ЖИТТЯ

У Переяславі в музеї просто неба провели благодійний захід “Козацька слава”: як це було

У Переяславі в музеї просто неба провели благодійний захід “Козацька слава”. Як це було?

28 вересня на території музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі провели благодійний захід на підтримку Збройних сил України “Козацька слава”. Присвятили його до першого жовтня, адже на цей день припадають три важливих свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День Захисників і захисниць України та День українського козацтва. Про це повідомляє Інформатор.

“Що поєднує ці свята між собою? Українські козаки завжди захищали українські землі від чужинських загарбників, їх в сою чергу захищала і оберігала свята Покрова, а сучасні захисники і захисниці є сміливими нащадками наших предків і також змушені стояти на захисті нашої незалежності”, – розпочала ведуча та розповіла про свято Покрови.

Покрову почали святкувати в Київській Русі одразу після прийняття християнства в Х столітті. Це свято не входить до переліку 12 найбільших церковних торжеств, але в Україні його особливо шанують з давніх часів. Саме в цей період в давнину закінчувалася низка осінніх святкувань, люди починали підраховувати результати літнього сезону. Наші пращури вважали, що від Покрови починалося так зване зазим’я, коли селяни починали готуватися до зими. Худобу вже не виганяли на пасовище, а переводили в хлів на зимове харчування. Також з Покрови починався осінній період весіль, адже завершувалися роботи в полях, тому був час для святкування одруження. В давнину фату молодої пов’язували саме з покровом Богородиці.

Програма заходу була досить різноманітною. Гості могли поринути в історію козацтва, українських звичаїв та пісень. Цього дня виступили багато запрошених гостей з різних куточків країни. Аматорський колектив “Горлиця” приїхав із села Григорівка Березанської громади – художній керівник Григорій Глінський, музичний керівник Валентин Сорока. Були гості й з Києва, а саме гурт “Шум’я”, який заспівав присутнім ряд українських стародавніх пісень. Виступив і ансамбль “Світлиця” з міста Бровари, гурт “Folk Daughters” Новооржицького будинку культури Полтавської області під керівництвом Дар’ї Андрусенко та аматорський ансамбль “Шумовиця” із села Іркліїв Черкаської області.

Також на передодні Дня українського козацтва своїм виступом потішили учні Переяславської гімназії №2, які пронесли український прапор через базарну площу. Родзинкою свята був вражаючий виступ Лицарського клубу “Переплуття” дитячого оздоровчо-екологічного центру з Києва під керівництвом Олексія Шелеста-Аяна. Вони продемонстрували вправи та битву із козацькою зброєю, та виконали декілька танків. А присутнім розповіли про історію козацтва.

Козак в українській культурі – це воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього народу. Перші письмові згадки про козаків датуються 1489 роком. Козаком міг стати будь-хто бажаючий, якщо він: вільна і незалежна людина, сповідує православну віру, говорить українською мовою, пройшов семирічне навчання.

Перша Січ була заснована у 1556 році за дніпровськими порогами на острові Хортиця. Її засновником був Дмитро Вишневецький, в народних думах і піснях згадується як козак. Козаки багато мандрували світом, тому знали про культуру і звичаї інших народів, переймали у них бойові прийоми. Військо запорізьке було озброєне найкращою зброєю тих часів. Зброя козаків: гармати-гаубиці, мортири (гармати з коротким дулом), самопали, пістолі, списи, шаблі, луки, стріли, клинки й кинджали.

Учні гімназії №2

На захід зібралося багато людей

Український прапор пронесли через базарну площу

Гурт “Шум’я” з Києва заспівав українських старовинних пісень

Виступ Лицарського клубу “Переплуття” дитячого оздоровчо-екологічного центру з Києва

Демонстрація вправ із козацькою зброєю

Першого жовтня відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Захисників і захисниць України та День українського козацтва

Битва козацькою зброєю

Ансамбль “Світлиця” з міста Бровари

Нагадаємо, що Григорій Середній облаштував скеледром у сільській школі на Переяславщині. Детальніше – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору