Переяслав Перейти на сайт

У світі відзначають День читання книги та День боротьби з прокрастинацією: що варто знати про 6 вересня

Чим особливе 6 вересня? Розповідає Інформатор.

6 вересня у світі борються з прокрастинацією, а в Україні відзначають професійне свято адміністратори ЦНАПів. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День читання книги. Книги вдихають життя у нові світи, просвітлюють та захоплюють нас у подорожі. Вони володіють унікальною здатністю кидати виклик нашим уявленням про людський досвід у спосіб, що перевершує інші форми медіа. У сучасному світі, насиченому технологіями, інформацією, стресами та тривожністю, День читання книги запрошує нас на мить розслабитися, замовкнути і погортати сторінки.

День адміністратора Центру надання адміністративних послуг в Україні. Це професійне свято встановлене Кабінетом Міністрів України лише у 2021 році. Подія присвячена вшануванню та відзначенню ролі працівників, які забезпечують ефективне та якісне надання адміністративних послуг громадянам та бізнесу. ЦНАПи спрощують доступ до державних послуг, зменшуючи бюрократичні бар’єри та прискорюючи процедури отримання документів.

День боротьби з прокрастинацією. Час від часу ми маємо справи, які виконувати не хочеться. Наприклад, зайнятися прибиранням або відвідати лікаря для планового огляду. Люди схильні відкладати потрібні, але не дуже приємні дії на “потім” і таке зволікання стає звичкою. Ця проблема зовсім не нова – їй приділяли увагу ще античні філософи, а в сучасному світі вона отримала назву прокрастинації.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Михайло, Всеволод, Костянтин, Дмитро, Іван, Фекла, Макар, Андрій, Давид, Кирило.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1770 – почалося будівництво Олександрівського форштадта, з якого згодом виросло місто Олександрівськ (тепер Запоріжжя).

1819 – Томас Бланчард запатентував токарний верстат.

1873 – створили Шотландську федерацію футболу, одну з найстарших у світі.

1891 – зійшовши з пароплава “Орегон” у порту Квебек, уродженці с. Небилів Іван Пилипів і Василь Єлиняк започаткували хвилю української еміґрації до Канади.

1928 – Народний комісар освіти УСРР Скрипник Микола Олексійович затвердив “Український правопис 1928 року”, який ще називався “скрипниківський”, “харківський”, що діяв до 1933 року.

1989 – через комп’ютерну помилку 41 тисяча парижан одержали листи, які сповіщали про те, що замість порушень правил дорожнього руху ними скоєні вбивства й грабежі.

2007 – Національний банк України випустив у обіг пам’ятну монету “Іван Богун” із серії “Герої козацької доби”.

2022 – початок контрнаступу України в Харківській області.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1766 – Джон Дальтон, британський хімік і фізик, відомий теорією корпускулярної будови матерії та дослідженнями кольорової сліпоти.

1863 – Дмитро Граве, український математик, почесний академік АН СРСР.

1892 – Едвард Віктор Епплтон, британський фізик, лауреат Нобелівської премії 1947 року “за дослідження фізики верхніх шарів атмосфери, особливо за відкриття так званого шару Епплтона”.

1897 – Іван Микитенко, український прозаїк, драматург.

1924 – Михайло Брайчевський, український історик.

1971 – Долорес О’Ріордан, вокалістка ірландської групи The Cranberries.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.