Переяслав Перейти на сайт

Сучасні люди у народному вбранні: у Переяславі відкрили виставку Катерини Білетіної “Український портрет”

У Переяславі триває персональна виставка картин Катерини Білетіної. Що там можна побачити?

З 28 серпня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка триває персональна виставка картин української художниці та членкині творчого об’єднання “Новий реалізм/NewRealism” Катерини Білетіної під назвою “Український портрет”. Презентували її у рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”. Представили 18 художніх робіт. Експонуватиметься виставка до 1 жовтня. Про це повідомляє Інформатор.

На виставці Катерина Білетіна представила картини, які почала малювати ще з 2004 року, із часів Помаранчевої революції. За цей час мисткиня створила понад 200 портретів сучасників із використанням деталей народного вбрання, які, на погляд художниці, надають образам особливої естетичної виразності. Катерина багато подорожує Україною, знайомиться з людьми у цих мандрівках та малює їхні портрети в народному одязі.

Окрім цього проєкту, там представлені картини циклів “Переяславське натхнення”, “Катерина” та “Оксана”, роботи із серії “Херсонський щоденник” та твори із зображенням квітів.

За словами художниці, вона працює у жанрі “магічного реалізму”: “Це дозволяє розповідати історії, які допоможуть глядачеві звернути увагу на речі, яких він, можливо, не помічав. Краса народного вбрання, його естетична довершена композиція у поєднанні з обличчям сучасної людини створюють новий образ, де людина постає магічно перевтіленою”. А про свої роботи каже так: “Героїня мого твору насамперед замислена, так, це правда. Мені цікаво передавати спрямований ніби на глядача погляд, за яким відчувається якась таємна думка”.

Катерина Білетіна зараз живе в Одесі, де здобула художню освіту в училищі імені М.Б. Грекова. Студентські роки провела у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури міста Київ. Художниця відома насамперед як портретистка – авторка історичних портретів-реконструкцій “Молода Леся Українка”, “Молодий Іван Франко”, “Портрет Романа Шухевича” та портрету президента України Віктора Ющенка “Президент у вишиванці”.

У 2019 році Катерина стала лауреаткою живописного конкурсу “Кращий художник”, а в 2020-му – нагороджена почесним орденом “За розбудову України” у номінації “За розвиток мистецтва”. Є авторкою ілюстрацій до книг Лесі Ворониної, Ірен Роздобудько та Клауса Хагерруппа.

Художниця випустила альбом авторських реконструкцій народного одягу України під назвою “Беззахисність перед красою” у 2020 році. Вона авторка численних листівок із зображенням українського народного одягу. Проєкт художниці “Традиційні українські народні строї”, виданий у видавництві “Фаріон” у Львові, набув популярності й заслужив народну любов та визнання в Україні й за її кордонами.

У Переяславі відкрили персональну виставку картин Катерини Білетіної

Представили 18 художніх робіт

Презентували її у рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”

Багаторічний проєкт “Український портрет”, картини якого художниця почала малювати ще з 2004 року

За цей час мисткиня створила понад 200 портретів сучасників із використанням деталей народного вбрання

Нагадаємо, що раніше вчителька фізики з майже 50-річним стажем Таїса Ткаченко розповіла Інформатору про дитинство в “казармі”, початок шляху вчителювання та відкриття школи №7. Інтерв’ю – за посиланням.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.