Переяслав Перейти на сайт

В Україні відзначають День авіації: що варто знати про 31 серпня

Чим особливе 31 серпня? Розповідає Інформатор.

31 серпня в Україні відзначають День авіації, а у світі – День блогера. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День авіації України. Щорічно відзначають в останню суботу серпня. Цього дня вітають військових та цивільних пілотів, робітників авіатранспорту та індустрії.

Покладення Пояса Пресвятої Богородиці. 31 серпня християни святкують свято Покладення пояса Пресвятої Богородиці, яке встановлене ще у XII столітті. Церковні писання розповідають, що після Успіння тіло та душа Богородиці взяті до Неба, тому віряни та Церква поклоняються її ризі або поясу.

Всесвітній день блогу (Всесвітній день блогера). Явище блоггінгу відіграє настільки важливу роль в житті людей, що існує навіть спеціальне свято. Цю подію заснували в 2005 році, а відзначають щороку 31 серпня. Дату обрали не випадково – її векторна ілюстрація у форматі eps8 виглядає як слово “blog”.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Мирон, Макарій, Флор, Лев, Уляна, Григорій, Дмитро, Михайло, Іван, Георгій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1733 – своїм указом імператриця Анна Іванівна “пробачає” запорожцям “усі їхні провини” і бере під свою імперську руку. Козаки дістали можливість повернутися на рідну землю.

1898 – офіційно відкрили Київський політехнічний інститут.

1919 – Київ визволили від більшовиків об’єднаними силами УГА та Дієвої армії УНР.

1993 — завершили виведення російських військ із Литви.

1994 – у Берліні пройшла урочиста церемонія виведення російських військ із Німеччини.

1995 – на навколоземну орбіту запустили перший український науково-дослідний супутник Січ-1.

2015 – після голосування за зміни до Конституції, внесені Президентом України, під Верховною Радою почались сутички між протестувальниками й правоохоронцями, понад 140 осіб зазнали поранень. Внаслідок вибуху загинули (на місці і внаслідок поранень) четверо нацгвардійців.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1702 – Луї-Франсуа Рубільяк, французький скульптор, який працював у Королівстві Великої Британії. Один з чотирьох найвідоміших скульпторів Лондону, представник рококо.

1821 – Герман фон Гельмгольц, німецький фізик, фізіолог та психолог.

1881 – Іван Омелянович-Павленко, український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, командир Окремої кінної дивізії УНР, організатор УВВ.

1974 – Андрій Медведєв, український тенісист.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.