ЖИТТЯ

Україна виробляє дрони, які здатні вражати військові об’єкти рф на відстані до 1800 кілометрів: що позитивного було цього тижня

В Україні закуплять боєприпасів на 47 мільйонів гривень, зібраних через UNITED24, а в Раді підтримали створення Сил безпілотних систем ЗСУ. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Сирський: ЗСУ вдалося зупинити просування окупантів на Покровському напрямку

5 вересня повідомили, що сили оборони змогли зупинити просування російського війська на Покровському напрямку. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю CNN.

«За останні шість днів на Покровському напрямку ворог не просунувся ані на метр. Іншими словами, наша стратегія працює», – сказав він.

За словами Сирського, ЗСУ позбавили росіян здатності маневрувати та розгортати свої сили підкріплення з інших напрямків.

«Це ослаблення, безсумнівно, відчувається в інших областях. Відзначаємо, що кількість артилерійських обстрілів, а також інтенсивність наступу зменшилися», – підсумував головнокомандувач.

Україна має дрони, які можуть уражати цілі в росії за 1800 кілометрів – Буданов

Україна виробляє безпілотні літальні апарати, які здатні подолати 1800 кілометрів. Про це повідомив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Він запевнив, що інфраструктура росії, яка працює на війну, зазнає і зазнаватиме втрат. А військові аеродроми, які є джерелом постійної загрози для мирних українських міст – “здригаються від повітряних атак”.

За його словами, безпілотні системи, над розвитком яких зараз працюють фахівці, зокрема представники Головного управління розвідки, вже дозволяють вражати військові об’єкти держави-агресора на відстані до 1800 км.

Також він зазначив, що протягом року кіберфахівці ГУР провели десятки успішних операцій, здобувши для України цінні відомості, проникли в бази даних рф та знайшли слабкі місця у зв’язку.

Рада підтримала створення Сил безпілотних систем ЗСУ

Верховна Рада України в цілому проголосувала за створення окремого роду сил ЗСУ – Сил безпілотних систем. Це рішення підтримали 294 парламентарі. Про це повідомили народні депутати Олексій ГончаренкоІрина Геращенко та Ярослав Железняк.

Законопроєкт №11507 передбачає зміни до Закону України “Про Збройні сили України”. Як пояснила Геращенко, проєкт унормовує нормативно-правову базу для створення Сил безпілотних систем як окремого роду військ, затверджує штатні посади для роботи з дронами, тренування, систематизації досвіду й масштабування виробництва. Ще в червні президент Володимир Зеленський підписав указ про створення СБС ЗСУ, а тепер це закріпили законодавчо.

Мета окремого роду військ – нарощування спроможностей ЗСУ щодо використання безпілотних та роботизованих повітряних, морських і наземних систем. А ще – забезпечення готовності до застосування таких систем за призначенням. Командувачем Сил є полковник Вадим Сухаревський.

В Україні вперше закуплять боєприпаси за кошти, зібрані через UNITED24

Державне підприємство “Агенція оборонних закупівель” придбає боєприпаси за кошти, зібрані через платформу UNITED24. Це перший такий контракт після дозволу уряду використовувати зібрані на платформі гроші для оборонних закупівель. Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

У травні цього року уряд дозволив перераховувати кошти зі внесків на UNITED24 закупівельним агенціям Міноборони. У межах угоди закуплять боєприпасів на 47 мільйонів гривень.

“Ми дуже вдячні землякам та громадянам демократичного світу за пожертви через фандрейзингову платформу UNITED24. Зі свого боку ми маємо спроможності максимально швидко та ефективно закуповувати боєприпаси для Збройних сил України”, – відзначила директорка “Агенції оборонних закупівель” Марина Безрукова.

Україна евакуювала з Лівану ще 25 своїх громадян

Україна успішно евакуювала з Лівану ще одну групу з 25 українців. Цьому сприяли Міністерство закордонних справ та Головне управління розвідки Міноборони. Про це повідомив речник МЗС Георгій Тихий.

Вдалося вивезти 11 дітей та 14 дорослих, а також одного громадянина Чехії. Група спочатку прибула до Польщі, там евакуйовані отримали усю необхідну допомогу, потім вони повернуться до України.

Як зауважили у ГУР МО, місію провели за дорученням президента Володимира Зеленського.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору