ЖИТТЯ

Повітряні атаки, спортивні досягнення та прощання із захисником: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

На Переяславщині цей тиждень видався досить спортивний. Переяславці брали участь у різних змаганнях, турнірах та здобували призові місця. А з нагоди професійного свята найкращих спортсменів та тренерів нагороджували подяками та подарунками. Не обійшлося і без чергових повітряних атак та масових пожеж. Також відбулось прощання із захисником Віталієм Євтушенком. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ЗААЛЬТИЦЬКОМУ КЛАДОВИЩІ ПОХОВАЛИ ВІТАЛІЯ ЄВТУШЕНКА 

11 вересня у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Віталієм Євтушенком 1967 р.н. Воїн загинув 1 вересня при виконанні бойового завдання поблизу села Желанне Друге Покровського району, що на Донеччині. Служив командиром другого єгерського відділення третього єгерського батальйону військової частини А4948. Поховали захисника на Заальтицькому кладовищі.

Однокласниця Віталія Тетяна додала: “Він був не просто душею класу, у нього була совість та справедливість, якої нам так не вистачає у житті. Він ніколи не сердився, можливо, трішки побурчить, а потім зробить так, як треба. У нас із ним ніколи не було конфліктів чи суперечок”.

Потім всі присутні однокласники підійшли до закритої домовини, взялися за руки та поклялися, що віднині сім’я Віталія – це їхня сім’я і вони завжди будуть поруч.

Переяславська волонтерка Інна Марченко розповіла Інформатору, що Віталій Євтушенко був чоловіком її старшої сестри. Зазначила, що він отримав повістку в травні цього року, пройшов медкомісію і буквально через кілька днів його забрали на службу: “Перший вихід у них був на Сумському напрямку, їх туди перекинули, виходили на три доби. Але, коли я їхала до нього та хлопців на Сумщину, так вийшло, що їх терміново перекинули з тієї точки, де вони були, на Покровськ. Я йому навіть не встигла нічого передати…

Потім ми дізнались місце, де він перебував у Покровську. Він зателефонував сестрі, вона мені, сказала, що їх вже на ніч на вихід відправляють на п’ять діб, як тільки вони туди приїхали. І ми чекали ті п’ять діб, я очікувала, поки він віддзвониться, адже у мене все було готове, тільки машину загрузити і летіти до нього. Але він на зв’язок не вийшов. Передзвонили до його побратимів, а вони сказали: “Вибачте, але Віталія вже, на жаль, немає…” Побратими його витягували, він був поранений, вони тягнули його на руках три кілометри по дорозі до евака, і поки вони його тягли, він помер. Навіть не встиг повоювати…”

Також волонтерка поділилася спогадами, яким знали та пам’ятають Віталія його знайомі: “До служби він працював на “Косталі”. Я його знала 36 років, і це людина, яка ніколи ні разу ні з ким не посварилася. Я ніколи від нього не чула, щоб він навіть лаявся. Просто настільки був добрий, що його окрім як дядя Віталічка, інакше не можна було називати. Був душею компанії, і де б не був, це постійні веселі розмови, анекдоти, і ворогів у нього ніколи не було”.

Інна також розповіла, що з рідних у нього залишилася мати, дружина та син: “У нього був ще один син, але у 2012 році він помер через халатність лікарів. Можливо, він і вирішив піти на війну, щоб якщо загине, то син не піде воювати. А я все те, що збирала Віталію, то сестра попросила, аби передала його побратимам. Після похорону буду їхати до його побратимів, які його рятували. Просто хочу віддячити їм”.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ АНДРІЙ ПОГОДІН ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА

6 вересня під час виконання бойового завдання біля села Михайлівка Покровського району Донецької області загинув старший солдат ЗСУ Андрій Погодін із Переяслава. Йому було 34 роки.

Андрій Погодін був старшим водієм другого стрілецького відділення стрілецького батальйону військової частини А4948.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

9 вересня російські війська атакували територію України трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 та 8-ма ударними БпЛА типу Shahed. На Київщині влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не допустили. Постраждалих немає. У двох районах області через падіння уламків збитих цілей поза межами населених пунктів сталися загоряння трав’яного настилу та лісової підстилки.

10 вересня балістичною ракетою “Іскандер-М”, ракетою Х-31П та 46-ма ударними БпЛА типу “Shahed”. На Київщині влучань в об’єкти критичної та житлової інфраструктури не було. В одному з районів області внаслідок падіння уламків збитих цілей виникла пожежа лісової підстилки та в одному населеному пункті пошкоджена господарська будівля.

11 вересня балістичною ракетою “Іскандер-М”, двома зенітними керованими ракетами С-300, 6-ма протирадіолокаційними ракетами Х-31П та 25-ма ударними БпЛА типу “Shahed”. На Київщині влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не допустили. Постраждалих також немає. Падіння уламків збитих цілей фіксують поза межами населених пунктів.

12 вересня двома балістичними ракетами “Іскандер-М” та однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69. Також завдали ударів по території України двома крилатими ракетами Х-22/32 та 64-ма ударними БпЛА типу “Shahed”. На Київщині без влучань та постраждалих. В двох районах ліквідовано загоряння в полі та пожежу трав’яного настилу на відкритій місцевості

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА, ТОРФ, ЛІС ТА ЗАКИНУТА БУДІВЛЯ

Знову багато пожеж було цього тижня на Переяславщині. 9 вересня у Переяславі на вулиці Набережній сталося загорання трав’яного настилу на площі 0,003 га. Пожежу ліквідували, ніхто не постраждав.

Того ж дня у Циблях (Циблівська ТГ) загорілася лісова підстилка на площі 1 га. На місце події також прибула техніка та 7 осіб від Бориспільського лісового господарства. Загоряння локалізували. Після цього на місці залишилися автомобіль та особовий склад Бориспільського лісового господарства для продовження гасіння та контролю за ситуацією. Ніхто не постраждав.

10 вересня у Переяславі горіла дерев’яна господарча будівля а площі 6 кв.м. На допомогу направили друге відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб. Загорання ліквідували. Вогонь знищив закинуту господарчу дерев’яну будівлю. Ніхто не постраждав.

11 вересня у Переяславі біля “лісового озера” сталося загорання очерету на площі 0,1 га. Через болотисну місцевість рятувальники не могли дістатися до осередку загоряння – площа пожежі зросла до 0,3 га. На допомогу направили друге відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб. Пожежу ліквідували, ніхто не постраждав.

12 вересня у Переяславі на вулиці Набережній горі торф  на площі 0,5 га глибиною залягання 1,2 метра та глибиною прогоряння 20-50 сантиметрів. настилу на площі 0,003 га. Пожежу ліквідували, ніхто не постраждав.

ЯК МОЛОДЬ ПРОВОДИТЬ ЧАС В ОНОВЛЕНІЙ “ЗУСТРІЧІ”

Із червня цього року під час молодіжного обміну в рамках проєкту “ВідНОВА:UA” та після його завершення команда небайдужих працювала над створенням місця у Переяславі, де молодь зможе проводити час та розвиватися. Через два місяці, 30 серпня, на своїй Facebook-сторінці депутат та засновник “Зустрічі” Андрій Іващенко написав, що молодіжний простір готовий до відвідування. Окрім приміщення, яке ще в березні цього року, для молоді створили вуличний простір. Тепер там можна зібратися великою компанією, поспілкуватися на лавках чи в альтанках, прийти на показ фільму чи послухати концерти, які влаштовують у парку імені Шевченка.

Насправді, у Переяславі не так багато місць, де молодь може комфортно відпочивати. А неабияка перевага вуличного простору “Зустріч” – це багато вільного місця. Красива зелень у кашпо, зручні дерев’яні лавки та столики для посиденьок з друзями, атмосферні ліхтарики з теплим світлом та дружня молодь – ідеальне місце для проведення часу.

Коли у четвер, 5 вересня, я завітала до “Зустрічі”, щоб підготувати репортаж, двоє дівчат знімали відео поблизу лавок. Раптом до них підкралися ще двоє: “Happy birthday to you!”, – заспівали подруги. Так, це місце підійде навіть для святкування дня народження. Аріна, Ніка, Даша та іменинниця Аня зізналися, що почули про це місце у Telegram-каналі із переяславськими новинами, а на власні очі побачили, коли прогулювались центром міста:

– Ми були шоковані, як тут гарно все зробили. Класно, що є зручні лавочки та вміщається багато людей. Тут не вистачає лише звичайної великої гойдалки або “вверх-вниз” (гойдалка-балансир – ред.). Хоча поряд є дитячий майданчик, та все ж тут зручніше, навіть є столики – а це вже якось елітніше.

На запитання, що подобається найбільше, іменинниця зі смутком згадала гамак, який був у перші дні, а потім його кудись забрали. Зазвичай дівчата збираються тут компанією, аби пограти у карти чи просто поспілкуватися.

Поки надворі досить тепло, ввечері найбільше людей крутиться навколо зручних лавок та альтанки поблизу. Однак, як можна побачити з дописів у Instagram, вдень приміщення “Зустрічі” наповнюється дітьми, які змагаються за дім у “Монополії”, або ж записують пісні у мобільній студії “Контента”.

Наступного дня компанія хлопців грала у “Зустрічі” в настільний теніс, а 21-річний Влад поділився своїми враженнями:

– Про цей простір я дізнався від друзів, з ними й приходжу відпочивати. Всередині граємо у теніс, от як зараз, також є настільні ігри та гаджети, які не дають заскучати. На вуличні лавки виходимо поспілкуватися та теж можемо узяти настільну гру. Подобається тут атмосфера та організованість. У Переяславі зовсім не багато місць, де молодь може відпочивати та розвиватися, тому радий, що тут так все влаштували.

ПОДРУЖЖЯ ВОЛОНТЕРІВ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ НАГОРОДИЛИ ВІДЗНАКОЮ ГЛАВКОМА ЗСУ “ЗА СПРИЯННЯ ВІЙСЬКУ”

Подружжя волонтерів із Переяславщини Віктор Бутко та Зоя Тимченко отримали відзнаку головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського “За сприяння війську”.

Головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту Студениківської громади Зоя Тимченко та її чоловік Віктор Бутко із 2016 року сотні разів відвідували бойові частини на передовій. Волонтерка неодноразово їздила виступати з концертами перед підрозділами та частинами військовослужбовців, а звукооператором на них був її чоловік.

Тонни смаколиків і речей першої потреби за цей час перевезли волонтери. Також подружжя неодноразово отримувало подяки від бойових частин, яким допомагали.

У МІСЬКІЙ РАДІ НАГОРОДЖУВАЛИ ТРЕНЕРІВ, СПОРТСМЕНІВ ТА ВЧИТЕЛІВ

У залі засідань міської ради Переяслава 13 вересня, напередодні Дня фізичної культури і спорту України, який відзначають у другу суботу вересня, грамотами, подяками та подарунками нагородили спортсменів, тренерів та вчителів.

Голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко, який нагороджував спортсменів, сказав: “Важко переоцінити роль фізичної культури і спорту в житті кожної людини, і з кожним роком я переконуюся у цій важливості все більше. Пам’ятайте, що краще гір можуть бути тільки гори, які ще не підкорені”.

Він нагородив грамотами Бориспільської районної військової адміністрації та Бориспільської районної ради спортсменів та тренерів.

Заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко сказала: “30 років, як ми відзначаємо День фізичної культури і спорту. Наші хлопці і дівчата зараз в окопах захищають право виступати олімпійській збірній суверенної та незалежної України, за що ми їм дуже вдячні”.

Від відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Переяславської міської ради відзначила подяками та подарунками присутніх фахівців.

ЯРОСЛАВ ПИДОРИЧ ТА ЯРОСЛАВ ЧЕРНИШ ЗДОБУЛИ “БРОНЗУ” ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З ЕСТАФЕТНОГО БІГУ

7 вересня у Житомирі відбувся командний чемпіонат України із легкої атлетики з естафетного бігу. У змаганнях взяли участь понад 260 спортсменів із 13 регіонів України. Київську область представляли 5 естафетних команд, у яких були і переяславці.

Спортсмени Переяславської ДЮСШ Ярослав Пидорич та Ярослав Черниш у складі команди Київщини посіли третє місце у бігу 4х100 м серед юніорів.

Також команда Київської області здобула “бронзу” у шведській естафеті (100 м + 200 м + 300 м + 400 м). У ній теж виступав Ярослав Пидорич.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ КУБОК ОБЛАСТІ З ВЕСЛУВАННЯ

7 вересня на спортивній базі “Переяслав” відбувся Кубок Київської області з веслування на байдарках та каное серед юнаків і дівчат 2007-2008 р.н. та молодших. У змаганнях взяли участь 95 спортсменів із Переяслава, Обухова, Українки, Вишгорода, Фастова, Тетієва та Білої Церкви.

