ЖИТТЯ

У Переяславі провели забіг у пам’ять про загиблих захисників: взяли участь близько 40 людей

У Переяславі провели всеукраїнський забіг вшанування пам’яті захисників, які загинули на війні. Всі охочі могли долучитися.

31 серпня у Переяславі провели всеукраїнський забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”. Це – щорічна патріотична традиція вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни, приурочена до Дня пам’яті захисників України. Її започаткували у 2018 році. У забігу взяли участь близько 40 людей. Про це повідомляє Інформатор.

Організатор заходу, начальник відділу фізичної культури і спорту міськради Переяслава Валерій Мільгевський розповів, що такий забіг не є змаганням, тож призових місць та подарунків для учасників не буде: “Це захід вшанування пам’яті, потрібно просто пробігти за героя. Його організувало Міністерство у справах ветеранів, реєстрація була відкрита до 13 серпня. 35 учасників зареєструвалися офіційно, але ми зробили так, щоб люди мали змогу прийти і тут взяти номери, які ми підготували, та написати, за кого будуть бігти”.

Кожен учасник міг обрати маршрут з-поміж трьох дистанцій – 2, 5 чи 10 кілометрів. До забігу доєдналися учасники різного віку, взяли участь і багато маленьких дітей разом зі своїми мамами. Багато людей не обирали конкретного захисника, за якого бігтимуть, а на номерку писали “Я біжу за Героїв”. Але все ж більшість бігла за своїх рідних, знайомих та близьких. Стартували від Алеї Героїв та через центральну площу.

Переяславка Діана Павлик обрала дистанцію 2 кілометри та поділилася історією своєї участі: “Так сталося, що я буду бігти за героя, який офіційно вважається зниклим безвісти, але серед свого округу ми знаємо, що його вже немає… Вирішила не афішувати його імені через те, що віра помирає останньою, і я в це вірю. Тому сьогодні символічно біжу за його героїчний вчинок, за те, що він пішов добровольцем і був там”.

Учасниця Сніжана Борисенко розповіла, що її забіг присвячений усім захисникам: “Немає когось конкретного, за кого буду бігти, роблю це за всіх героїв. Я думаю, що такі події дуже важливі, аби вшанувати пам’ять загиблих воїнів та не забувати про них. Сьогодні буду бігти два кілометри”.

Один із найстарших учасників забігу, 77-річний Віталій Ткачук розповів Інформатору, що часто долучається до подібних заходів, адже є кандидатом у майстри спорту з легкої атлетики, а цього дня біжить за свого сусіда Сергія Лазенка, який загинув ще у 2014 році: “Два кілометри для мене достатньо, я у спорті все життя. Вважаю, що подібні заходи необхідно проводити, адже варто підтримувати та направляти людей. Я почесний громадянин своєї країни і маю давати правильний приклад”.

Тетяна Редько також обрала дистанцію два кілометри та бігла за свого знайомого Олександра Мисана: “Я його пам’ятаю ще з юності, коли разом ходили на дискотеку та спілкувалися. Вирішила взяти участь, бо цей захід стосується нас всіх: кожен втратив когось, і взагалі ми багато втратили, це неосяжно, вписати хочеться кожного”.

Учасники, які бігли за Антона Узенюка

Захід відкрили хвилиною мовчання

Отримати свій номер можна було на місці участі

Учасники бігли за своїх рідних, близьких та знайомих

Можна було обрати дистанцію 2, 5 або 10 кілометрів

Також вшанували пам’ять захисників покладанням квітів

“Я біжу за Героїв” – обирали такий напис учасники

Всеукраїнський забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України” – це щорічна патріотична традиція

Герої не вмирають!

В забігу також брали участь діти

Цей маленький хлопчик сьогодні біг за Віктора Руснака

Долучитися до заходу могли всі охочі

Стартували активісти від Алеї Героїв та через центральну площу

Нагадаємо, що 30 серпня на Переяславщині попрощалися із Романом Шаповалом, який загинув на війні. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору