ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили виставку художника з Ірпеня Владислава Задворського: чим вона особлива

У Переяславі відкрили виставку картин Владислава Задворського. Що на ній можна побачити?

25 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку живописних робіт “За світлом на шляху” ірпінського художника Владислава Задворського. Вона експонуватиметься до 15 жовтня. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття виставки сам художник приїхати не зміг, проте завітала начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської громади Євгенія Антонюк. Розповіла, що Владислав надзвичайно талановитий художник з великим майбутнім. Поділилася, що митця часто можна зустріти в Ірпені на набережній, у скверах та кафе. Там він завжди з олівцями, фломастерами, полотнами зображає життя та рух міста.

“Владислав – молодий та перспективний художник. Його роботи унікальні тим, що він веде літопис сучасного життя Ірпеня. Він дуже тепло зображає людей, яких малює. Нам важливо, аби про наших художників знали на Переяславщині, а переяславських із задоволенням чекатимемо в Ірпені”, – сказала вона.

Владислав Задворський – член Національної спілки художників України. Його художній стиль досить різноманітний. Працює у кількох жанрах: пейзаж, портрет і тематична композиція. Більшість представлених робіт на виставці – це портрети його друзів, ірпінців, знайомих, також є і кілька автопортретів, але найбільш виразні зображення саме жінок.

У 2014 році творчий шлях привів Задворського до міста Ірпінь. Там протягом восьми років він працював у групі художників-іконописців над розписом місцевого храму Святого Миколая. У цей період митець створив близько десяти персональних виставок, часто показуючи в картинах красу ірпінських лісів.

Серед експонованих робіт є картина під назвою “Романівський міст”, на якій зображена “дорога життя”. Протягом березня 2022 року місто Буча перебувало під російською окупацією, частково під якою опинився Ірпінь. Для жителів цих міст уламки мосту стали, як їх нині називають, “дорогою життя”, адже саме тут пролягав шлях з окупації до відносно безпечного Києва. За різними свідченнями під ним пройшло близько 40-60 тисяч людей. Художник не залишився до цього байдужим, адже особисто пройшов цей шлях і зобразив це на своїх полотнах.

Російсько-українська війна також знайшла відображення у творчості митця. Він разом із художницею Катериною Ведмідь ілюстрував книгу “Битва за Ірпінь”, яка є першим зібранням оповідей безпосередніх учасників оборони міста-героя. Сам активно допомагає військовим, надаючи свої картини як лоти для збору коштів.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав: “На кожній картині ми бачимо історію України, її життя та культуру. Все це залишиться на сотні років. Дякую всім небайдужим людям, які приходять сюди для того, щоб поцінувати, вшанувати і подякувати великому художнику за ці прекрасні твори. Чим більше їх буде, тим більше ми зможемо увіковічнити славу країни та її майбутнє життя”.

У коментарі для Інформатора враженнями про виставку поділилася директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька: “Щойно я сюди зайшла, мене вразило, що роботи неймовірно світлі, легкі, невимушені та несуть сонячний заряд. Відчувається, що за ними велика праця. Тут видно художника-професіонала. Підхід, яким він малює, – це різні техніки, але саме тут є імпресіонізм. Це означає колір, освітлення, а персонажі не вирізняються поміж середовища. Щоб досягти такої майстерності, потрібно багато працювати”.

Владислав Задворський народився 15 листопада 1984 року на Черкащині у родині художників. Малювати почав із дитинства, наслідуючи приклад батьків. Фахову художню освіту здобував у Київській академії образотворчого мистецтва та архітектури. Навчався у майстерні монументального живопису Миколи Стороженка. Після закінчення академії разом із друзями-колегами розписував храми у різних містах України.

Виставка картин Владислава Задворського

Експонуються роботи з портретами різних людей

На відкриття прийшло близько 30 людей

Картина “Романівський міст”

Начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської громади Євгенія Антонюк

Владислав Задворський працює у жанрах: пейзаж, портрет і тематична композиція

Автопортрет

Художник почав малювати із дитинства, наслідуючи приклад батьків

Нагадаємо, що 25 вересня у Переяславі провели зустріч із Галиною Сютою. Про що говорили, читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору