Переяслав Перейти на сайт

Повітряні атаки, спортивні досягнення та виставка: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня на Переяславщині відкрили виставку ірпінського художника Владислава Задворного, провели першу лекцію циклу “Велична історія маленького міста” та зустріч із мовозавицею Галиною Сютою. Також рятувальники ліквідовували пожежу, яка виникла внаслідок падіння уламків БпЛА, а до міського бюджету внесли деякі зміни. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ВІД ХВОРОБИ ПОМЕР МОЛОДШИЙ СЕРЖАНТ ЗСУ ОЛЕКСНАДР ПРОКОПЕНКО

23 вересня внаслідок захворювання у Переяславі помер молодший сержант ЗСУ Олександр Прокопенко 1989 р.н. із Ковалина (Дівичківська ТГ). Служив командиром відділення роти охорони першого відділу Бориспільського РТЦК та СП. Був учасником бойових дій.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

24 вересня російські війська атакували територію України однією балістичною ракетою “Іскандер-М”, двома керованими авіаційними ракетами Х-59/69, ще однією ракетою невстановленого типу та 81 ударним БплА типу Shahed. На Київщині сили ППО знищили ворожі цілі. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури немає, постраждалих – також. У двох районах внаслідок падіння уламків збитих цілей сталися загоряння трав’яного настилу. Пожежі ліквідували.

25 вересня зенітною керованою ракетою С-300 та трьома ракетами невстановленого типу, Одещину – чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69, а також випустили 32 ударні БпЛА типу Shahed. На Київщині по дронах працювали сили ППО – ворожі цілі знищили. Падіння уламків збитих ворожих цілей зафіксували у межах одного із населених пунктів області. Влучань в об’єкти критичної чи житлової інфраструктури не допустили. Постраждалих немає.

26 вересня Сумщину двома ракетами невстановленого типу, Одещину – чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69. Також окупанти випустили по Україні 78 ударних БпЛА типу Shahed. В Київській області у трьох районах внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей було загоряння лісової підстилки та трав’яного настилу. Також в одному з населених пунктів пошкоджені вікна в одній із квартир багатоповерхового будинку. Влучань в об’єкти критичної чи житлової інфраструктури не допустили. Постраждалих немає. У Києві Сили ППО знищили приблизно десяток російських ударних дронів. Внаслідок падіння уламків у Печерському районі сталася розгерметизація газової труби в житловому будинку. Крім того, пошкоджено близько 20 автомобілів. Також уламки впали на території дитячого садочка. Попередньо, минулося без постраждалих.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ ЛІС ВНАСЛІДОК ПАДІННЯ БПЛА ТА СУХА ТРАВА

24 вересня у Хоцьках (Циблівська ТГ) сталося загорання сухої трави на площі 0,5 га. Пожежу ліквідували менш ніж за годину. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня лісова підстилка загорілася у Студениківському лісовому господарстві на площі 0,01 га. До пожежі залучили техніку та трьох осіб від Студениківського лісгоспу. Ніхто не постраждав.

Також у Лецьках (Циблівська ТГ) на вулиці Вишневій горіла дерев’яна, обкладена цеглою, господарча будівля площею 60 кв. метрів та її покрівля. Вогонь повністю знищив покрівлю будівлі та пошкодив цегляні стіни. Ніхто не постраждав. Причини пожежі та збитки встановлюють.

25 вересня сталося загоряння внаслідок падіння БпЛА між садівничим товариством “Меліатор” та селом Стовп’яги (Дівичківська ТГ). Горіла лісова підстилка на площі 0,05 га, було сильне задимлення. На допомогу приїхали працівники Бориспільського лісового господарства у складі 7 осіб. Доїзд техніки був неможливий, тож працювали підручними засобами. Також на місце події приїхав трактор МТЗ-80 з плугом для оборювання території.

Згодом виявили уламки БпЛА, на місці події працювала патрульна поліція, яка їх вилучила. Пожежу ліквідували на площі 0,81 га. Ніхто не постраждав.

НА ЩО ВИДІЛЯЛИ ГРОШІ НА ВЕРЕСНЕВІЙ СЕСІЇ МІСЬКРАДИ?

На сесії міської ради Переяслава 19 вересня вносили зміни до бюджету громади на 2024 рік.

Виконавчий комітет Переяславської міськради передбачив 305 тисяч 117 гривень на поточний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту села Гланишів, 89 тисяч 259 гривень – на поточний ремонту ФАПу у Мазінках, 7 тисяч 750 гривень – на заміну трифазного електролічильника. Відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства отримав 329 тисяч гривень для поточного ремонту та підсипки доріг у громаді. Виділення цих коштів стало можливим за рахунок перевиконня плану доходів.

Через сприятливий опалювальний сезон відділ освіти Переяславської міськради зекономив 150 тисяч гривень. Тож 50 тисяч із них перенаправив на придбання матеріалів для ремонту господарським способом, а 100 тисяч – на поточний ремонт водопровідної мережі Переяславської гімназії №5, проведення лабораторних досліджень води, заміну пожежного обладнання.

Відділ культури та туризму зекономив 28 тисяч гривень у зв’язку з обмеженням проведення заходів через воєнний стан. Цю суму перенаправив на стипендії від міськради для учнів закладів освіти у сфері культури.

Із загального фонду до спеціального (бюджету розвитку) управлінню соціального захисту населення передбачили 2 мільйони 809 тисяч 252 гривні 73 копійки для виплати грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для осіб, що постраждали внаслідок війни.

Також відділ освіти отримав субвенцію із державного бюджету 1 мільйон 290 тисяч 511 гривень для придбання засобів навчання та обладнання. Із них конкретно відділу освіти передбачили 1 мільйон 100 тисяч гривень, а Переяславському ліцею імені Івана Мазепи – 190 тисяч 511 гривень.

За рахунок вільних залишків станом на початок року на 904 тисячі 160 гривень збільшили видатки для виплат заробітної плати у зв’язку з підвищенням посадових окладів відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 30 квітня 2024 року. Із них передбачили:

Також, як ми повідомляли раніше, на цій сесії виділяли гроші на потреби ЗСУ та правоохоронних органів. Зокрема, для військової частини А2215 у вигляді субвенції із місцевого до бориспільського районного бюджету виділили 550 тисяч гривень на придбання астрономічних та оптичних приладів. Гроші передбачили із вільних залишків станом на початок 2024 року.

Військовій частині А7046 для військової частини А7323 виділили 262 тисячі 500 гривень на придбання квадрокоптерів, безпілотників, комплектуючих та супутніх товарів для них. Ці видатки стали можливі за рахунок передачі із загального фонду коштів іншої субвенції з місцевого бюджету.

15 тисяч 750 гривень виділили першому відділу Бориспільського РТЦК та СП на придбання поштових конвертів та марок для якісного проведення мобілізаційних заходів, організації взаємодії з військовими частинами. Ці видатки стали можливі за рахунок вільних залишків станом на початок 2024 року. Також у вигляді субвенції із міського бюджету до державного виділили 200 тисяч гривень на придбання паливно-мастильних матеріалів для Бориспільського районного управління поліції.

А ще відділу капбудівництва та ЖКГ передбачили 632 тисячі 230 гривень на додаткові роботи під час капітального ремонту в парку імені Тараса Шевченка у Переяславі. 173 тисячі 098 гривень 39 копійок із зазначеної суми зекономили на капітальних ремонтах водопровідних мереж на вулиці Каштанній у Переяславі та на вулиці Покровській у Гланишеві, а також на будівництві артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі. Ще 459 тисяч 131 гривню 61 копійку передбачили за рахунок перевиконня плану доходів.

ІЗ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ ВИДІЛИЛИ 850 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА “МАВІКИ”

23 вересня відбулася позачергова сесії міської ради Переяслава. На ній із бюджету громади виділили 850 тисяч гривень на потреби ЗСУ.

Зокрема, 570 тисяч гривень передали у вигляді субвенції із місцевого до Бориспільського районного бюджету для матеріально-технічного забезпечення військової частини А2167, а саме придбання безпілотних літальних апаратів Dji Mavic 3T. Передбачили їх із вільних залишків станом на початок року. Ще 280 тисяч передали цій же військовій частині на ці ж потреби, але із коштів загального фонду міського бюджету.

“Розглянули звернення захисників з 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців щодо надання їм допомоги у придбанні дронів DJI Mavic 3Т. Прийняли рішення про виділення з бюджету 850 тисяч гривень”, – написав у Facebook міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

КАРТИНИ ЗАСЛУЖЕНОЇ ХУДОЖНИЦІ УКРАЇНИ ГАННИ САМУТІНОЇ СТАЛИ КОМУНАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ ПЕРЕЯСЛАВА

19 вересня на сесії міськради Переяслава депутати своїм голосуванням надали згоду на передачу з приватної власності Софії Болсуновської у комунальну власність Переяславської громади творів образотворчого мистецтва Заслуженої художниці України Ганни Самутіної. Йдеться про 111 картин. Раніше ж вже передали 70. Про це повідомляє Інформатор.

Таким чином прийняли заяву сестри видатної художниці Софії Болсуновської, яка живе за кордоном, від 8 серпня ц.р. Вона отримала ці картини у спадок від Самутіної, яка померла 16 квітня 2009 року. Також Болсуновська передала у комунальну власність 22 свої роботи та 82 книги Марії Морозенко “Жнива моєї творчості” про життя та творчість Самутіної (24 – для Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного, 58 – для відділу культури та туризму).

Активну участь у процесі передачі взяли голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко та відділ культури та туризму міськради Переяслава. Про це сказала заступниця міського голова з гуманітарних питань Оксана Степаненко, яка доповідала із цього питання.

Все це прийняли на баланс відділу культури та туризму. На сесії депутат Михайло Шамрай поцікавився, чи є де зберігати всі ці твори. Оксана Степаненко відповіла, що профільний відділ знайшов відповідне укриття. Проте періодично картини виставлятимуть у мистецькій галереї ЦКМ, а також, за її словами, від Міністерства культури вже є запити на виставки Самутіної у Києві.

У МИСТЕЦЬКІЙ ГАЛЕРЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ХУДОЖНИКА ВЛАДИСЛАВА ЗАДВОРСЬКОГО 

25 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку живописних робіт “За світлом на шляху” ірпінського художника Владислава Задворського.

На відкриття виставки сам художник приїхати не зміг, проте завітала начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської громади Євгенія Антонюк. Розповіла, що Владислав надзвичайно талановитий художник з великим майбутнім. Поділилася, що митця часто можна зустріти в Ірпені на набережній, у скверах та кафе. Там він завжди з олівцями, фломастерами, полотнами зображає життя та рух міста.

“Владислав – молодий та перспективний художник. Його роботи унікальні тим, що він веде літопис сучасного життя Ірпеня. Він дуже тепло зображає людей, яких малює. Нам важливо, аби про наших художників знали на Переяславщині, а переяславських із задоволенням чекатимемо в Ірпені”, – сказала вона.

Владислав Задворський – член Національної спілки художників України. Його художній стиль досить різноманітний. Працює у кількох жанрах: пейзаж, портрет і тематична композиція. Більшість представлених робіт на виставці – це портрети його друзів, ірпінців, знайомих, також є і кілька автопортретів, але найбільш виразні зображення саме жінок.

У 2014 році творчий шлях привів Задворського до міста Ірпінь. Там протягом восьми років він працював у групі художників-іконописців над розписом місцевого храму Святого Миколая. У цей період митець створив близько десяти персональних виставок, часто показуючи в картинах красу ірпінських лісів.

Серед експонованих робіт є картина під назвою “Романівський міст”, на якій зображена “дорога життя”. Протягом березня 2022 року місто Буча перебувало під російською окупацією, частково під якою опинився Ірпінь. Для жителів цих міст уламки мосту стали, як їх нині називають, “дорогою життя”, адже саме тут пролягав шлях з окупації до відносно безпечного Києва. За різними свідченнями під ним пройшло близько 40-60 тисяч людей. Художник не залишився до цього байдужим, адже особисто пройшов цей шлях і зобразив це на своїх полотнах.

Російсько-українська війна також знайшла відображення у творчості митця. Він разом із художницею Катериною Ведмідь ілюстрував книгу “Битва за Ірпінь”, яка є першим зібранням оповідей безпосередніх учасників оборони міста-героя. Сам активно допомагає військовим, надаючи свої картини як лоти для збору коштів.

У коментарі для Інформатора враженнями про виставку поділилася директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька: “Щойно я сюди зайшла, мене вразило, що роботи неймовірно світлі, легкі, невимушені та несуть сонячний заряд. Відчувається, що за ними велика праця. Тут видно художника-професіонала. Підхід, яким він малює, – це різні техніки, але саме тут є імпресіонізм. Це означає колір, освітлення, а персонажі не вирізняються поміж середовища. Щоб досягти такої майстерності, потрібно багато працювати”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ ЗУСТРІЧ ІЗ ГАЛИНОЮ СЮТОЮ 

24 вересня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка у рамках реалізації науково-просвітницького проєкту “Десяте літо” провели зустріч із мовознавицею, докторкою філологічних наук Галиною Сютою. Тема була такою: “Він на сторожі коло нас поставив слово: Шевченко в мовній свідомості сучасних українців”.

Проєкт “Десяте літо” започаткували до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Він є платформою для презентації та реалізації наукових, просвітницьких та мистецьких задумів, що мають забезпечити процес національно-патріотичного виховання та розкриття світоглядних сенсів творчого доробку Кобзаря. Проєкт дозволяє поглибити співпрацю з науковими інституціями, тематичними музеями, закладами освіти та громадськими організаціями тощо.

У рамках проєкту вже втретє провели подібну ініціативу. Цього разу на зустріч запросили Галину Сюту, мовознавицю, докторку філологічних наук, провідну наукову співробітницю відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України. Серед її наукових інтересів – проблеми теоретичної та історичної стилістики, лінгвопоетики, лексичної семантики, рецептивної поетики та рецептивної стилістики, культури мови.

Основні розмірковування Галини Сюти звучали так: “Для всіх поколінь українців Шевченко є батьком нашого слова і оберегом нашої ідентичності. Але в кожного покоління – свій Шевченко, своє, оновлене часом і соціокультурними умовами, розуміння його творчості. Чому українці, маючи багату, віками сформовану, писемно-літературну традицію, творцем сучасної літературної мови вважають саме Кобзаря? Чому в ХХІ столітті в часи найбільших соціальних зрушень і національних перемін говорять Шевченковим словом? Ці питання будемо осмислювати доти, доки читатимемо Шевченка”.

Мовознавиця розповіла, що кожне покоління прочитує Шевченка по-своєму, знаходить свіже бачення його творчості, крім того, кожен й досліджує індивідуально, що розкриває його по-новому. А українська нація на кожному етапі свого існування від Шевченка бере тільки те, до чого вона доросла. Адже циклічне повернення до Шевченка є свідченням того, що ми постійно до нього доростаємо. І в цьому на багатьох етапах відбувається становлення нашої національної ідентичності.

“Усвідомлювати те, на скільки ми в ХХІ столітті, на третьому році війни, доросли до почуттєвого інтелекту Шевченкового слова – це є один із вимірів нашого етнонаціонального зростання і свідченням нашого етноемоційного розвитку. В час Майдану і зараз вислів “Борітеся – поборете” став мовною формою спротиву ворогові. “Вся традиція українського гніву в українській літературі йде від Шевченка”, – казав Євген Маланюк, а ще одна цитата Тараса Шевченка – “І потече кров сторіками у синє море” – показує всю глибину емоційного гніву, хоча, можливо, вона жорстока за своєю сутністю”, – сказала Сюта.

Наприкінці Галина Сюта поділилася думками щодо збереження національної української ідентичності на тлі глобалізації та технічного процесу: “Кожен процес, коли розвивається, має і свій антипроцес. Завжди хочеться зберегти своє, мову, культуру, побутові ознаки, те, що є маркером нашої ідентичності, а не втратити все серед цього. Від культури повинні працювати промоутери задля того, аби використовувати можливості гаджетів та соцмереж, щоб вони працювали на ідентифікацію, а не проти неї”.

У ПУБЛІЧНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ПРОВЕЛИ ПЕРШУ ЛЕКЦІЮ ЦИКЛУ “ВЕЛИЧНА ІСТОРІЯ МАЛЕНЬКОГО МІСТА”

26 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели лекцію на тему “Заклав город на броду тому і назвав його Переяславлем”. Лектором був заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав”, кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко. Її влаштували у межах спільного проєкту місцевого заповідника та публічної бібліотеки “Велична історія маленького міста”.

Мета проєкту – популяризувати місто Переяслав. Більшість містян знають загальну історію, та все ж є моменти, які ніколи не виносили на широкий загал.

– Переяслав як державотворче місто заслуговує на висвітлення своєї історії, а особливо давньоруського періоду. Саме це і зробить наш лектор Олександр Володимирович. Плануємо такі зустрічі кожного місяця. У жовтні присвятимо лекцію Михайлу Сікорському. Також хочу передати бібліотеці наші напрацювання – матеріали розвідок із наших круглих столів, – зазначив завідувач навчально-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Тарас Нагайко.

Олександр Колибенко розпочав лекцію з пояснення назви “Заклав город на броду тому і назвав його Переяславлем”. Це фраза із літопису руського, з яким зазвичай і пов’язують наше місто. Та, як виявилось, цей літопис складний літературний твір, а вислів є лише спробою по-простому пояснити походження назви широкому загалу – так звана народна етимологія.

Проблема, що виникла навколо теми створення нашого міста, полягає в тому, що перша згадка припадає на 907 рік, хоча тільки в 992-му записано про заснування міста Володимиром Святославовичем. Є кілька версій чому так сталось:

– Деякі науковці пояснювали це тим, що в першу дату все ж було засновано місто, а в іншу – укріплено. Також є радянська теза про перенос міста, але це не притаманно нашим територіям, на яких населення було постійним. Перша згадка з’явилась у договорі Русі з греками, який наведений у літописі. Такий собі “документ у документі”. Щодо дати 992 рік, то вона наведена в звичайній літописній статті, але через майже 120 років. Це також викликає сумніви. Часто коли не вистачає джерел застосовують матеріали із Біблії, – розповів Олександр Колибенко.

Однак, за його словами, є джерело, яке точно вказує дату заснування Переяслава, – “Похвала князю Володимиру” 30-х років ХІ століття, у якій Яків Мніх зазначив, що “на п’яте літо після хрещення Русі Володимир заснував Переяслав”. Тобто це приблизно 992-993-ті роки.

– У іншому літописі зазначається, що у 988 році Володимир вирішив збудувати нові міста навколо Києва на річках – Десна, Трубіж та інші. Хоч йдеться про маленькі городища, але можна говорити і про переяславські Змієві вали. Там був Трубізький брід, через який пробирались печеніги для нападу, тому його потрібно було закрити. Після побудови міста воно стало найбільшим за укріпленням на Русі – 12 гектарів. Так було повністю перекрито брід та могли розташовуватися військові гарнізони, – пояснив лектор.

Унеможливлює заснування у 907 році й те, що за 170 років розкопок у Переяславі не знайшли жодного фрагменту кераміки цього періоду історії. Під час особистих розкопок Олександра Колибенка найдавніша знахідка датувалась другою половиною Х століття.

У ГІМНАЗІЇ №2 ПЕРШОКЛАСНИКИ ВИГОТОВЛЯЛИ ІЗ ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ СВІТЛОВІДБИВАЮЧІ БРЕЛОКИ ТА ДІЗНАВАЛИСЯ ПДР

24 вересня у Переяславській гімназії №2 шкільні офіцери батальйону патрульної поліції міста Бориспіль провели майстер-клас із виготовлення флікерів (світловідбивачів) для учнів 1-А класу. Захід відбувся у межах традиційного місячника безпеки дорожнього руху, який щороку триває з 1 до 30 вересня.

Спочатку шкільні офіцери Алла Благодир та Юля Братішко розповіли першокласникам про правила дорожнього руху. Діти дізнались про свої обов’язки як пішоходів: до 6 років потрібно переходити дорогу, взявши за руку дорослого, у жодному разі не переїжджати дорогу велосипедом, а котити його поруч. Одне з головних правил – носити свіловідбиваючі елементи у темну пору доби, особливо коли є проблеми з освітленням вулиць.

Потім першокласники знайомились зі шкільними офіцерами. “Поспілкувалися з дітьми про нашу професію, їм це дуже цікаво. Насправді найчастіше запитують про наручники та зброю. Цього разу хотіли дізнатись загалом про роботу поліцейського та чи складно ним бути”, – поділилась з Інформатором Алла Благодир.

Після знайомства розпочався майстер-клас із виготовлення світловідбиваючого брелока. Спочатку діти обирали фігурку – сердечко або зірочка, – обводили на світловідбиваючій стрічці. Тоді вирізану фігурку клеїли на плівку та робили дірочки, щоб закріпити нитку. Щоб дітки не поранились при користуванні ножицями, запросили учнів зі старших класів.

Першокласники із захватом створили по кілька брелоків. А на подвір’ї школи на них вже чекала справжня поліцейська машина. Діти радісно оточили її та просили включити “блимавку”. Потім всі зробили фото зі знаками ПДР, а охочі змогли посидіти всередині автівки.

ГРИГОРІЙ СЕРЕДНІЙ ОБЛАШТУВАВ СКАЛЕДРОМ У СІЛЬСЬКІЙ ШКОЛІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ

У Великій Каратулі (Переяславська ТГ) у вересні завершили будівництво скеледрому для занять зі спортивного туризму. Ініціатором цього став тренер Переяславської станції юних туристів Григорій Середній, який вже понад шість років викладає цей напрямок. До Дня туризму, який відзначають 27 вересня, детальніше про реалізацію проєкту та будівництво розповів Інформатору.

ПРОФЕСІЙНИЙ БАСКЕТБОЛІСТ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ОЛЕКСАНДР ТИЩЕНКО ВСТУПИВ ДО ЛАВ ЗСУ

У жовтні розпочнуться змагання у Суперлізі чемпіонату України з баскетболу серед чоловіків. Команди формують свої склади, але в жодній із них немає 35-річного форварда із Переяслава Олександра Тищенка, який у минулому сезоні виступав за криворізький “Кривбас” та “Черкаські мавпи”. У інтерв’ю пресслужбі Федерації баскетболу України тренер “Кривбасу” Олександр Ворона повідомив, що Тищенко вступив до лав ЗСУ.

“Олександр Тищенко відразу після закінчення минулого сезону пішов до ЗСУ. Тільки слова подяки йому, повага. Дай Боже, війна швидко закінчиться і після цього я чекаю на його повернення в команду”, – сказав Ворона.

Минулого сезону Олександр Тищенко грав за “Кривбас” у регулярному чемпіонаті. Потім перейшов до “Черкаських мавп”, з якими дійшов до півфіналу турніру. Особливо запам’ятався переможним триочковим кидком наприкінці першого півфінального матчу проти дніпровського “Дніпра”. “Дніпро”, до слова, у підсумку став чемпіоном.

ОЛЕНА САМОЛЮК СТАЛА БРОНЗОВОЮ ПРИЗЕРКОЮ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З МЕТАННЯ ДИСКА

21-22 вересня на стадіоні Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську тривав чемпіонат України з легкої атлетики. У ньому взяли участь 620 спортсменів. Вихованка Переяславської ДЮСШ Олена Самолюк виборола “бронзу” у метанні диска. Її тренує Анна Самолюк.

А у Дем’янцях (Переяславська ТГ) 22 вересня провели відкритий кубок з волейболу серед змішаних команд. Приурочили його до Дня міста Переяслав. У змаганнях взяли участь по дві команди з Переяслава та Дем’янець, по одній з Вовчкова (Переяславська ТГ) та Поліг-Вергунів (Ташанська ТГ).

Перемогла команда Переяславської гімназії №2. Друге місце посіла команда Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха, а третє – із Дем’янець.

“МАТАДОР” У МАТЧІ З ВОВЧКОВОМ СПРОБУЄ УНИКНУТИ ТРЕТЬОЇ ПОРАЗКИ ПОСПІЛЬ

21 вересня, відбувся другий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 8х8. Після нього сформувалася трійка лідерів, яка виграла обидва свої матчі: Вовчків, Juk Store та BOSS. Відповідно, ці команди мають по 6 очок, усі ж інші ще очок не заробляли. Дещо несподівано у когорті аутсайдерів бачити “Матадор”, та все ж у стартових турах він мав сильних суперників.

Результати матчу 2 туру:

28 вересня у другому турі відбудуться такі матчі:

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про День міста, нового начальника поліції та сесію. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.