ЖИТТЯ

130 років тому народився кінорежисер Олександр Довженко: що варто знати про 10 вересня

Чим особливе 10 вересня? Розповідає Інформатор.

10 вересня у світі відзначають День запобігання самогубствам. Цього дня 1993 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках”. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день запобігання самогубствам. Відзначають цю дату з 2003 року з ініціативи Міжнародної асоціації щодо запобіганню самогубств. Основна мета – звернення уваги суспільства та влади до цієї нагальної проблеми. Директор ВООЗ зазначає, що трагедію можна заздалегідь попередити. Він закликає усю світову спільноту внести до програм з охорони здоров’я та освітніх проєктів дієві стратегії для попередження заподіяння шкоди своєму життю.

Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Головна мета цієї дати – підвищення обізнаності людей щодо гінекологічних проблем та звернення уваги влади усіх країн на високу значущість жіночого здоров’я для майбутнього нації.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1919 – на Паризькій мирній конференції уклали Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини – на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною.

1941 – у в’язницях Києва радянські спецслужби без вироку суду розстріляли всіх в’язнів.

1943 – біля села Новий Загорів бійці УПА дали бій переважаючим силам німців.

1989 – Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив “берлінської стіни”.

1993 – Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1854 – Іван Терещенко, український підприємець, колекціонер, меценат.

1883 – Дмитро Донцов, український літературний критик, публіцист, політичний діяч, фундатор теорії інтегрального націоналізму.

1885 – Олександр Палладін, український біохімік, академік АН УРСР і АН СРСР.

1894 – Олександр Довженко, український письменник, кінорежисер, кінодраматург.

1930 – Анатолій Скороход, український математик, професор, член-кореспондент, академік НАН України, член Американської академії мистецтв і наук.

1939 – Петро Фомін, український учений-хірург, доктор медичних наук.

1959 – Микола Канішевський, український журналіст, редактор і ведучий інформагентства “Вікна”.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору