Переяслав Перейти на сайт

“Пам’ятаємо полеглих і підтримуємо живих”: у Переяславі до Дня захисників та захисниць України провели мітинг на Алеї Героїв

До Дня захисників і захисниць України у Переяславі провели мітинг на Алеї Героїв. Як це було?

1 жовтня о 9:00 у Переяславі на Алеї Героїв відбулися урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць України. Захід об’єднав понад півсотні містян. Двом героям присвоїли відзнаку “Почесний житель Переяславської громади” посмертно. Про це повідомляє Інформатор.

Ще до офіційного початку чимало рідних прийшли до свої полеглих захисників на Алею Героїв. Батьки вдивлялись у фото своїх синів, дружини розкладали квіти під світлинами своїх чоловіків. Люди, які проходили повз, зупинялися аби вшанувати воїнів. Найбільший натовп був там, де нещодавно Алею поповнили новими іменами, на стендах з’явилися Борис Дудка, Андрій Одинець, Сергій Мальований, Дмитро Ружановський, Віталій Рак, Андрій Глоба, Роман Шаповал та Андрій Погодін.

Начальник відділу культури і туризму Переяслава Валентин Шуткевич розпочав урочистості із історії свята. Адже День захисників і захисниці України тісно пов’язаний із Покровою Пресвятої Богородиці та Днем українського козацтва: “Вшанування Покрови має глибоке коріння в історію України. Ця традиція прийшла з Візантії разом із запровадженням Володимиром Великим християнства. Згодом князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих воротах, як вияв вдячності Богу і Пресвятій Богородиці. Від руських князів це свято перейшло й до козацтва, та отримало другу назву – Козацька Покрова, що було одним із найголовніших свят”.

Потім Валентин Шуткевич наголосив про важливість козацтва для сучасності, адже від моменту створення армії в нас активно використовують козацькі символи: на прапорах військових частин зображені козацькі хрести, а іменами полководців названі військові навчальні заклади.

Усі присутні спільно виконали Гімн України та вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання. Скрізь тишу чулися гіркі сльози рідних загиблих. Священнослужителі духовенства Переяславщини звершили спільну молитву. Провели заупокійну молитву та помолилися за живих: “Дякую, за кожного, хто зараз там. І прошу, збережи життя, дай, щоб вони повернулися і ми святкували перемогу разом”. Наостанок благали про перемогу: “Від сходу до заходу, від півдня до півночі, нехай вона буде вільна. Нехай агресор піде з нашої землі, а всі воїни повернуться додому. І ще розквітне наша Україна”.

Валентин Шухевич мовив далі: “Окрім пам’яті про людей, які загинули, цей день покликаний підняти дух народу, патріотизм та любов до своєї Батьківщини. Ми маємо забезпечувати армії міцний тил. Кожен у свій спосіб, але з максимальною віддачею”. Та для проведення церемонії вручення відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” посмертно запросив міського голову Вячеслава Саулка.

– Так важко зараз усім. Але як ніколи, сьогодні ми маємо вклонитися кожному захиснику і захисниці, які зараз боронять нашу країну. Нам не потрібно чужої землі, але не потрібно топтатися на нашій. В цій страшній війні загинули кращі наші сини і доньки. Ми бачимо як Алея поповнюються нашими дітьми, синами, батьками, чоловіками. Вічна їм пам’ять, – сказав Саулко та вручив відзнаки рідним:

З промовою виступив начальник групи документального забезпечення відділу №1 Бориспільського РТЦК та СП майор Андрій Загнойко: “Назвати цей день святом не повертається язик. Саме в цю хвилину сотні тисяч захисників і захисниць боронять нашу країну від російської навали. Народ від населення відрізняється тим, що може сформулювати та захищати спільні цінності. У кожного з них до 24 лютого 2024 року було власне життя, робота, захоплення. Але з приходом ворога вони забули про власне “Я” і стали на захист нашого спільного – державності нації. На жаль, багато з них віддали за це своє життя та здоров’я. Ми маємо пам’ятати, якою ціною здобуваємо незалежність. Пам’ятаємо полеглих і підтримуємо живих”.

Після усіх промов присутні поклали квіти до пам’ятника захисникам України та пам’ятного знаку переяславському козацькому полку, що на території Храму Воскресіння Хрестового.

Захід об’єднав понад півсотні містян

Двом героям присвоїли відзнаку “Почесний житель Переяславської громади” посмертно

Ще до офіційного початку чимало рідних прийшли до свої полеглих захисників на Алею Героїв

Захід тривав близько години

Начальник відділу культури і туризму Переяслава Валентин Шуткевич

Священнослужителі духовенства Переяславщини звершилм спільну молитву

Всі несли квіти, щоб вшанувати своїх захисників

Також молилися за живих та за Україну

Відзнаки рідним вручив міський голова Вячеслві Саулко

Найбільший натовп був там, де нещодавно Алею поповнили новими іменами

Після усіх промов для вшанування полеглих героїв присутні поклали квіти до пам’ятного знаку

Квіти принесли багато людей

Вічна пам’ять всім полеглим героям

Нагадаємо, що 23 вересня внаслідок захворювання у Переяславі помер молодший сержант ЗСУ Олександр Прокопенко. Детальніше – тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.