Переяслав Перейти на сайт

На літературному вечорі до Дня Переяслава творчістю ділилися 10 поетів: як досвідчені, так і молоді початківці

У Переяславі провели літературний вечір до Дня міста. Як це було?

19 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв провели літературну зустріч поетів та письменників “Живе слово, як молитва” у рамках відзначення Дня міста. Про це повідомляє Інформатор.

Така творча подія кожного року у місті вже стала традицією. Цього разу вона об’єднала не тільки досвідчених місцевих митців слова, але й молодих талановитих початківців. Поринути у творчу атмосферу допомогла ведуча Людмила Леляк, яка по черзі представляла кожного гостя та розповідала його коротку біографію та здобутки у літературній сфері. На початку ж зустрічі прозвучала композиція Георга Фрідріха Генделя “Прелюдія” у виконанні учня Переяславської музичної школи імені Павла Сениці Андрія Юрченка.

Авторську поезію зачитали такі поети: Олександр Матвієнко, Наталія Павлик, Олег Коломієць, Лідія Мищенко, Ольга Шкира, Наталія Швець, Лідія Задорожня, Вікторія Шевель, Дарина Овсієнко, Оксана Степаненко. Звучали різноманітні вірші, але все ж більшість була присвячена Переяславу та Україні, дехто ділився й особистими переживаннями у своїх рядках.

Від відділу культури та туризму Переяславської міської ради ведуча вручила подяки почесному жителю міста, члену Національної спілки письменників України Олегу Коломійцю та поету, члену Національної спілки письменників України Олександру Матвієнку “За плідну співпрацю, сприянню розвитку культури, активну участь у підготовці та проведенні літературних зустрічей та до Дня міста Переяслав”.

Одна з учасниць Лідія Мищенко працює у Студениківській сільській бібліотеці, її вона облаштувала як громадський простір, де вирішуються різні питання громади. Також організувала психологічний центр підтримки переселенців та сформувала волонтерський штаб, у якому люди гуртуються задля допомоги захисникам. Створила ще й музей, куди збирає старожитності зі свого села, зокрема у ньому вже налічується лише рушників понад 80. Вірші пише з дитинства, але ніде їх не публікувала, лише п’ять років тому почала робити це у соціальних мережах. Є співавторкою двох поетичних альманахів, має дві збірки, також є кілька пісень на її слова. Зараз її вірші публікують у різних періодичних виданнях.

Відома переяславська письменниця Вікторія Шевель зачитала поезії зі збірок, які представляла на першому міжнародному конкурсі української поезії і прози “Франкові зорі” у Хорватії, де здобула Гран-прі.

Дарина Овсієнко, яка навчається на третьому курсі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, сказала, що культура веде за собою людей і здатна робити дивовижні речі, та зачитала вірш про Розстріляне Відродження.

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко перед виступом промовила: “Якщо ми говоримо сьогодні про особистість, то перша, з ким ми зустрічаємось, – це мама. Моя цими днями зустрічає своє 70-річчя зі своєю п’ятою збіркою, це справжня поетеса. Вона була б здивована, що мої дописи ви також називаєте поезією. Вдячна, що сьогодні її почуєте, для неї це буде одним із найкращих подарунків”.

Ведуча вручила подяку Олександру Матвієнку

Наталія Павлик зачитала свою поезію

Літературна зустріч поетів та письменників “Живе слово, як молитва” у рамках відзначення Дня міста

Олег Коломієць поділився своїми віршами

Ольга Шкира прочитала вірші про Переяслав

Лідія Мищенко працює у Студениківській бібліотеці, вірші пише з дитинства

Вікторія Шевель зачитала поезії зі збірок, які представляла на міжнародному конкурсі

Дарина Овсієнко зачитала вірш про Розстріляне Відродження

Оксана Степаненко також зачитала кілька власних віршів

Нагадаємо, що нещодавно Анатолій Жук розповів Інформатору про життєвий вибір, розвиток бізнесу, феномен iPhone та вподобання переяславців. Інтерв’ю – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.