ЖИТТЯ

У Переяславі в День міста нагородили почесних жителів громади: як минули урочистості

У Переяславі відзначають День міста. Як минули урочистості?

21 вересня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відбулись урочистості з нагоди Дня міста, 1117-ої річниці його першої літописної згадки. Відзначали активних громадських діячів, спеціалістів з різних сфер та почесних жителів громади. Інформатор розповідає, як це було.

Захід розпочали із пісні “Тіні забутих предків” у виконанні Ганни Ляч та спільною молитвою, яку провела Рада Церков Переяславщини. Один із священнослужителів сказав: “Де б я не знаходився, коли кажу, що з Переяслава, то всі знають де це знаходиться, і що це за місто. Ми маємо цінувати, захищати, боронити та молотися, бо цей край нашого духовного початку, нашої країни та церкви. Пишаймося та бережімо, і таким чином переможемо”.

“Переяслав – це місто синів і дочок, які боронять українську незалежність на передовій, або янголами тримають небо над нами. Це куточок-оберіг, що надав прихисток тим, хто цього потребував, це дім, де поряд твої люди, де затишно, де знайомий кожен куточок, де тебе чекають і куди завжди хочеться повернутися”, – продовжила ведуча Влада Черненко.

Зі словами вітання до присутніх звернувся міський голова Переяслава Вячеслав Саулко:

– Зараз Переяславщина живе не в найкращі часи, адже в Україні йде війна. Лише вчора ми вшанували пам’ять наших янголів-переяславців, які віддали своє життя за цей славетний край, за наш Переяслав. Сьогодні вітаю кожну родину та людину, яка живе в цьому місті та робить все для того, щоб воно розвивалось та мало чудову історію в майбутньому. Бажаю нашому Переяславу миру та процвітання.

Та з нагоди Дня міста подякою міської ради та грошовою винагородою нагородив тих, хто своєю щоденною працею робить наше місто кращим: вчителів, підприємців, поліцейських, рятувальників, водіїв, громадських діячів та інших. Також цього дня нагороджували і тих, хто поповнив список почесних жителів Переяслава у 2024 році. Цьогоріч їх троє, вони отримали посвідчення, нагрудний знак спеціального зразка, стрічку та квіти. Проте один із них – директор Переяславської гімназії №4 Анатолій Чуян не був присутній на урочистостях.

  • Ольгу Шкиру – бібліотекарку університету Григорія Сковороди в Переяславі. Вона заслужений працівник культури України, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат Премії Героя України Михайла Сікорського. Має стаж бібліотечної роботи 42 роки, який реалізує у Переяславі.
  • Володимира Мамітька – доброволець з 2014 року, який вирушив на фронт та протягом двох місяців виконував бойові накази під Дебальцевим. Залишив свій пост останнім за наказом командування 17 лютого 2015 року. У квітні 2015 року став представником Переяслав-Хмельницького військового комісаріату. За виявлену особисту мужність і героїзм у захисті державного суверенітету та територільної цілісності України був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Зараз обіймає посаду старшого офіцера першого відділу Бориспільського РТЦК та СП.

Побратим Володимира Мамітька т.в.о начальника першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Іван Шкуропацький вийшов на сцену та сказав: “За часи служби з Володимиром я побачив мужню, професійну, талановиту, порядну людину. Він не просто ніс службу, а служив народові віддано. Напрямок який він виконував надтяжкий психологічно та морально, але такий важливий для нас всіх. Соціальна підтримка людей, до яких горе війни постукало в двері – це головний обов’язок нашого підрозділу. Жодного разу я не чув, як він жалівся на свою роботу. Навпаки, не просто виконував свою роботу, а вкладав усього себе в кожну ситуацію для кожної родини. Він робив усе можливе й неможливе, аби полегшити біль втрати або втілити надію”.

Приєднався до вітань і голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко: “Втретє піднімаюся на цю сцену від початку повномасштабного вторгнення. І в третє ми святкуємо день вашого міста в такому обмеженому форматі. Але так буде не завжди, і я впевнений, що дуже скоро ми переможемо, це припиниться і ми перекриємо Золотоніське шосе, накриємо столи і будемо святкувати, всі ті свята, які не відзначили під час війни. Ми маємо робити все для перемоги, і я впевнений, що люди, яких хочу зараз нагородити, саме так і роблять”.

Після цих слів вручив медаль “За сприяння оборони Бориспільщини” священнослужителю Ігорю Лисиху та волонтеру Руслану Стародубу.

Також цього дня для присутніх виступили студія бального танцю “Dance Victory” з танцем “Люди Титани”, учасниця зразково-акробатично хореографічної студії “Міраж” Софія Приходько, Юлія Денисенко, Ольга Шевчук та вокальний колектив “Вербиченька”.

У Переяславі відбулись урочистості з нагоди Дня міста, 1117-ої річниці його першої літописної згадки

Розпочали спільною молитвою, яку провела Рада Церков Переяславщини

До вітань приєднався голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко

На заході виконали декілька танцювальних номерів

З нагоди Дня міста подякою міської ради та грошовою винагородою Вячеслав Саулко нагородив тих, хто своєю щоденною працею робить наше місто кращим

Подяки отримували поліцейські, рятувальники, вчителі та інші

Захід тривав близько години

Цього дня нагороджували і тих, хто поповнив список почесних жителів Переяслава у 2024 році

Побратим Володимира Мамітька розповів про його службу

Вокальний колектив “Вербиченька”

Нагадаємо, що 20 вересня у Переяславі відзнаки “Почесних жителів” вручили рідним загиблих військових із сусідніх громад. Детальніше – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору