Переяслав Перейти на сайт

Професійне свято відзначають українські рятувальники: що варто знати про 17 вересня

Чим особливе 17 вересня? Розповідає Інформатор.

17 вересня в Україні відзначають День усиновлення, в у 1991 році цього дня створили Кабінет Міністрів. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день безпеки пацієнтів. Виникнення несприятливих подій через небезпечний догляд, ймовірно, є однією з 10 основних причин смерті та інвалідності в усьому світі. Мета – забезпечити безпеку пацієнтів у всьому світі, підвищити рівень залучення громадян до отримання медичної допомоги та спрямувати дії на підвищення безпеки та мінімізації негативного впливу.

День рятувальників України. Свято встановили 12 вересня 2008 року указом Президента України на підтримку ініціативи громадськості та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Його святкують працівники аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, а також громадяни, які зробили внесок у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей.

День працівника страхового ринку України. Це професійне свято встановили 1993 року, хоча спочатку воно не мало офіційного статусу. Метою цього дня є вшанування працівників страхового ринку, які забезпечують фінансову стабільність та захист громадян і підприємств від різних ризиків.

День усиновлення. Свято має на меті привернути увагу суспільства до долі сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, підняти свідомість громадян щодо можливості усиновлення та надання дітям любові та сім’ї. У цей день проводять різноманітні заходи, майстер-класи та зустрічі, що популяризують усиновлення та допомагають знайти сім’ї для дітей, які їх позбавлені.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Василь, Григорій, Іван, Митрофан, Михайло, Мойсей, Микола, Олександр, Олена, Опанас, Павло, Петро, Симон, Стефан, Феодор, Юліан.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1598 – голландські моряки відкрили Маврикій.

1809 – уклали Фрідріхсгамський мир між Росією та Швецією, за умовами якого Фінляндія відійшла до складу Росії на правах автономії.

1834 – професора Михайла Максимовича затвердили на посаді ректора Київського університету св. Володимира.

1919 – оприлюднили відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.

1920 – дієва Армія УНР звільнила Борщів, Гусятин, Теребовлю та Чортків.

1924 – у Женеві відкрили першу у світі приватну міжнародну школу, в якій на той час навчалося 8 учнів.

1939 – СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексувала Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля та Західну Білорусь.

1989 – у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні “Червона рута”.

1991 – створили Кабінет Міністрів України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1853 – Михайло Павлик, український письменник, публіцист, критик.

1864 – Михайло Коцюбинський, письменник, громадський діяч, класик української літератури,  автор творів “Fata Morgana”, “Тіні забутих предків”.

1883 – Вільям Карлос Вільямс, американський поет, прозаїк, драматург, один з найвизначніших поетів США ХХ століття.

1952 – Віктор Савченко, український радянський боксер, дворазовий призер Олімпійських ігор.

1976 – Євгеній Шестаков, український боксер.

1979 – Владислав Бувалкін, співробітник Служби безпеки України, учасник російсько-української війни, Герой України.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.