Переяслав Перейти на сайт

“Ми були шоковані, як тут гарно все зробили”: як молодь Переяслава проводить час у оновленій “Зустрічі”

У Переяславі завершили будівництво вуличного простору біля “Зустрічі”. Як молодь проводить там час?

Із червня цього року під час молодіжного обміну в рамках проєкту “ВідНОВА:UA” та після його завершення команда небайдужих працювала над створенням місця у Переяславі, де молодь зможе проводити час та розвиватися. Через два місяці, 30 серпня, на своїй Facebook-сторінці депутат та засновник “Зустрічі” Андрій Іващенко написав, що молодіжний простір готовий до відвідування. Окрім приміщення, яке облаштували ще в березні цього року, для молоді створили вуличний простір. Тепер там можна зібратися великою компанією, поспілкуватися на лавках чи в альтанках, прийти на показ фільму чи послухати концерти, які влаштовують у парку імені Шевченка.

Насправді, у Переяславі не так багато місць, де молодь може комфортно відпочивати. А неабияка перевага вуличного простору “Зустріч” – це багато вільного місця. Красива зелень у кашпо, зручні дерев’яні лавки та столики для посиденьок з друзями, атмосферні ліхтарики з теплим світлом та дружня молодь – ідеальне місце для проведення часу.

Як вигляд має “Зустріч” після проєкту “ВідНОВА:UA”

Коли у четвер, 5 вересня, я завітала до “Зустрічі”, щоб підготувати репортаж, двоє дівчат знімали відео поблизу лавок. Раптом до них підкралися ще двоє: “Happy birthday to you!”, – заспівали подруги. Так, це місце підійде навіть для святкування дня народження. Аріна, Ніка, Даша та іменинниця Аня зізналися, що почули про це місце у Telegram-каналі із переяславськими новинами, а на власні очі побачили, коли прогулювались центром міста:

– Ми були шоковані, як тут гарно все зробили. Класно, що є зручні лавочки та вміщається багато людей. Тут не вистачає лише звичайної великої гойдалки або “вверх-вниз” (гойдалка-балансир – ред.). Хоча поряд є дитячий майданчик, та все ж тут зручніше, навіть є столики – а це вже якось елітніше.

На запитання, що подобається найбільше, іменинниця зі смутком згадала гамак, який був у перші дні, а потім його кудись забрали. Зазвичай дівчата збираються тут компанією, аби пограти у карти чи просто поспілкуватися.

Поки надворі досить тепло, ввечері найбільше людей крутиться навколо зручних лавок та альтанки поблизу. Однак, як можна побачити з дописів у Instagram, вдень приміщення “Зустрічі” наповнюється дітьми, які змагаються за дім у “Монополії”, або ж записують пісні у мобільній студії “Контента”.

Наступного дня компанія хлопців грала у “Зустрічі” в настільний теніс, а 21-річний Влад поділився своїми враженнями:

– Про цей простір я дізнався від друзів, з ними й приходжу відпочивати. Всередині граємо у теніс, от як зараз, також є настільні ігри та гаджети, які не дають заскучати. На вуличні лавки виходимо поспілкуватися та теж можемо узяти настільну гру. Подобається тут атмосфера та організованість. У Переяславі зовсім не багато місць, де молодь може відпочивати та розвиватися, тому радий, що тут так все влаштували.

Іменинниця Аня, Даша, Аріна і Ніка

А як щодо цікавих заходів? До початку ремонту доріжок у парку Шевченка перед Центром культури та мистецтв, відповідно біля “Зустрічі” влаштовували концерти, майстер-класи та перегляди фільмів. Ці події збирали дітей, молодь та дорослих. Зараз всі подібні події проводять трішки правіше – на парковій галявині, але дехто з глядачів залишається біля “Зустрічі” – навіть звідти все чудово видно.

Так було і на благодійному концерті ансамблю “Sunshine Band” 6 вересня. Мілана, Валентина та її хлопець прийшли відпочити і послухати живу музику після роботи.

– Подобається, що тут є де посидіти, холодочок та дуже затишно. Як бачите, зараз не вистачає гарної доріжки, газончика. Раніше ми збирались на лавочках у сусідньому парку, та все ж тут краще, – розповіла Валентина, а її подруга додала: – Зазвичай ми гуляємо своєю компанією, але одного разу було й таке, що познайомилась з новими людьми.

Благодійний концерт ансамблю “Sunshine Band” поблизу “Зустрічі”

Концерт зібрав дітей, молодь та дорослих

Відразу після концерту, щойно потемніло, “Зустріч” запалала атмосферними вогниками, а натовпи дорослих та дітей почали приносити стільчики на паркову галявину для перегляду фільму “Гарольд і магічний олівець”. Молодь розстеляла пледи та влаштовувала невеличкі пікніки, малечу кутали в теплий одяг. Один військовий займав місце для своєї дружини.

Віка прийшла на кіновечір разом із подругою:

– Я вже не вперше буваю на перегляді фільму біля “Зустрічі”. Дуже класна атмосфера, прикольніше, ніж в кінотеатрі. Коли було тепліше, ми сиділи на траві на покривалах. Бачу, деякі навіть принесли собі снеки. Класно дивитися фільми під зорями, серед природи й людей.

Відразу після концерту, щойно потемніло, “Зустріч” запалала атмосферними вогниками

Натовпи дорослих та дітей приносили стільчики на паркову галявину для перегляду фільму “Гарольд і магічний олівець”

Молодь розстеляла пледи та робила пікніки, а малечу кутали в теплий одяг

Нагадаємо, що 14 серпня у молодіжному просторі “Зустріч” відбулася презентація проєктів для покращення Переяславської громади, які розробила місцева молодь. Що вони пропонували, читайте тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.