ЖИТТЯ

Україна під час двох обмінів військовополоненими повернула додому ще 152 захисників: що позитивного було цього тижня

Латвія та США оголосили про нову допомогу Україні, а у Міноборони презентували IT-систему тилового забезпечення армії. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна двічі провела обмін полоненими з рф – додому повернулися 152 захисники

13 вересня Україна провела з росією обмін полоненими. У результаті додому повернулися ще 49 українок та українців. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли, що вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону 23 жінок, зокрема цивільних, яких росіяни затримали ще до повномасштабного вторгнення. Також врятували жінок, які примусово брали участь у так званих судах над захисниками Маріуполя. Загалом до обміну вдалося потрапити воїнам Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також деяким цивільним.

Керівниця патронатної служби бригади “Азов” Олена Толкачова заявила, що в межах обміну вперше за довгий час вдалося повернути 15 воїнів-“азовців”, які провели в полоні понад два роки.

14 вересня обмін військовополоненими відбувся вдруге. Цього разу вдалося повернути 103 захисників, серед них є воїни бригади “Азов”. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Загалом вдалося звільнити 82 рядових та сержантів, а також 21 офіцера зі ЗСУ, Національної гвардії України, прикордонної служби, а також поліції. Зокрема серед звільнених військові 36-ої бригади морської піхоти, представники спецпідрозділу “Кракен” та 12-ої бригади спеціального призначення НГУ “Азов”.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими також додали, що більшість військових у полоні зазнали важких травм чи поранень, вони мають серйозні захворювання і потребують негайної медичної допомоги. До того ж, більшість визволених із полону росіяни утримували з перших днів війни, розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.

Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги для України

Латвія пообіцяла надати черговий пакет військової підтримки, зокрема, він міститиме бронетранспортери. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі з латвійською колегою Евікою Сілінею.

На зустрічі глава українського Кабміну подякував уряду Латвії та народу за “конкретні й послідовні кроки”, що посилюють Україну. Зокрема, йдеться про коаліцію безпілотників та постачання дронів для війська. Сіліня та Шмигаль обговорили розширення співпраці двох країн в усіх сферах, що стосуються посилення військових на полі бою.

Український прем’єр зауважив, що Латвія послідовно підтримує санкції проти росії та є надійним союзником України в інтеграції до ЄС і НАТО. Крім того, країна надає допомогу енергетичним обладнанням і планує передати сонячні панелі для лікарень.

Блінкен оголосив про виділення Україні допомоги на 700 мільйонів доларів

США виділяють Україні гуманітарну та енергетичну допомогу загальною сумою понад 700 мільйонів доларів. Про це під час візиту до Києва 11 вересня повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

На підтримку енергетики України, зокрема на відновлення зруйнованих російськими атаками енергооб’єктів та електромереж, виділили 325 мільйонів доларів. Ще 290 мільйонів доларів підуть на гуманітарну підтримку, тобто, їжа, вода, ліки, житла та освіта для українців. На розмінування території України надають 102 мільйони.

Як наголосив держсекретар, росія намагається атакувати українську енергетику, “щоб використати холод як зброю проти українського народу”Він також анонсував, що найближчим часом відбудеться засідання “Великої сімки”, присвячене енергетиці України.

У Міноборони презентували IT-систему тилового забезпечення армії

11 вересня Міноборони разом з Державним оператором тилу презентували ІТ-систему для управління тиловими потребами ЗСУ “DOT-Chain”. Розробка проєкту тривала пів року. Бюджет тилового забезпечення ЗСУ нині становить 96 мільярдів гривень. Про це повідомили hromadske.

Міністр оборони Рустем Умєров під час презентації заявив, що така система спростить документообіг та забезпечить своєчасні виплати постачальникам. Буквально декілька кліків замінять тисячі паперових документів, що значно зекономить час.

За словами розробників, якщо раніше термін постачань до військових частин міг становити два місяці, то нова система скорочує цей строк учетверо і скасовує необхідність паперових документів.

“До цього для забезпечення харчуванням однієї військової частини генерувалося 30 тисяч паперових документів. Це тільки один тиждень однієї військової частини. Тепер у цьому немає потреби”, – каже ІТ-радниця Державного оператора тилу, відповідальна за розробку проєкту, Альона Жужа.

За її словами, відтепер у системі видно всі статуси документів щодо закупівлі й постачання, а видаткові накладні одразу підвантажуються в систему. В той час як Державний оператор тилу, маючи електронні підписи від військової частини та постачальника, може одразу оплатити заявку. Відомості з системи використовуватиме й Міноборони, аби відповідно до даних коригувати потреби військових.

Наразі функціонал системи поширюється лише на харчування. У майбутньому його обіцяють масштабувати для закупівель інших категорій товарів.

Україна почала власне виробництво 155-мм артилерійських снарядів – Камишін

Україна розпочала власне виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм. Ліцензію на їхнє виготовлення Україні в серпні дала Норвегія. Про це повідомив колишній очільник Мінстратегпрому та чинний позаштатний радник президента зі стратегічних питань Олександр Камишін в інтерв’ю Nettavisen.

За його словами, налагодження виробництва власних артилерійських снарядів калібру 155 мм вже давно є важливою метою для України. Також Камишін зазначив, що “під його керівництвом виробництво оборонної продукції в Україні зросло вдвічі”, а до кінця цього року – потроїться.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору