ЖИТТЯ

Україна отримає понад 400 мільйонів доларів на підтримку освіти: що позитивного було цього тижня

Україна отримає понад 400 мільйонів доларів на освіту та збудує нову АЕС. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

УКРАЇНА ОТРИМАЄ ВІД НІДЕРЛАНДІВ 28 ГУСЕНЕЧНИХ МАШИН VIKING

Нідерланди передадуть Україні 28 гусеничних машин Viking, які можуть пересуватися і по землі, і по воді. Про це повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

Міністр додав, що Україна “відчайдушно потребує допомоги в боротьбі з російським агресором”, і додав, що морська піхота Нідерландів навчила українських військових використовувати передані машини. “Наша підтримка України продовжує тримати росію на відстані”, — наголосив Брекельманс.

УКРАЇНА ОТРИМАЄ 415 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ ВІД СВІТОВОГО БАНКУ НА ПІДТРИМКУ ОСВІТИ

Рада директорів Світового банку схвалила запуск проєкту Learn, що спрямований на підтримку системи освіти в Україні. Про це повідомили в Міністерстві фінансів України.

Йдеться про проєкт “Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні” (Learn). На проєкт виділять 415 мільйонів доларів, він спрямований на:

  • покращення умов для викладання та навчання,
  • забезпечення доступом учнів, вчителів та шкільного персоналу до безпечних для очного викладання і навчання умов.

Угоди планують підписати у вересні цього року. У міністерстві зазначають, що до кінця року Україна зможе отримати 200 мільйонів доларів до загального фонду державного бюджету.

ЛИТВА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ НОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

До України 28 серпня прибули навантажувачі, системи боротьби з безпілотниками та розкладні ліжка, призначені для українських військових. Їх відправила Литва в межах нового пакета військової допомоги. Про це повідомили в Міністерстві оборони Литви.

У відповідь на запити України цього року Литва вже передала:

  • 155-мм боєприпаси;
  • бронетранспортери М577;
  • бронетранспортери М113;
  • системи протидії безпілотникам;
  • зимове спорядження та одяг;
  • боєприпаси до протитанкового гранатомета “Карл Густав”;
  • системи дистанційного підриву RISE-1;
  • генератори;
  • деталі в розібраному вигляді легкого штурмовика Л-39ЗА “Альбатрос”;
  • навантажувачі;
  • причепи;
  • розкладні ліжка;

УКРАЇНА ПОВЕРНУЛА З ОКУПАЦІЇ ЩЕ 5 РОДИН З ДІТЬМИ

З тимчасово окупованих територій Херсонщини на вільну землю України вдалося повернути ще 5 родин з дітьми. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

У родинах виховують вісьмох дітей — пʼять хлопчиків і три дівчинки, віком від 6 до 14 років. “Зараз діти разом зі своїми батьками в безпеці й оговтуються від жахів російської окупації”, — написав Прокудін.

Поверненням родин займалася благодійна організація “Save Ukraine”. З початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вдалось повернути 181 дитину із Херсонської області.

В УКРАЇНІ ПЛАНУЮТЬ ЗБУДУВАТИ ЩЕ ОДНУ АЕС

В Україні планують збудувати ще одну атомну електростанцію. Будівництво готують поблизу містечка Орбіта на Черкащині, де можуть звести чотири енергоблоки. Про це повідомили в “Енергоатомі”.

Там розповіли, що депутати Чигиринської міськради проголосували за надання дозволу на передачу землі для будівництва та розробку проєкту.

Як кажуть в “Енергоатомі”, будівництво нової АЕС відбуватиметься в межах енергетичної стратегії України на період до 2050 року. Згідно з нею, потужність вітчизняної атомної генерації має зрости.

Саме для цього шукали майданчики для будівництва, найбільш перспективним із яких є містечко Орбіта. Керівник “Енергоатому” Петро Котін каже, що в планах — відродити містечко, зробивши його, одним із найсучасніших “на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша”, де розташовані інші українські АЕС.

Місто Орбіта планували збудувати для працівників майбутньої Чигиринської АЕС у 1970-х роках. Однак після аварії на Чорнобильській АЕС проєкт будівництва закрили. Сам населений пункт перетворився на фактично “місто-привид”, де живе близько сотні людей.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору