ЖИТТЯ

Феодосій Гуменюк відзначив 83-річчя у Переяславі, відкривши виставку своїх картин

У Переяславі відкрили виставку картин Феодосія Гуменюка. Чим вона особлива?

6 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку творчих робіт українського художника Феодосія Гуменюка. Вона експонуватиметься до 23 вересня. Подію приурочили до Дня міста Переяслав, який традиційно відзначають у третю суботу вересня. Про це повідомляє Інформатор.

Феодосій Гуменюк – лауреат Шевченківської премії, народний художник України, член спілки художників, заслужений діяч мистецтв, професор Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. У свій 83-ій день народження він завітав у Переяслав, де представив виставку з 12 картин, написаних у стилі графічного живопису.

Творчість митця зорієнтована на духовні українські національні цінності, а тематика на його полотнах – предмети побуту, українські звичаї, календарно-обрядові цикли свят, структурні деталі та різні образи. На представлених у галереї роботах можна побачити гетьманів, козаків, дівчат у вінках, янголів, птахів, Україну та природу.

Розпочали захід у ЦКМ із відеопрезентацї під назвою “Дух українськості у творчості Феодосія Гуменюка”. У ній історикиня-етнографиня Лариса Годліна розповіла, що в НІЕЗ “Переяслав” зберігається 24 роботи художника. “У цих роботах прослідковується дух українства, обрядовості, магнетизму та магізму. Наприклад, у музеї хліба експонується три роботи митця. Дві з них стосуються жниварського обрядового циклу, одна робота – натюрморт з пейзажем давнього українського села. Серце завмирає, коли дивишся на цю акварель, адже це глибока та зворушлива ностальгія за Україною та народною культурою наших предків”, – розповіла колишня головна зберігачка фондів НІЕЗ “Переяслав”.

У Феодосія Гуменюка видався нелегкий творчий шлях. Після Дніпропетровського художнього училища навчався у Санкт-Петербурзькому інституті живопису, скульптури та архітектури імені І. Рєпіна. Проте після того, як його не зарахували до художньої спілки, він не мав права бути у місті та покинув його, повернувшись до України. “Якщо ти художник і не прописаний у спілці, то тебе виключають, і в тебе немає дозволу жити у Санкт-Петербурзі далі. Я приносив до них свої роботи на українську тематику, але мені казали, що такого в академії не навчають. Потім там я приєднався до українських художників, і перша виставка нашого об’єднання була заборонена, все завершилося з поліцією, почалися переслідування і зрештою мене вигнали із Санкт-Петербурга”, – розповів Феодосій.

Художник поділився, що після вигнання він обірвав усі зв’язки з минулим і писав лише на українську тематику. А коли вже назбиралась велика кількість художніх робіт, то почав їздити із ними в Америці – так за гонорари міг існувати. Проте його захоплення творчістю Тараса Шевченка та націо­нальними мотивами не сприймалося партійною верхівкою в Україні, почалися переслідування, через які митцю неодноразово доводилося переїжджати.

Цього дня не тільки як видатного художника, а і як іменинника Феодосія Гуменюка вітали багато гостей. Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко вручив митцю подяку та книгу “Переяслав у віках”. Проректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Василь Дудар від імені вишу відзначив художника орденом князя Володимира Великого та подарував “Енциклопедичний словник символів культури України”.

Враженнями від виставки поділився переяславський художник Роман Мотузок: “У кожній його роботі заплановані речі, які пов’язані із життям, адже найголовніше – особисте бачення. Раніше на одній із виставок я побачив картини Феодосія Гуменюка, звернув увагу на мислення, роботи відрізнялися своїм характером, композицією, щось мене у них хвилювало. Хотілось постояти, подумати, проаналізувати”.

Директорка Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного Ірина Кузьмицька додала: “Це великий потужний пласт роботи. Тут дуже чітко прослідковується ритміка кольору, ліній, плям – у нашого народу та народному мистецтві це було одним із основних. Але якщо подивитися на образи, то у них немає особливих емоцій, не видно якихось переживань, адже всі вони – символічні. Коли дивишся ці роботи масово, то сприймаєш їх як могутній моноліт, який несе в собі потужну енергетику”.

У Переяславі відкрили виставку Феодосія Гуменюка

У мистецькій галереї експонується 12 картин

Творчість митця зорієнтована на духовні українські національні цінності

Тематика – предмети побуту, українські звичаї, календарно-обрядові цикли свят, структурні деталі та різні образи

На захід завітало близько 30 людей

Феодосій Гуменюк трішки розповів про своє життя

Василь Дудар від імені вишу відзначив художника орденом князя Володимира Великого

Враженнями про виставку поділилася директорка художньої школи Ірина Кузьмицька

Нагадаємо, що з 28 серпня у Переяславі триває персональна виставка картин Катерини Білетіної. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору