ЖИТТЯ

286 років тому Арсентій Берло відкрив Переяславський колегіум: що варто знати про 2 жовтня

Чим особливе 2 жовтня? Розповідає Інформатор.

2 жовтня у світі відзначають День тверезості та боротьби з алкоголізмом та День сільськогосподарських тварин. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом. Історія цього дня починається з 2008 року. Саме тоді в Женеві відбулося засідання Міжнародної асамблеї охорони здоров’я, на якій індійський міністр Анбумані Рамадос запропонував започаткувати цей день. Рішення було прийнято без заперечень. Рамадос висловив думку, що вживання алкоголю призводить до поганих наслідків, тому з цим потрібно боротися. З того часу World No Alcohol Day пропагує вести здоровий спосіб життя.

Міжнародний день соціального педагога. Започаткували його на черговій XVII Міжнародній конференції соціальних педагогів, де серед учасників були представлені 44 країни і яка відбулася у данському Копенгагені в травні 2009 року. Соціальні педагоги – це ті, хто прагне створити краще майбутнє для інших, допомагаючи вирішувати проблеми, здобувати освіту та досягати успіху в житті.

Всесвітній день сільськогосподарських тварин. Мета такого дня – підвищити рівень обізнаності про важливість гармонізації національного законодавства щодо благополуччя сільськогосподарських тварин відповідно до вимог ЄС та впровадження вимог щодо благополуччя тварин під час утримання, забою та транспортування сільськогосподарських тварин.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Дмитро, Андрій, Михайло, Федір, Трохим, Макар, Костянтин, Ігор, Давид, Георгій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1738 – у Переяславі Єпископ Переяславський Арсентій Берло відкрив вищий навчальний заклад – Переяславський колегіум.

1836 – Чарлз Дарвін повернувся з навколосвітньої подорожі на кораблі “Бігль”, що тривала майже п’ять років і привела до створення його теорії еволюції.

1870 – Рим став столицею об’єднаного Королівства Італія.

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії.

1990 – представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1616 – Андреас Ґріфіус, німецький поет і драматург епохи бароко, один із найвідоміших німецьких авторів сонетів у XVII столітті.

1865 – Денис Січинський, український композитор і хоровий диригент, перший професор музики у Галичині, музично-громадський діяч, педагог.

1879 – Воллес Стівенс, американський поет, німецько-голландського походження, лауреат Пулітцерівської премії (1955).

1903 – Микола Азовський, український живописець.

1906 – Іван Багряний, український письменник, прозаїк, політичний діяч.

1971 – Тетяна Бєляєва, українська самбістка і дзюдоїстка.

1975 – Валентина Шевченко, українська лижниця.

1988 – Юрій Каплан, український співак, поет і композитор, лідер рок-групи “Валентин Стрикало”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору