Переяслав Перейти на сайт

У Переяславській громаді виявили африканську чуму свиней: які населені пункти під загрозою

На Переяславщині на території свиногосподарства виявили африканську чуму свиней. Що це означає?

28 серпня на території Переяславської громади зареєстрували спалах африканської чуми свиней. Центральна випробувальна державна лабораторія Держпродспоживслужби виявила ДНК вірусу АЧС у відібраних зразках патологічного матеріалу від загиблих свиней, які належать свиногосподарству “Стейкагро” у селі Гланишів (Переяславська ТГ). Про це повідомили на Facebook-сторінці Бориспільського районного управління Держпродспоживслужби, передає Інформатор.

Отож до зони захисту увійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, свиногосподарство ТОВ “Стейкагро”, а також села Гланишів, Довга Гребля, Вовчків, Гайшин (Переяславська ТГ).

До зони нагляду увійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, ТОВ “СМГ Переяславське”, свиногосподарства СП ТОВ “Пайовик-С”, ПП “Строкова-Агро”, СП ТОВ “Нива Переяславщини” (свинокомплекс №8, свинокомплекс №1), а також такі населені пункти з прилеглими до них територіями: Переяслав, Чирське, Гребля, Дем’янці, Харківці, Мазінки, Мар’янівка, Велика Каратуль, Плескачі Переяславської ТГ, Пристроми, Студеники, Козлів, Леляки, Семенівка, Строкова Студениківської ТГ.

Зараз фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживають всіх заходів з профілактики та боротьби з АЧС.

“Звертаємо увагу населення та суб’єктів господарювання на заборону щодо переміщення живих свиней, торгівлі на ринках живими свиньми та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів. Жителів перелічених населених пунктів просимо з розумінням поставитись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення АЧС на інші території”, – зазначили у повідомленні.

При виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней слід терміново сповістити Держпродспоживслужбу

Нагадаємо, що у середмісті Переяслава 31 серпня під час забігу пам’яті посилено працюватимуть наряди поліції. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.