Переяслав Перейти на сайт

“Постраждали від війни, як ніхто інший”: у Переяславі родини загиблих військових отримують відзнаки “Почесних жителів”

З нагоди Дня міста у Переяславі вручають відзнаки “Почесний житель Переяславської громади”. Їх вже отримала частина родин загиблих військовослужбовців.

20 вересня зранку у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецт з нагоди Дня міста, який традиційно відзначають у третю суботу вересня (цьогоріч 21 вересня), урочисто вручали відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” родинам загиблих військовослужбовців із Переяславської територіальної громади. По обіді вручають такі ж відзнаки вже рідним загиблих із сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району. Про це повідомляє Інформатор.

У серпні на сесії міськради Переяслава затвердили перелік людей, яким цьогоріч присвоїли звання “Почесний житель Переяславської громади”. Це – 137 жителів Переяславщини, які загинули у російсько-українській війні, починаючи із 2014 року. З повним переліком можна ознайомитись тут. Із Переяславської громади відзнаки отримали 79 родин.

Початок планувався о 9:00, тож до цього часу в залі майже не було вільних місць. Але о 9:10 через повітряну тривогу захід зупинили, а всіх присутніх попросили пройти в укриття. У цей час насправді мало хто відійшов від будівлі ЦКМ. О 9:43 тривога завершилась, а о десятій захід відновили.

Урочистості розпочали з невеличкої вистави “Небесна брама” групи “Акцент”, яку “присвятили пам’яті всіх, хто в пікселі стукає в Небесну браму”. За її сюжетом військовий брав участь у бою, аж раптом почався сильний обстріл, вибухи. Далі він вже нічого не пам’ятає. Опиняється перед Небесною Брамою та зустрічає святого апостола Петра. Захисник розуміє, що помер.

Потім із танцем “Крила” виступив хореографічний колектив “Фаворит”. Після цього присутні разом заспівали Гімн України та вшанували полеглих захисників хвилиною мовчання. Ведуча Влада Черненко сказала: “Здається, тиша тривала хвилину, але насправді для більшості з присутніх у цій залі вона розпочалася відтоді, коли вони прочитали останнє повідомлення з фронту чи востаннє сказали “Бережи себе” тим, з ким тепер ведуть розмови лише подумки”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав: “В останні десять років війна прийшла у нашу країну. Всі присутні у цій залі постраждали від неї так, як ніхто інший. Ви втратили найрідніших людей. Це були ваші сини, батьки та чоловіки. Близько 140 разів мені доводилось стояти біля могил наших воїнів, дивитися в очі і говорити слова співчуття. Цього року у День міста ми вперше в цьому залі вручаємо відзнаки “Почесних жителів”, але, на жаль, посмертно”.

Після цих слів Саулко вручив відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” 79-м родинам загиблих військовослужбовців із Переяславської громади. Отримати відзнаки виходили жінки з маленькими дітьми, батьки або й цілі сім’ї. Сльози, розгублені діти, які більше не побачать своїх татусів та порожні очі матерів, що втратили синів…

Наприкінці виступила студія бального танцю “Dance Victory” з композицією “Ми будемо жити”, а пісню “Я – Україна” заспівала Ганна Ляч.

Родичі загиблих обмінювались спогадами про своїх захисників та підтримували одне одного. Певно, лише вони можуть по-справжньому зрозуміти біль від своїх втрат.

Урочистості розпочали з невеличкої вистави “Небесна брама”

З танцем “Крила” виступив хореографічний колектив “Фаворит”

У залі майже не було вільних місць

Відзнаки отримали 79 родин із Переяславської громади

Сім’я загиблого солдата Ігоря Бабкова

Сім’я загиблого військового Андрія Зінченка

Мама загиблого молодшого сержанта Антона Узенюка

За загиблого Андрія Канівця нагороду отримав його батько

Здавалося, черговий вихід на сцену за нагородою бив у серце кожному з присутніх

Гіркі сльози та очі дітей, які більше не побачать свого тата

Наприкінці виступила студія бального танцю “Dance Victory” з танцем “Ми будемо жити”

Пісню “Я – Україна” заспівала Ганна Ляч

Нагадаємо, що 19 вересня у мистецькій галереї ЦКМ провели літературну зустріч поетів та письменників “Живе слово, як молитва” у рамках відзначення Дня міста. Як це було, читайте тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.