ЖИТТЯ

Початок навчального року у Переяславі: про все, що потрібно знати, розповів Петро Ярмоленко

Коли розпочнеться навчальний рік, як навчатимуться діти та яка ситуація з укриттями? Інформатор запитав у Петра Ярмоленка. 

У понеділок, 2 вересня, у школах Переяславської громади розпочнеться новий навчальний рік. За парти сядуть 3 тисячі 898 учнів, з яких 312 першокласників. Яким цьогоріч буде графік та форма навчання, які ремонти зробили під час літніх канікул та як справи з укриттями? Про це журналістці Інформатора розповів начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко.

Для порівняння, минулого року у школах громади навчалося 3 тисячі 960 учнів, а першокласників було 370.

Шестиденного графіку навчання у школах Переяславської громади не планують, бо батьки, вчителі та самі школярі попросили не впроваджувати таку систему. Мовляв, це дуже проблематично, тижневе навантаження розраховане лише на 5 днів. “Форму навчання в закладах вирішує комісія у залежності від наявності укриттів та їхньої вмісткості. У нас це буде очна та змішана форми. Повністю дистанційної не буде”, – пояснив Ярмоленко.

  • У першій гімназії школярі навчатимуться очно в одну зміну та використовуватимуть власне укриття та укриття в дошкільному закладі “Сонечко”.
  • У другій гімназії немає свого укриття. Роботи з його облаштування у підвальному приміщенні аптеки, яке передали відділу освіти, тільки розпочинаються. Тож діти будуть навчатися у змішаному форматі використовуючи укриття ТОВ “НУС”, “Критого ринку” та музичної школі ім. Павла Сениці. Початкові класи навчатимуться очно, 5-9 класи – через тиждень.
  • У третій гімназії також буде змішана форма навчання, хоча там і використовуватимуть своє укриття.
  • У четвертій гімназії використовуватимуть укриття під Храмом Святого Володимира. Проте, як розповів Ярмоленко, зараз готуються документи для передачі у власність укриття державної власності, яке є під школою. Діти навчатимуться очно в одну зміну.
  • У п’ятій гімназії навчатимуться в очній формі у дві зміни: початкові класи – в першу, 5-9 класи – в другу. Укриття там наразі на етапі будівництва.
  • У початковій школі діти навчатимуться в одну зміну з власним укриттям.
  • У ліцеї імені Володимира Мономаха початкові класи навчатимуться очно, а 5-11 класи – через тиждень. Там є власне укриття.
  • Академічний ліцей Івана Мазепи використовуватиме укриття ТОВ “Промислові засоби індивідуального захисту”, школярі навчатимуться у змішаному форматі.
  • У селах всі школи навчатимуться в очному режимі.

Петро Ярмоленко зазначив, що укриття обладнані всім необхідним і ніяких ремонтних робіт там більше не планується. Лише у двох укриттях (у Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді та у третій школі) були біо-туалети, але протягом літа там обладнали повноцінні туалетні кімнати.

Також Петро Ярмоленко розповів, що кінець навчального року буде 30 травня 2025 року: “Цього року, як і кілька попередніх, осінніх канікул ми не плануємо. Проте будуть довші зимові, які розпочнуться 23 грудня і триватимуть 4 тижні. Для першокласників же передбачені ще одні канікули, які традиційно були у лютому, але у зв’язку з тим, що зимові будуть великі, вирішили за рахунок осінніх канікул зробити тиждень відпочинку для першачків, бо їм 4 місяці це багато – таким було прохання батьків. Весняні канікули триватимуть тиждень, їх ми зробимо перед закінченням опалювального сезону”.

Ярмоленко також сказав, що великих та масштабних ремонтів у літній період в школах не проводили, лише косметичні: “Ремонтні роботи проводилися у харчоблоці гімназії №4, на це виділили 780 тисяч гривень. Також було кілька аварійних робіт, які виконували за рахунок бюджету. За 22 тисячі гривень відремонтували каналізацію у початковій школі, 29 тисяч виділили на ремонт даху у гімназії №2. Решта робіт виконувалися господарськими способами, для цього за рахунок відділу освіти ми надавали школам всі необхідні матеріали. Дякую батькам, які допомагають у цей непростий час”.

Нагадаємо, що у Переяславській гімназії №3 представили нового директора: Володимира Кондуся замінив Володимир Бражник. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору