ЖИТТЯ

Науковці припускають, що Переяслав заснували не у 907 році, а пізніше: Олександр Колибенко провів про це лекцію

У Переяславській публічній бібліотеці провели першу лекцію циклу “Велична історія маленького міста”. Говорили про те, як, коли і чому заснували наше місто.

26 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели лекцію на тему “Заклав город на броду тому і назвав його Переяславлем”. Лектором був заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав”, кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко. Її влаштували у межах спільного проєкту місцевого заповідника та публічної бібліотеки “Велична історія маленького міста”. Про це повідомляє Інформатор.

Мета проєкту – популяризувати місто Переяслав. Більшість містян знають загальну історію, та все ж є моменти, які ніколи не виносили на широкий загал.

– Переяслав як державотворче місто заслуговує на висвітлення своєї історії, а особливо давньоруського періоду. Саме це і зробить наш лектор Олександр Володимирович. Плануємо такі зустрічі кожного місяця. У жовтні присвятимо лекцію Михайлу Сікорському. Також хочу передати бібліотеці наші напрацювання – матеріали розвідок із наших круглих столів, – зазначив завідувач навчально-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Тарас Нагайко.

Олександр Колибенко розпочав лекцію з пояснення назви “Заклав город на броду тому і назвав його Переяславлем”. Це фраза із літопису руського, з яким зазвичай і пов’язують наше місто. Та, як виявилось, цей літопис складний літературний твір, а вислів є лише спробою по-простому пояснити походження назви широкому загалу – так звана народна етимологія.

Проблема, що виникла навколо теми створення нашого міста, полягає в тому, що перша згадка припадає на 907 рік, хоча тільки в 992-му записано про заснування міста Володимиром Святославовичем. Є кілька версій чому так сталось:

– Деякі науковці пояснювали це тим, що в першу дату все ж було засновано місто, а в іншу – укріплено. Також є радянська теза про перенос міста, але це не притаманно нашим територіям, на яких населення було постійним. Перша згадка з’явилась у договорі Русі з греками, який наведений у літописі. Такий собі “документ у документі”. Щодо дати 992 рік, то вона наведена в звичайній літописній статті, але через майже 120 років. Це також викликає сумніви. Часто коли не вистачає джерел застосовують матеріали із Біблії, – розповів Олександр Колибенко.

Однак, за його словами, є джерело, яке точно вказує дату заснування Переяслава, – “Похвала князю Володимиру” 30-х років ХІ століття, у якій Яків Мніх зазначив, що “на п’яте літо після хрещення Русі Володимир заснував Переяслав”. Тобто це приблизно 992-993-ті роки.

– У іншому літописі зазначається, що у 988 році Володимир вирішив збудувати нові міста навколо Києва на річках – Десна, Трубіж та інші. Хоч йдеться про маленькі городища, але можна говорити і про переяславські Змієві вали. Там був Трубізький брід, через який пробирались печеніги для нападу, тому його потрібно було закрити. Після побудови міста воно стало найбільшим за укріпленням на Русі – 12 гектарів. Так було повністю перекрито брід та могли розташовуватися військові гарнізони, – пояснив лектор.

Унеможливлює заснування у 907 році й те, що за 170 років розкопок у Переяславі не знайшли жодного фрагменту кераміки цього періоду історії. Під час особистих розкопок Олександра Колибенка найдавніша знахідка датувалась другою половиною Х століття.

Мета проєкту – популяризувати місто Переяслав

Олександр Колибенко розпочав лекцію з пояснення її назви

Всі уважно слухали лектора

Говорили про те, як, коли і чому заснували наше місто

Лектор розвіяв міфи щодо заснування міста

Працівники бібліотеки дізнались нове про наше місто

Наприкінці всі зробили спільне фото

Нагадаємо, що 25 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку живописних робіт “За світлом на шляху” ірпінського художника Владислава Задворського. Деталі – тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору