Переяслав Перейти на сайт

Нацбанк пропонує перейменувати “копійки” на “шаги”: яка причина та що для цього потрібно

Нацбанк ініціює перейменування розмінної монети з “копійки” на “шаг”. Стара назва фактично є символом московської окупації.

Національний банк України запропонував перейменувати розмінну монету “копійка” на “шаг”. Це має посприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості. Про це 2 вересня повідомили на сайті НБУ, передає Інформатор.

Голова Національного банку України Андрій Пишний сказав, що після дослідження історії грошового обігу України дійшли висновку, що назва для розмінної монети як “копійка” фактично є символом московської окупації. Натомість пропонують змінити назву на питоме українське слово для визначення дрібних монет – “шаг”.

У НБУ кажуть, назва “шаг” має давнє українське походження, вона використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі у XVI-XVII століттях. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Також ця назва широко вживається у класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників. У часи Української революції 1917-1921 років у реальний грошовий обіг на законодавчому рівні були введені грошові знаки з назвою “шаг”. Історики Національного банку, які працюють у Музеї грошей, заявили, що вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України.

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають:

  • внесення відповідних змін до статті 32 Закону України “Про Національний банк України”;
  • визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України: “Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року №2156-XII; “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” від 10.12.1991 №1952-XII;
  • внесення змін до Законів України “Про пенсійне забезпечення”, “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”, до статті 249 Податкового кодексу України задля синхронізації термінології.

Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг “шагів”, а також порядок і строки вилучення з обігу “копійок”.

У разі ухвалення Верховною Радою відповідних законів, Національний банк зможе перейти до карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах. Водночас Нацбанк не планує спеціально через зміну назви вилучати з грошового обігу копійки та обмінювати їх на шаги. Ці монети перебуватимуть в обігу одночасно.

Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали, скільки зараз коштують продукти в супермаркетах Переяслава. Актуальні ціни – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.