Вихованці Переяславської ДЮСШ Вікторія Миздренко, Олександра Барабаш, Ілля Слав’янський стали найкращими на дистанціях 200 та 500 метрів у категорії С-1. “Срібним” призером на дистанції 200 метрів у категорії С-1 став Назар Прокопенко. Їх тренує Володимир Буряков.

Переможців та призерів нагородили медалями та грамотами Управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації. Також для спортсменів організували польову кухню, де всі мали змогу поїсти смачної каші, кавуна та випити чаю. На змаганнях також побувала веслувальниця, призерка Олімпійських ігор в Афінах Тетяна Семикіна.

У ЛІЦЕЇ ВОЛОДИМИРА МОНОМАХА ПРОВЕЛИ ТУРНІР ПАМ’ЯТІ БАСКЕТБОЛЬНОЇ ТРЕНЕРКИ ІРИНИ БИКОВОЇ

7 вересня у спортзалі Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха провели баскетбольний турнір пам’яті тренерки команди “Переяслав”, організаторки обласної дитячої ліги Ірини Бикової. У змаганнях взяли участь команди дівчат 2011 р.н. Окрім переяславок, грали МОБІ-СДЮСШОР, ДЮСШ №3 з Києва та команда з Фастова.

На початку турніру сестра Ірини Бикової Альона Тесля сказал: “Надзвичайно важливо згадувати тих, хто свого часу дбав про розвиток і зростання баскетболу в Київській області. Однією із таких людей є тренерка Ірина Бикова. Мені приємно, що сьогодні на турнірі є діти, які підтримують починання Ірини. Вона була чудовою людиною, хорошим і професійним тренером, менеджером і знавцем своєї справи. Дякую усім, хто дбає про вшанування її пам’яті”.

Зрештою пам’ятний кубок переможців здобула команда ДЮСШ №3. Всі учасники змагань отримали від сім’ї Ірини пам’ятні футболки.

Ірина Бикова – майстер спорту з баскетболу. У спортивній школі Переяслава працювала з 2002 року разом із мамою та сестрою. Команди, якими опікувалась Ірина Бикова та її мати Алла Бикова, беруть участь у чемпіонатах України та чемпіонатах області. Щорічно вихованці цих тренерок стають чемпіонами та призерами змагань. Ірина Бикова померла 22 листопада 2022-го у віці 37 років від тяжкої хвороби.

СТАРТУЄ ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З МІНІФУТБОЛУ 

14 вересня розпочнеться чемпіонат Переяславщини з мініфутболу 8х8. У ньому візьмуть участь 7 команд. Гратимуть у два кола (14 турів) на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі по суботах. Кожного ігрового дня буде по 3 матчі. Організовує турнір федерація футболу

У першому турі відбудуться такі матчі:

  • 16:00. BOSS (Переяслав) – “Матадор-Університет” (Переяслав)
  • 17:00. Вовчків (Переяславська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 18:00. Juk Store (Переяслав) – “Ратибор” (Переяслав)

Переяславські “Бурти” у цьому турі суперника не матимуть.

Згодом зі зменшенням тривалості світлового дня зміниться і базовий час проведення матчів.

Календар першого кола

Щодо фаворитів, то визначити їх прямо зараз складно, оскільки ще не маємо командних заявок на турнір. Їх можна подавати до початку першого туру. Але, якщо відштовхуватись від “Ліги дворів”, яка нещодавно завершилась, і припускати, що склади команд не зазнають значних змін, головним фаворитом на чемпіонство буде Вовчків. “Матадор-Університет” (якщо заявить найсильніших своїх футболістів), BOSS, Juk Store та Мирне спробують нав’язати йому боротьбу, а “Ратибор” та “Бурти” будуть “темними конячками”, які намагатимуться зачепитися за медалі.

Команди гратимуть у складах 8 на 8 (7 польових та 1 воротар) на половині стандартного футбольного поля. Дозволена необмежена кількість замін, зокрема і зворотні. Матч триватиме два тайми по 30 хвилин.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, виставки та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору