Переяслав Перейти на сайт

У світі відзначають День хмарочоса: що варто знати про 3 вересня

Чим особливе 3 вересня? Розповідає Інформатор.

3 вересня у світі відзначають День хмарочоса та відповідно 168-й день народження його творця Луїса Саллівана. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День міста Шостка. Це місто обласного підпорядкування на Сіверщині України та районний центр Сумської області. За часів Другої світової війни тут були зруйновані всі промислові підприємства. Фашисти закатували сотні шосткинців, тисячі не повернулися з поля бою. У Шостці свої дитячі роки провів Михайло Максимович – історик, письменник, перший ректор Київського університету, редактор і видавець альманахів “Киянин” та “Українець”.

День хмарочоса. Дату святкування обрали не випадково, адже саме цього дня у 1856 році народився Луїс Генрі Салліван – відомий американський архітектор, якого вважають батьком хмарочосів. У своїх роботах Салліван завжди дотримувався раціоналізму та розвивав американський модернізм в архітектурі. Сам термін “хмарочос” виник у США наприкінці 1880-х років. Це був час, коли в Нью-Йорку та Чикаго спостерігався справжній будівельний бум.

День відкриття унікальності ДНК. У 1953 році її існування було передбачено двома вченими – Френсісом Кріком та Джеймсом Уортсоном. Проте унікальність та неповторність цієї спіральної структури значно пізніше – 3 вересня 1984 року – зміг відкрити Алек Джеффріс.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Андрій, Василь, Володимир, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Олексій, Петро, Пилип, Роман, Сергій, Василиса.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1609 – англійський мореплавець Генрі Гудзон відкрив гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк.

1838 – у Києві відкрили Інститут шляхетних дівчат.

1864 – у Стокгольмі потужний вибух знищив лабораторію Альфреда Нобеля. При цьому загинув його молодший брат Еміль. Через три роки Альфред Нобель отримав патент на відкриття динаміту.

1914 – добровольчий легіон Українських Січових Стрільців (УСС), створений у Львові у серпні, склав присягу на вірність Австро-Угорській імперії.

1941 – у Дніпрі розпочав роботу Південний крайовий провід ОУН під керівництвом Святослава Вовка.

1953 – набула чинності Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

1973 – у Києві відкрили пам’ятник Лесі Українці.

1993 – у Масандрі (Республіка Крим) президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписали протокол про врегулювання конфлікту навколо Чорноморського флоту (Масандрівські угоди).

2005 – збірна України з футболу вперше у своїй історії здобула право виступити на Чемпіонаті світу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1856 – Луїс Салліван, архітектор, творець перших хмарочосів.

1862 – Олександр Тарковський, український поет, письменник, журналіст, громадський діяч.

1875 – Фердинанд Порше, австрійський автоконструктор, творець Volkswagen Beetle, німецького танку “Тигр”, серії спортивних авто Porsche.

1879 – Олександр Астряб, математик-методист, професор, заслужений діяч науки України.

1892 – Микола Ковалевський, український політичний та державний діяч, публіцист, міністр земельних справ УНР.

1965 – Чарлі Шин, американський кіноактор.

1991 – Олена Герасим’юк, українська поетеса, громадська діячка, ветеранка.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.