Переяслав Перейти на сайт

У світі відзначають День благодійності: що варто знати про 5 вересня

Чим особливе 5 вересня? Розповідає Інформатор.

5 вересня у світі професійне свято відзначають туристичні журналісти, а у 1918 році народилась перша собака-кінозірка – німецька вівчарка Рін-Тін-тін. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день туристичних журналістів. Цей день підкреслює життєво важливу роль, яку відіграють туристичні журналісти у просуванні відповідального туризму, підвищенні обізнаності про культурне розмаїття та вирішенні глобальних проблем. Ця галузь журналістики використовує такі формати, як туристична хроніка та туристичні нотатки, щоб розповісти про особистий та колективний досвід у дестинаціях по всьому світу. Туристичні журналісти висвітлюють красу різних регіонів, але також проливають світло на проблеми, що загрожують навколишньому середовищу або місцевим громадам.

Міжнародний день жінок корінних народів. День був заснований під час Другої зустрічі організацій і рухів Америки, що відбулася в Тіхуанаку (Болівія) у 1983 році. Дату обрали на честь життя та боротьби Бартоліни Сіса, лідера аймара, яка разом зі своїм чоловіком Тупаком Катарі очолила значну частину повстання аймара-кечуа проти іспанських колонізаторів у Перу. Спадщина Бартоліни Сіси є свідченням незламного духу жінок корінних народів та їхньої ключової ролі у боротьбі за справедливість і права.

Всесвітній день множинної мієломи. Множинна мієлома – це рак, який вражає плазматичні клітини кісткового мозку і становить приблизно 1% всіх онкологічних захворювань у світі. Незважаючи на його поширеність, багато пацієнтів і медичних працівників стикаються зі значними перешкодами в діагностиці та лікуванні захворювання.

Міжнародний день благодійності. Ця подія підвищує обізнаність людей щодо різних ситуацій і проблем, які потребують вирішення – часто вони є невідкладними й життєво важливими. При цьому кожен може обрати для себе той напрямок, який знаходить найсильніший відгук в душі – для когось це допомога безпритульним тваринам, хтось найбільше переймається здоров’ям дітей, а комусь не дають спокою проблеми довкілля.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Єлизавета, Єфрем, Іван, Микола, Павло, Федір.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1015 – у боротьбі за київський престол князь Святополк убив брата Гліба.

1698 -Петро I встановив податок на бороди, щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах.

1918 – Раднарком російської СФРР видав декрет про початок червоного терору.

2014 – у засідці під Веселою Горою і Цвітними Пісками на Луганщині українські війська втратили 42 бійці загиблими і зниклими безвісти.

2019 – заявили про початок роботи Вищого антикорупційного суду, створення якого зі статусом спеціального, суперечить нормам Конституції України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1870 – Володимир Сікевич, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР.

1882 – Михайло Гаврилко, український громадський та військовий діяч, художник, скульптор, чотар УСС, хорунжий Армії УНР, начальник штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанський отаман.

1905 – Артур Кестлер, британський письменник і журналіст, уродженець Угорщини, найбільш відомий його роман – “Ніч ополудні” (1940) про епоху “великого терору” у СРСР 1930-х років.

1918 – Рін-Тін-Тін, німецька вівчарка – перша кінозірка. У Першу світову війну у Французькій республіці американський солдат підібрав у розбомбленому розпліднику крихітне цуценя й відвіз із собою. Пес виріс незвичайно розумним, знявся майже в трьох десятках фільмів кіностудії “Warner Brothers”, вів на радіо власне шоу й заслужив почесну Зірку на голлівудській Алеї слави.

1947 – Валентин Гордійчук, український художник-ілюстратор

1958 – Олександр Денисенко, український літератор, актор, режисер.

1964 – Сергій Лозниця, український режисер документальних та художніх фільмів.

1976 – Тетяна Гуцу, українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка.

1987 – Сергій Бабинець, український хокеїст, восьмиразовий чемпіон України.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.