Переяслав Перейти на сайт

Понад 30 країн та ЄС підписали Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України: що позитивного було цього тижня

Українська програма зі штучним інтелектом успішно виявляє ворожу техніку, а в новому додатку “Соціальний портал” можна подати заявку на отримання соціальних послуг. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Понад 30 країн і ЄС ухвалили декларацію про підтримку відновлення України

У Нью-Йорку відбулася зустріч у форматі “Групи семи” та Україна. Під час якої понад 30 країн і Європейський Союз ухвалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України. Про це повідомили в Офісі президента.

Головні пункти декларації:

В Офісі президента наголосили на тому, що підписанти завдяки колективній підтримці української реконструкції та відновлення забезпечать, щоб росія не змогла досягти своїх цілей. А також зроблять усе, щоб після закінчення війни Україна мала стійку до російських загроз економіку.

Президент США Джо Байден сказав, що цю декларацію оприлюднюють, щоб засвідчити підтримку України зараз і в майбутньому.

«Я сповнений рішучості забезпечити, щоб Україна мала те, що їй потрібно для перемоги та боротьби за своє виживання. Завтра я оголошу низку дій для прискорення підтримки українських військових», – заявив Байден.

За його словами, на відбудову країни працюватимуть доходи від заморожених російських активів.

Водночас президент України Володимир Зеленський зазначив, що це спільне зобов’язання сприятиме відновленню України. Воно передбачає координацію відповідних зусиль через Українську платформу донорів.

Українська програма зі штучним інтелектом допомагає Силам оборони щотижня виявляти по 12 тисяч одиниць російської техніки

Завдяки платформі штучного інтелекту Avengers, яку розробив Центр інновацій Міністерства оборони України, наші військові виявляють по 12 тисяч ворожих цілей щотижня. Про це заявила заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Як пояснили у міністерстві, платформа дозволяє автоматично проаналізувати відео з дронів та стаціонарних камер і розпізнати техніку. Наразі Центр інновацій продовжує навчати Avengers нових даних, наприклад, знаходити танки, заховані в лісах, або розпізнавати БМП, що рухаються ґрунтовими дорогами.

Черногоренко сказала, що це унікальна у світі платформа за обсягом відеоданих з ворожою технікою. Тепер у Міноборони планують розширити хмарні можливості платформи, а також інтегрувати ШІ-рішення у безпілотники.

Німеччина виділить 70 мільйонів євро на підтримку енергосистеми України

Бюджетний комітет Бундестагу схвалив пакет допомоги Україні на загальну суму 70 мільйонів євро. Ця допомога призначена для підтримки сектору тепло- та електропостачання України. Про це повідомляє DW з посиланням на пресслужбу Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку.

Мета такого підходу – створення децентралізованого енергопостачання за допомогою невеликих теплоелектростанцій або сонячних систем. Ці гроші спрямують на забезпечення українських міст і громад малими теплоелектроцентралями, котлами, генераторами та сонячними панелями.

За даними німецького відомства, це має запобігти найгіршим наслідкам у постраждалих містах, особливо зважаючи на наближення зими. Завдяки такій допомозі громадські центри, лікарні, школи та інші соціальні об’єкти отримають більш надійне та незалежне енергопостачання.

В Україні запустили Соціальний портал, через який можна замовити домашній догляд і місце у притулку для бездомних

Мінсоцполітики презентувало Соціальний портал. На ньому можна подати заявку на отримання соціальних послуг, наприклад, замовити догляд удома, переклад жестовою мовою чи місце у притулку для бездомних. Про це повідомляється на сайті міністерства.

У відомстві наголосили, що тепер для отримання допомоги від органу соціального захисту достатньо зайти за посиланням та заповнити анкету про людину або сім’ю, яка потребує соціальної підтримки. Далі можна відстежувати статус звернень.

Як розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, планується, що надалі система зберігатиме “всю соціальну історію людини”.

«Тож буде зручно звертатися з питань соціального захисту, коротко вносячи інформацію про себе. І сама система підбиратиме та пропонуватиме ті види підтримки, які для людини можуть бути доступні», – пояснила вона.

Бета-тестування порталу тривало три місяці у громадах Вінницької, Дніпропетровської, Полтавської та Черкаської областей.

Наразі на Соціальному порталі доступно понад 20 послуг. Зокрема, догляд за людиною вдома, денний догляд, натуральна допомога, супровід під час інклюзивного навчання, переклад жестовою мовою, надання притулку бездомним та інше.

УКУ заснував стипендію імені сестер Базилевич та їхньої матері, які загинули внаслідок ворожої ракети

Український католицький університет спільно з Національною скаутською організацією України “Пласт” та Ярославом Базилевичем започаткували стипендіальний фонд імені Євгенії Базилевич та її доньок Ярини, Дарії та Емілії, які загинули 4 вересня внаслідок російського ракетного удару по Львову. Пожертву на стипендійний фонд може зробити кожен охочий. Про це повідомили в УКУ.

Там повідомили, що основна ціль цього стипендіального фонду – зібрати 100 тисяч доларів. Ці гроші спрямують на щорічні стипендії для студентів УКУ, щоб ті “наслідувалиі ідеали й принципи, які засвідчили своїм життям сестри Базилевич та їхня мама”. Усі вони були також активними пластунками.

Також  за допомогою цих коштів університет зможе покривати витрати на навчання для студентів, які не мають змоги оплатити свою освіту.

“Я був найбагатшим, найщасливішим чоловіком і батьком: я мав скарб і завжди розумів, що це скарб – мати таку дружину і таких відповідальних, працьовитих, гарних, розумних, ініціативних, патріотичних дітей… Сьогодні я маю найкращі, найщасливіші, найпрекрасніші спогади – решту ампутовано!” – сказав Ярослав Базилевич.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.