ЖИТТЯ

У Переяславі відзнаки “Почесних жителів” вручили рідним загиблих військових із сусідніх громад

Родини загиблих військовослужбовців із сіл Переяславщини отримали відзнаки “Почесний житель Переяславської громади”. Їх наразі 58.

20 вересня по обіді у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв з нагоди Дня міста провели другу частину вручення відзнак “Почесний житель Переяславської громади”. Тепер відповідні посвідчення та нагрудні знаки отримували родини загиблих військовослужбовців із сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району. Про це повідомляє Інформатор.

За ініціативи міського голови Переяслава Вячеслава Саулка, враховуючи подання начальника першого відділу Бориспільського РТЦК та СП від 11 липня цього року посмертно відзнаку “Почесний житель Переяславської громади” присвоїли усім жителям Переяславщини, які загинули у російсько-українській війні. На момент прийняття рішення сесією міськради їх було 137.

Із сусідніх сіл Переяславської громади відзнаки отримали 53 родини загиблих захисників, ще п’ять відзнак – Володимира Гордієнка, Юрія Болбота, Олександра Чехуна, Дмитра Ларичева та Олега Садика – рідні не змогли забрати через певні обставини, проте обов’язково зможуть отримати їх пізніше.

Загалом із інших громад Переяславщини звання “Почесний житель Переяславської громади” присвоїли 58 загиблим захисникам:

  • із Дівичківської громади – 11;
  • Студениківської громади – 18;
  • Ташанської громади – 15;
  • Циблівської громади – 14.

“Вони ті, хто став до зброї, аби не дати впасти країні. Вони полягли на полі бою, але саме завдяки їм Україна вистояла. І поки є ті, хто тримає небо над нами, хто готовий віддати душу й тіло за свободу майбутніх поколінь, ще не вмерла України ні слава, ні воля. В умовах повномасштабного вторгнення у Переяславі з’явилася Алея Героїв, українськими прапорами рясніють цвинтарі, на стінах шкіл – меморіальні дошки, а в серцях – ще свіжі рани. Сьогодні й повсякчас ми думками і молитвами з нашими захисниками та захисницями, які виборюють право жити в сильній та незалежній країні”, – сказала ведуча Влада Черненко.

Перед нагородженням Вячеслав Саулко сказав: “Славетне місто Переяслав за понад тисячу років бачило багато війн, багато хто хотів поневолити нашу землю. Десять років тому війна прийшла звідки її не чекали. Їм просто потрібно нас знищити, потрібна наша земля. Але ми бачимо, з яким героїзмом захищають та воюють наші воїни, ваші сини, чоловіки, батьки. Тут зібралися найрідніші люди, завдячуючи яким виросли наші герої. Їхній військовий обов’язок, патріотизм, відданість, слава та загибель стали незламністю та незалежністю нашої країни”.

Саулко вручив відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” родинам загиблих військовослужбовців із сусідніх громад. Їх виходили отримувати найближчі люди: дружини, зовсім маленькі діти, брати та сестри, батьки похилого віку. Всі підіймалися на сцену зі сльозами на очах. На екрані одне за одним пробігали фото тих, хто боровся за Україну до смерті: від молодих захисників до найстарших воїнів.

Відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” отримали родини загиблих військовослужбовців із сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району

Відзнаки отримали 53 родини

Ніхто не стримував сліз

Відзнаки отримували батьки, жінки, діти

Відзнаку Миколи Курика отримала його мама

На екрані пробігали фото тих, хто боровся за Україну

Тяжко бачити людей, які втратили найдорожчих

За відзнаками виходило багато дітей загиблих захисників

Всього цього дня вручили 137 відзнак

Донька Сергія Миколаєнка отримала відзнаку свого батька

Нагадаємо, що зранку 20 вересня відзнаки отримували родини загиблих військових із Переяславської громади. Як це було, читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору