ЖИТТЯ

Прощання із захисником, виставки та пожежі: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

На Переяславщині завершується тиждень, який був сповнений багатьма цікавими подіями. Відкриття виставок, повітряні атаки, пожежі та прощання із захисником Андрієм Глобою. Також були й деякі здобутки у спорті, а волонтерка Інна Марченко розповіла про свою поїздку на фронт у Сумську та Курську області. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ АНДРІЄМ ГЛОБОЮ

2 вересня на Переяславщині попрощалися зі старшим солдатом Збройних сил України Андрієм Глобою 1984 р.н. із Переяслава. Він загинув 26 серпня під час виконання завдання у зоні бойових дій у населеному пункті Черкаська Конопелька Курської області. Служив у лавах ЗСУ на посаді старшого навідника другого гранатометного відділення. Поховали його поруч із батьком на кладовищі села Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ).

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав: “Ми маємо завжди пам’ятати подвиги та героїзм наших воїнів. Сьогодні мільйони українців пішли до школи навчатися. Та чи сталося б це без наших захисників, чи могли б вони вільно спілкуватися українською мовою та жити на цій землі? На жаль, ні. Вже не одне покоління потерпає від цього страшного ворога. Вони знищують нас, українців, – ми не потрібні їм на нашій землі. Як ніколи, ми повинні бути об’єднаними та підтримувати одне одного. А найголовніше – думати про всіх тих, хто нас захищає”.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

2 вересня російські війська атакували Київщину, Сумщину та Харківщину 16-ма балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23, 14-ма крилатими ракетами Х-101, чотирма зенітними керованими ракетами С-300/С-400, однією ракетою невстановленого типу та 23-ма ударними БпЛА Shahed-131/136. На Київщині – постраждали троє людей. Пошкодженні 3 приватних будинків та 2 автомобілі. Падіння уламків у Голосіївському, Святошинському, Дніпровському та Шевченківському районах. У Святошинському районі сталось загоряння чотирьох автомобілів, двоповерхової будівлі складського приміщення. Також горів пункт приймання вторсировини. У Голосіївському районі було влучання уламків ракети у корпус котельні одного із закладів освіти.

3 вересня трьома балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23, керованою авіаційною ракетою Х-59/69 та 35-ма ударними БпЛА типу Shahed-131/136. На Київщині внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей у двох районах сталася пожежа лісової підстилки та є незначне пошкодження покрівлі житлової багатоповерхівки. Без постраждалих.

5 вересня однією балістичною ракетою “Іскандер-М” та 78-ма ударними БпЛА типу Shahed. На Київщині – без постраждалих. Внаслідок падіння уламків збитих цілей пошкодженні 6 приватних будинків. У них вибиті вікна, пошкоджено покрівлю. Також пошкоджена господарча будівлю та авто. Крім того, побиті вікна в одному із багатоквартирних будинків. У трьох районах області ліквідували пожежі трав’яної підстилки.

6 вересня однією керованою авіаційною ракетою Х-59, однією протирадіолокаційною ракетою Х-31П та 44-ма ударними БпЛА типу Shahed. На Київщині ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА, ДРОВА, ЧАГАРНИКИ ТА ГОСПОДАРЧІ БУДІВЛІ

Багато пожеж було цього тижня на Переяславщині. 1 вересня у Гайшині (Переяславська ТГ) на вулиці Заводській сталося загорання трав’яного настилу на площі 0,005 га. Пожежу ліквідували, ніхто не постраждав.

3 вересня у селі Помоклі (Ташанська ТГ) біля кладовища загорілися чагарники та трава. На допомогу залучали два відділення із Переяслава та одне із Студеників. Рятувальники виявили загоряння двох одноповерхових дерев’яних господарчих будівель площею 15 та 6 кв. метрів. Також від сильного вітру зайнялися ще дві дерев’яні господарчі будівлі площею по 6 кв. метрів. На місці також працював трактор з плугом та автомобіль МАЗ. Пожежц ліквідували. Вогонь знищив 4 господарчі будівлі, чагарники та лісовий опад. Врятували приватний будинок та 2 господарчі будівлі. Ніхто не постраждав.

Того ж дня у селі Циблі (Циблівська ТГ) у полі біля будинку загорілися дрова обсягом 30 куб. метрів, загрози будинку не було. Пожежу ліквідували. Вогонь знищив дрова. Ніхто не постраждав. Причини пожежі встановлюють.

ВОЛОНТЕРИ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ВІДВЕЗЛИ ДОПОМОГУ УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ У СУМСЬКУ ТА КУРСЬКУ ОБЛАСТІ

Волонтери із Переяслава Інна Марченко, Ольга Козаченко та Олександр Шатило їздили на фронт. Відвозили допомогу українським захисникам у Сумську та Курську області від місцевих волонтерських об’єднань. Про враження та ситуацію на захопленій українськими військовими Курщині розповіла Інна Марченко.

Відвозили допомогу, яку передали волонтерки із Цибель (Циблівська ТГ) та Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха, трьом підрозділам. Жінки наготували багато їжі для військових. Також волонтери доставили особисте замовлення захисників.

“До кого саме ми їздили, сказати не можу, бо якщо інформація стане доступною, зрозуміло, що буде відомо, які там підрозділи перебувають. Поїздка була на дві доби, відвозили допомогу на двох автівках-мінівенах, ночували у безпечному місці”, – зазначила Марченко.

Спочатку волонтери відвозили допомогу захисникам у Сумську область, згодом Інна Марченко вирушила на Курщину сама: “У Сумах якраз був “прильот” у завод, ми проїздили повз і бачили, як воно ще все горіло та диміло. Волонтери, з якими я їздила, залишилися мене чекати у Сумській області, а я з хлопцями поїхала далі, в Курську область. Через те, що вони молоді, туди із собою їх не беру, адже звідти реально можна було не повернутися. Лінія фронту вже там і пролягає, FPV-дрони літають всюди, за нами теж один гнався, а ми були без РЕБу… Тяжкувато було, проте все добре”.

Поділилася враженнями від теперішньої Курщини: “Там дуже багато “прильотів” та розбитої техніки. Була в Суджі біля пам’ятника Леніну, який повалили наші хлопці та палили російський прапор, коли зайшли в місто. З місцевих жителів молодих людей не бачила, тільки пенсіонерів, але вони такі, чемні. Коли стояли біля пошти з військовими, то якась бабуся запитала: “Добрый день, скажите, пожалуйста, могу ли я пройти к почте?”, я відповіла: “Доброго дня, проходьте, будь ласка”. Наші військові чемно з ними поводяться, не так, як кацапи з нашими”.

ФЕОДОСІЙ ГУМЕНЮК ВІДЗНАЧИВ 83-РІЧЧЯ, ВІДКРИВШИ ВИСТАВКУ СВОЇХ КАРТИН

6 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку творчих робіт українського художника Феодосія Гуменюка. Вона експонуватиметься до 23 вересня. Подію приурочили до Дня міста Переяслав, який традиційно відзначають у третю суботу вересня.

Творчість митця зорієнтована на духовні українські національні цінності, а тематика на його полотнах – предмети побуту, українські звичаї, календарно-обрядові цикли свят, структурні деталі та різні образи. На представлених у галереї роботах можна побачити гетьманів, козаків, дівчат у вінках, янголів, птахів, Україну та природу.

У Феодосія Гуменюка видався нелегкий творчий шлях. Після Дніпропетровського художнього училища навчався у Санкт-Петербурзькому інституті живопису, скульптури та архітектури імені І. Рєпіна. Проте після того, як його не зарахували до художньої спілки, він не мав права бути у місті та покинув його, повернувшись до України. “Якщо ти художник і не прописаний у спілці, то тебе виключають, і в тебе немає дозволу жити у Санкт-Петербурзі далі. Я приносив до них свої роботи на українську тематику, але мені казали, що такого в академії не навчають. Потім там я приєднався до українських художників, і перша виставка нашого об’єднання була заборонена, все завершилося з поліцією, почалися переслідування і зрештою мене вигнали із Санкт-Петербурга”, – розповів Феодосій.

Художник поділився, що після вигнання він обірвав усі зв’язки з минулим і писав лише на українську тематику. А коли вже назбиралась велика кількість художніх робіт, то почав їздити із ними в Америці – так за гонорари міг існувати. Проте його захоплення творчістю Тараса Шевченка та націо­нальними мотивами не сприймалося партійною верхівкою в Україні, почалися переслідування, через які митцю неодноразово доводилося переїжджати.

У МУЗЕЇ “ЗАПОВІТУ” ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ КАТЕРИНИ БІЛЕТІНОЇ 

З 28 серпня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка триває персональна виставка картин української художниці та членкині творчого об’єднання “Новий реалізм/NewRealism” Катерини Білетіної під назвою “Український портрет”. Презентували її у рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”. Представили 18 художніх робіт. Експонуватиметься виставка до 1 жовтня.

На виставці Катерина Білетіна представила картини, які почала малювати ще з 2004 року, із часів Помаранчевої революції. За цей час мисткиня створила понад 200 портретів сучасників із використанням деталей народного вбрання, які, на погляд художниці, надають образам особливої естетичної виразності. Катерина багато подорожує Україною, знайомиться з людьми у цих мандрівках та малює їхні портрети в народному одязі.

Окрім цього проєкту, там представлені картини циклів “Переяславське натхнення”, “Катерина” та “Оксана”, роботи із серії “Херсонський щоденник” та твори із зображенням квітів.

За словами художниці, вона працює у жанрі “магічного реалізму”: “Це дозволяє розповідати історії, які допоможуть глядачеві звернути увагу на речі, яких він, можливо, не помічав. Краса народного вбрання, його естетична довершена композиція у поєднанні з обличчям сучасної людини створюють новий образ, де людина постає магічно перевтіленою”. А про свої роботи каже так: “Героїня мого твору насамперед замислена, так, це правда. Мені цікаво передавати спрямований ніби на глядача погляд, за яким відчувається якась таємна думка”.

РАЇСА ТКАЧЕНКО ВІДКРИВАЛА СЬОМУ ШКОЛУ, МАЙЖЕ 50 РОКІВ ПРИСВЯТИЛА ОСВІТІ

68-річна Таїса Ткаченко знана у Переяславі, все своє свідоме життя присвятила вчителюванню та фізиці. Зізнається, що пішла навчатися на вчителя фізики, бо то доля така або ж більше жоден інший напрямок в інституті не підійшов. Окрім цього, Таїса Василівна завжди мала активну громадянську позицію та двічі, у 1996 та 2002 роках, ставала “Людиною року” в Переяславі. Про важке дитинство, величезний досвід у сфері освіти, відкриття місцевої шоли №7 (нині – ліцей імені Володимира Мономаха) та різницю вчителів та учнів різних часів читайте в інтерв’ю.

ЯРОСЛАВ ЯКУШЕНКО З УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА СТАВ ЧЕМПІОНОМ СВІТУ З ГРЕКО-РИМСЬКОЇ БОРОТЬБИ

4 вересня в Іспанії студент другого курсу факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Єгор Якушенко став чемпіоном світу з греко-римської боротьби у віковій категорії U-20.

Єгор Якушенко у ваговій категорії до 97 кг у фіналі чемпіонату світу здобув перемогу над німцем Даріусом К’єфером. А на шляху до фіналу вдало пройшов кваліфікацію, перемігши Себастьяна Вархоля з Польщі, в 1/8 фіналу поборов Бранка Дукіча із Сербії. У наступному раунді українець здолав індійця Намана Намана, а у півфіналі виявився сильнішим за “нейтрального” росіянина Анатолія Авєріна. До слова, у липні цього року Єгор Якушенко став чемпіоном Європи U-20.

СПОРТСМЕНИ УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛИ П’ЯТЕ КОМАНДНЕ МІСЦЕ НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ З ТРИАТЛОНУ 

31 серпня у селі Підгірці, що на Київщині відбувся чемпіонат України з триатлону “Msubaru triatman series”. Участь у змаганнях взяли студенти факультету фізичного виховання і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі та здобули п’яте командне місце.

Сковородинівці виступили за естафетну команду “Переяслав”. Декан факультету Віктор Куйбіда долав етап плавання у дистанції 1900 метрів, четвертокурсник Рустам Черепанов змагався на велосипедному етапі у 90 кілометрів, а магістр Денис Могильний на біговому етапі у 21 кілометр. Також випускник факультету Руслан Саулко всі три етапи проходив самостійно і посів 29 місце серед 76 учасників своєї вікової категорії та серед 200 учасників загалом.

У підсумку, спільними зусиллями, команда показала 6-й результат серед усіх 26 естафет та посіла п’яте місце серед чоловічих команд, здолавши дистанцію за 4 години 22 хвилини. У повідомленні зазначили, що це найкращий час різних естафетних команд з нашого міста за всі роки цих змагань.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про три похорони, нового директора лікарні та третьої гімназії. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору