Переяслав Перейти на сайт

Читали вірші, створювали картини та смакували кашею: у Переяславі в музеї просто неба провели захід “Відкриймо для себе Кобзаря”

У Переяславі провели культурно-просвітницький захід “Відкриймо для себе Кобзаря”. Як це було?

7 вересня на території музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі провели культурно-просвітницький захід “Відкриймо для себе Кобзаря”. Учасники читали поезію Тараса Шевченка, співали пісні, створювали картини та смакували кашею. Інформатор розповідає, як це було.

Цьогоріч музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відзначає 60-річчя з часу свого створення. 1964 року на його території на честь 150-річчя з дня народження поета Тараса Шевченка був створений лісопарк та перший в Україні етнографічний музей просто неба. Зараз тут експонуються об’єкти народної культури, що презентують духовну спадщину українців. Зокрема, це й пам’ятки з місць, де творив Тарас Шевченко – сіл В’юнище та Андруші. Тому саме тут, у рік відзначення 210-ї річниці від дня народження поета, провели такий культурно-просвітницький захід.

Одна із організаторів заходу провідна наукова співробітниця музею “Заповіту” Т. Г. Шевченка Марина Навальна розповіла про задум події: “Проводимо дійство біля Андрушівської церкви XVIII століття, яка перевезена з села, яке затоплене Канівським водосховищем. Тарас Шевченко неодноразово був у Андрушах та цій церкві. Більше того вона зображена на його малюнках, копії яких є у нашому музею, тому це дуже символічно”.

Попередньо ж, можна було зареєструватися та продекламували вірші з творчості Тараса Шевченка. Цього дня виступили такі читці: Людмила Сидоренко, Артем Навальний, Анастасія Васіна, Марк Вигівський, Ірина Коровайна, Олена Мікула та Олег Коломієць. Також гості послухали пісню на слова поета “Борітеся – поборите” у виконанні Софії Леонової, а вокальний дует Маргарити та Марини Бродових із села Пологи-Чобітьки (Циблівська ТГ) виконали декілька таких композицій: “Ой тумане, мій тумане” на слова Шевченка, “Чом ти не прийшов”, “Зоряна ніч”.

Також у межах заходу відбувся пленер молодих художників – вихованців студії живопису та арт-терапії при спілці “Мистецтво життя”. Керівниця студії художниця-психологиня Людмила Башук розповіла Інформатору, що діти створювали картинки-магніти масляною пастеллю: “Це наш перший грандіозний пленер, адже діток тут аж 31, але він не простий, таке заняття розвиває ейдетичну пам’ять. Вона сприяє тому, що дитина може відтворювати те, що вона бачить. Тут вони ходять, гуляють та малюють побачене”.

Політик, науковець та керівник громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко, який також завітав на захід сказав: “Переяславщину важливо позиціонувати в позитивному Шевченківському плані. Тут він написав 11 знаменитих творів, багато малював, і саме тут його назвали українським батьком. Тут відчув, що він українська месія, яка мусить вести за собою народ”.

Наприкінці всі учасники отримали подарунки, книги та посмакували кашею на базарній площі музею.

У музеї просто неба провели культурно-просвітницький захід “Відкриймо для себе Кобзаря”

Учасники декламували поезію Тараса Шевченка та співали пісні

У межах заходу відбувся пленер молодих художників – вихованців студії живопису та арт-терапії при спілці “Мистецтво життя”

Політик, науковець та керівник громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко завітав на захід із подарунками для учасників

Художниця-психологиня Людмила Башук розповіла Інформатору, що цього дня діти створювали картинки-магніти масляною пастеллю

Читці декламували різну поезію Кобзаря

Найменший читець – Артем Навальний

Студент Переяславського професійного коледжу Марк Вигівський

Софія Леонова заспівала пісню “Борітеся – поборите” на слова Тараса Шевченка

Вокальний дует Маргарити та Марини Бродових із села Пологи-Чобітьки (Циблівська ТГ)

Загальне фото на згадку

Наприкінці всі учасники отримали подарунки, книги та посмакували кашею на базарній площі музею

Нагадаємо, що 6 вересня Феодосій Гуменюк відзначив 83-річчя у Переяславі, відкривши виставку своїх картин. Детальніше – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.