ЖИТТЯ

42 роки тому американський професор придумав смайлик: що варто знати про 19 вересня

Чим особливе 19 вересня? Розповідає Інформатор.

19 вересня придумали смайлик, а ще народилися письменниця Оксана Забужко та біатлоністка Юлія Джима. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День пам’яті мучеників Трофима, Саватiя i Доримедонта. Вони постраждали за свою віру у Христа за часів, коли імператором був Проб (276-282 роки). Якось в Антіохії відбувалося язичницьке свято. Прийшли туди Трохим і Саватій та й почали молитися до Господа, щоб той наставив язичників на шлях істини. Тут же їх схопили та привели до правителя. Під час допиту чоловіки рішуче стояли на своїй вірі та відмовлялися зректися Ісуса Христа. Через жорстокі тортури Саватій помер, а Трохима відправили до іншого міста на ще більші муки. Три дні йшов Трохим взутий у залізні чоботи з гострими цвяхами. Коли він дійшов, то його кинули у в’язницю. Там його таємно відвідував християнин Доримедонт, який був у місті сенатором. Омив Доримедонт його рани, але мучителі Трохима дізналися про зраду сенатора і теж кинули його до в’язниці. Коли мученики вкотре відмовилися зректися Господа, їх зашмагали мечем.

День народження смайлика. Смайлик – схематичне зображення людського обличчя, що використовується для передачі емоцій. Елемент масової культури, що виник в міру поширення мережі Інтернет серед широких верств населення. Може складатися з різноманітних символів, як-то букв алфавіту, знаків пунктуації та різних службових символів.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Кирик, Феоктист, Зенон, Архип, Кирило, Макар, Давид.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1356 – у ході Столітньої війни англійці на чолі з принцом Уельським Едвардом розбили французів у битві при Пуатьє і взяли в полон французького короля Іоана II Доброго.

1670 – почалось повстання на Слобожанщині проти московських воєвод.

1676 – розпочався штурм московськими військами гетьманської столиці Чигирина.

1783 – французькі брати Монгольф’є у присутності короля Людовика XVI запустили першу повітряну кулю з тваринами на борту (вівця, півень і качка).

1888 – у бельгійському курорті Спа відбувся перший в історії конкурс краси. Переможницею була визнана 18-літня креолка з Гваделупи Берта Сукаре.

1941 – німецькі війська увійшли до Києва, залишеного червоноармійськими військами. До німецького полону в цій операції потрапили 665 тисяч людей.

1982 – професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман запропонував використовувати смайлик (на основі двокрапки, дефіса й дужки) як вияв емоції у спілкуванні в мережі.

1985 – землетрус у Мехіко, в результаті підземних поштовхів силою 8,1 бала за шкалою Ріхтера загинули близько 9 тисяч людей, десятки будівель були повністю зруйновані.

1991 – у Києві відновила діяльність Києво-Могилянська академія.

2015 – найбільший автовиробник світу концерн Volkswagen AG був спійманий на фальсифікації даних викидів шкідливих речовин його турбодизельними двигунами.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

767 – Сайтьо, японський монах, засновник буддистської школи Тендай-сю в Японії.

1730 – Огюстен Пажу, французький скульптор, представник класицизму.

1782 – Яким Нахімов, харківський поет-сатирик.

1934 – Брайан Епстайн, британський продюсер, менеджер групи “Бітлз”.

1942 – Євген Станкович, український композитор, голова Національної спілки композиторів України (з 2005 року)

1960 – Оксана Забужко, провідна українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічна інтелектуалка.

1990 – Юлія Джима, українська біатлоністка, чемпіонка Олімпійських ігор.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ на Переяславщині?

19 вересня до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння господарчої будівлі у на вулиці Страдного Помоклях (Ташанська ТГ). На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 6 осіб.

Рятувальники виявили, що горить шиферна покрівля цегляної господарчої будівлі на всій площі 48 кв. метрів та 2 тонни сіна на горищі. Вогонь знищив покрівлю та сіно. Врятували 10 дорослих свиней та 10 малих свиней. Ніхто не постраждав.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору