуванням. На території є і протирадіаційні укриття, які забезпечені генераторами.

Начальниця фінансового управління Юлія Жарко зазначила, що, коли будуть враховані потреби людей, які звернулися після надзвичайної ситуації, з місцевого бюджету можуть виділити гроші для допомоги: “Ми маємо резервний фонд в розмірі 1,5 мільйона гривень. За процедурою, визначеною постановою Кабінету Міністрів, з обґрунтуванням відповідних служб з нього можуть бути виділені кошти для допомоги постраждалим”.

Заступниця міського голови Оксана Степаненко додала: “Може бути різний період доби та погодні умови, тому команді евакуаційної комісії потрібно працювати до, під час та після відбою повітряної тривоги, а також цілодобово бути на зв’язку. Евакуаційна ж комісія розгортає збірний пункт біля місця надзвичайної ситуації, який буде займатися прийомом евакуйованого населення”. Віктор Жарко додав, що перевезенням людей буде займатися Сергій Левченко, який надасть два автобуси.

Віктор Жарко розповів про дії в разі влучання безпілотника у житловий будинок

На штабних тренуваннях зібралися представники різних спецслужб та органів

Рятувальники ДСНС розповіли про план дій підрозділу в надзвичайній ситуації

Заступниця міського голови Оксана Степаненко сказала, що влучання безпілотника – це справа державного рівня

На тренуваннях обговорили різні алгоритми дій

Нагадаємо, що 27 серпня росіяни випустили по Україні 10 ракет та 81 безпілотник. Про наслідки читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору