Переяслав Перейти на сайт

Смертельні ДТП, пожежа від “шахеда” та мітинг: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня на Переяславщині сталося декілька серйозних ДТП із постраждалими та загиблими, також були й масовані повітряні атаки та багато пожеж. На Алеї Героїв до Дня захисників та захисниць України провели мітинг, а із бюджету Переяслава виділять гроші на відновлення пошкоджених росіянами будинків. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

30 вересня російські війська атакували територію України однією балістичною ракетою “Іскандер-М”, однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69, однією протирадіолокаційною ракетою Х-31П та 73-ма ударними БпЛА типу Shahed. В області під час повітряної тривоги, яка тривала 7 годин, по дронах працювали сили ППО – ворожі цілі знищили. Уламки зафіксували в шістьох районах області (загалом їх нараховується сім). У п’яти – виникли загорання трав’яного настилу та стерні. Ще в одному з районів сталася пожежа у приватному будинку. В іншому – уламки пошкодили цвинтар. Постраждалих не було. Влучань в об’єкти критичної чи житлової інфраструктури не фіксували.

3 жовтня 105-ма ударними БпЛА типу “Shahed”. На Київщині сили ППО знищили ворожі цілі. Уламки збитих безпілотників виявили у п’яти районах області. Внаслідок падіння уламків у трьох районах було загорання трав’яного настилу та лісової підстилки. Постраждалих серед населення немає. Влучань в об’єкти критичної та житлової інфраструктури не допущено. В повітряному просторі навколо та над Києвом сили ППО уразили приблизно півтора десятка ударних безпілотників. У Деснянському районі міста зафіксовано падіння уламків. Обійшлося без руйнувань чи пожежі.

4 жовтня 19-ма ударними БпЛА типу Shahed . У повітряному просторі Київської області зафіксували БпЛА, а сили ППО працювали по цілях.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПІСЛЯ ПАДІННЯ “ШАХЕДА” РОЗГОРІЛАСЯ ПОЖЕЖА, ГОРІВ І ТРАВ’ЯНИЙ НАСТИЛ

1 жовтня у Горбанях (Ташанська ТГ) на вулиці Центральній сталося загоряння трав’яного настилу на площі 0,1 га. Окрім рятувальників, також працював спеціалізований автомобіль з бочкою води та вантажний автомобіль ГАЗ-53 від ПП “Євросем”. Пожежу ліквідували за годину. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня трав’яний настил на площі 0,4 га загорівся на вулиці Переяславській у Шевченковому (Ташанська ТГ). Пожежу ліквідували за годину. Ніхто не постраждав.

3 жовтня на провулку Лісовому у Помоклях (Ташанська ТГ) сталося загоряння трав’яного настилу на площі 0,03 га. Пожежу ліквідували менш ніж за годину. Ніхто не постраждав.

Цього дня сталося ще одне загорання трав’яного настилу на вулиці Героїв Дніпра у Вінинцях (Циблівська ТГ) на площі 0,03 га. Пожежу ліквідували. Ніхто не постраждав.

30 вересня у Переяславі сталося загоряння очерету внаслідок падіння ворожого БпЛА. Рятувальники виявили, що горить очерет на площі 0,5 га. Через болотисту місцевість дістатися до осередку загоряння було неможливо. На місце пожежі направили техніку та трьох працівників лісгоспу. Через пориви вітру площа пожежі збільшилася до 1 га. Рятувальники працювали підручними засобами. Згодом на місце події приїхав трактор МТЗ-82 з плугом для оборювання території. Згодом площа пожежі збільшилася до 1,7 га. На допомогу приїхало резервне відділення у складі 5 осіб. Через кілька годин площа збільшилась до 2 га. Також прибуло друге відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб. Зрештою локалізували пожежу ліквідували пожежу на площі 20 га через 10 годин. Загалом займалися гасінням 16 людей. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛАСЯ СМЕРТЕЛЬНА ДТП

29 вересня близько 10:30 на трасі Київ-Харків біля села Студеники (Студениківська ТГ) сталась ДТП. Зіткнулися автомобілі Daewoo та Lacetti Nubira.

За даними від поліції, водій на Daewoo, військовослужбовець 1965 р.н., не переконавшись у безпеці розвороту, зіткнувся із автомобілем Lacetti Nubira під керуванням чоловіка 1985 р.н.

Внаслідок ДТП водій Lacetti Nubira від отриманих травм помер у кареті швидкої. Також постраждала пасажирка Lacetti Nubira, жінка 1981 р.н. Її госпіталізували до Бориспільської БЛІЛ із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, ретроградною амнезією, забійно-рваною раною обличчя та волосяної частини голови, параорбітальною гематомою лівого ока, закритим переломом правої ключиці та забоєм грудної клітини. Автомобілі отримали механічні пошкодження.

Правоохоронці відкрили кримінальне впровадження за ч. 1 ст. 415 (Порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого).

ВОДІЙ AUDI НА СМЕРТЬ ЗБИВ 28-РІЧНОГО ЧОЛОВІКА НА МОПЕДІ

29 вересня близько 21:25 на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі сталась ДТП. Зіткнулися автомобіль Audi та мопед Viper.

За даними від поліції, водій Audi, місцевий житель 1989 р.н. не вибрав безпечної дистанції та швидкості руху й зіткнувся з мопедом Viper під керуванням переяславця 1996 р.н., який їхав у попутному напрямку. Внаслідок ДТП мопедист загинув на місці від отриманих травм.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).

ВІД ЗІТКНЕННЯ АВТОМОБІЛЯ OPEL VIVARO І ТРАКТОРА ПОСТРАЖДАЛИ ДВІ ЖІНКИ

3 жовтня близько 20:20 на 48-му кілометрі автодороги Бориспіль-Дніпро біля Переяслава сталася ДТП. Автомобіль Opel Vivaro зіткнувся з трактором John Deere. Постраждали дві пасажирки.

За даними від поліції, водій автомобіля Opel Vivaro не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним в темну пору доби. Також в умовах недостатньої видимості не врахував швидкість руху транспортного засобу, щоб мати змогу його зупинити у межах видимості дороги, у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно спроможний виявити, не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки та зіткнувся з трактором John Deere 02652аі, який рухався по переду з неосвітленим причіпом ЗПТС.

Внаслідок ДТП постраждали дві пасажирки автомобіля. Одна отримала перелом руки, інша – струс головного мозку. Їх госпіталізували до лікарні. Авто отримало механічні пошкодження з матеріальними збитками.

ДО ДНЯ ЗАХИСНИКВ ТА ЗАХИСНИЦЬ ПРОВЕЛИ МІТИНГ НА АЛЕЇ ГЕРОЇВ

1 жовтня у Переяславі на Алеї Героїв відбулися урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць України. Захід об’єднав понад півсотні містян. Двом героям присвоїли відзнаку “Почесний житель Переяславської громади” посмертно.

Ще до офіційного початку чимало рідних прийшли до свої полеглих захисників на Алею Героїв. Батьки вдивлялись у фото своїх синів, дружини розкладали квіти під світлинами своїх чоловіків. Люди, які проходили повз, зупинялися аби вшанувати воїнів. Найбільший натовп був там, де нещодавно Алею поповнили новими іменами, на стендах з’явилися Борис Дудка, Андрій Одинець, Сергій Мальований, Дмитро Ружановський, Віталій Рак, Андрій Глоба, Роман Шаповал та Андрій Погодін.

Усі присутні спільно виконали Гімн України та вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання. Скрізь тишу чулися гіркі сльози рідних загиблих. Священнослужителі духовенства Переяславщини звершили спільну молитву. Провели заупокійну молитву та помолилися за живих: “Дякую, за кожного, хто зараз там. І прошу, збережи життя, дай, щоб вони повернулися і ми святкували перемогу разом”. Наостанок благали про перемогу: “Від сходу до заходу, від півдня до півночі, нехай вона буде вільна. Нехай агресор піде з нашої землі, а всі воїни повернуться додому. І ще розквітне наша Україна”.

Начальник відділу культури і туризму Валентин Шухевич мовив: “Окрім пам’яті про людей, які загинули, цей день покликаний підняти дух народу, патріотизм та любов до своєї Батьківщини. Ми маємо забезпечувати армії міцний тил. Кожен у свій спосіб, але з максимальною віддачею”. Та для проведення церемонії вручення відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” посмертно запросив міського голову Вячеслава Саулка.

– Так важко зараз усім. Але як ніколи, сьогодні ми маємо вклонитися кожному захиснику і захисниці, які зараз боронять нашу країну. Нам не потрібно чужої землі, але не потрібно топтатися на нашій. В цій страшній війні загинули кращі наші сини і доньки. Ми бачимо як Алея поповнюються нашими дітьми, синами, батьками, чоловіками. Вічна їм пам’ять, – сказав Саулко та вручив відзнаки рідним:

З промовою виступив начальник групи документального забезпечення відділу №1 Бориспільського РТЦК та СП майор Андрій Загнойко: “Назвати цей день святом не повертається язик. Саме в цю хвилину сотні тисяч захисників і захисниць боронять нашу країну від російської навали. Народ від населення відрізняється тим, що може сформулювати та захищати спільні цінності. У кожного з них до 24 лютого 2024 року було власне життя, робота, захоплення. Але з приходом ворога вони забули про власне “Я” і стали на захист нашого спільного – державності нації. На жаль, багато з них віддали за це своє життя та здоров’я. Ми маємо пам’ятати, якою ціною здобуваємо незалежність. Пам’ятаємо полеглих і підтримуємо живих”.

ІЗ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ ВИДІЛЯТЬ КОШТИ НА ВІДНОВЛЕННЯ ПОШКОДЖЕНИХ РОСІЯНАМИ БУДИНКІВ

1 жовтня на позачерговій сесії міської ради Переяслава обговорювали питання виділення матеріальної допомоги для ліквідації наслідків збройної агресії Росії проти України та внесили зміни до цільової програми із забезпечення заходів з запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха в межах громади.

До програми внести 100 тисяч гривень для здійснення запобіжних заходів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. За ці кошти закуплять 8-хвильовий шифер, шиферні гвіздки, армований гідробар’єр, чорну плівку, орієнтовано-стружкові плити, дюбелі, рейки, оцинковані листки. Їх використають у випадку виникнення ситуацій, які сталися у Переяславі у ці вихідні, сказала заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич.

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко сказала, що до комплексної програми “Турбота” внесли такі зміни: “Матеріальна допомога надається особам, які опинилися у складних життєвих обставинах внаслідок бойових дій, терористичних дій, актів, диверсій спричинених збройною агресією, у яких зафіксовано пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна на підставі довідки факту пошкодження від 1 тисячі до 50 тисяч гривень у залежності від ступеня пошкодження житлової будівлі”.

Також скоригували склад комісії щодо надання матеріальної допомоги жителям Переяславської громади, яку очолює Оксана Степаненко. До нього виявили бажання долучитися депутати Аліна Римар, Яна Поліч та Михайло Шамрай.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав, що 2 жовтня ця комісія буде розглядати питання виділення допомоги постраждалим внаслідок атаки 28 вересня: “Важко оцінити масштаби руйнування того чи іншого власника, адже постраждали багато будинків. Найбільші руйнування в будинку, де жінки не було вдома, адже вона за кордоном. Основні пошкодження – це загальна покрівля у великому будинку, де живе п’ять сімей, вікна та двері. Благодійний фонд готовий надати допомогу з відновлення вікон. Покрівля ж була старою, уламки “шахеда” зруйнували її майже всю, навіть там, де удару не було. Будемо виділяти кошти, шукати можливості, аби люди були в безпеці”.

У ГІМНАЗІЇ №3 У ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ НА ЯРМАРКУ ЗІБРАЛИ ПОНАД 28 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ДЛЯ ЗСУ

1 жовтня, у День захисників та захисниць України, у Переяславській гімназії №3 провели благодійний ярмарок на підтримку військових та козацькі забави. Спільними зусиллями зібрали понад 28 тисяч гривень.

Ярмарок організували учні, батьки та класні керівники 1, 3, 5, 6-А та 6-Б класів. Вони підготували багато різноманітних страв та смаколиків. На столах продавали біляші, пиріжки, піцу, чебуреки, торти, круасани, горішки, кейк-попси, тирамісу, кекси та смачні компоти.

“Всього неможливо перелічити, на скільки відповідально та майстерно поставились до підготовки спільної важливої справи. Величезна подяка кожному, хто старанно готував смаколики, щоб підтримати наших захисників. Зібрані кошти – 28 тисяч 283 гривні – будуть спрямовані на підтримку наших військових”, – зазначили у повідомленні.

Також цього дня у гімназії змаганнями відзначили й День українського козацтва. Традиційно провели забави “Козаки – ваша слава навіки”. Для школярів організували активності та командні змагання, де кожен міг показати та випробувати свою спритність, вправність, швидкість та переконатись у важливості дружньої підтримки.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРИВІТАЛИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ, А ВЧИТЕЛЬ ЕКОНОМІКИ ЮРІЙ ФЕДОРЕНКО ОТРИМАВ ПОДЯКУ ВІД КИЇВСЬКОЇ ОВА

У Київській області з нагоди Дня працівників освіти, який відзначатимуть 6 жовтня, провели урочистий захід та церемонію нагородження освітян. Почесну нагороду отримав вчитель економіки Великокаратульської гімназії Юрій Федоренко.

Відзнаками Київської обласної військової адміністрації нагородили 24 педагогів та управлінців освітньої системи області, які досягли вагомих результатів у своїй професійній діяльності. Зокрема, пам’ятну статуетку “Лідер освітнього фронту” та грошову премію отримали 14 педагогів області. Іншим педагогам вручили почесні грамоти та подяки. Почесною нагородою відзначили і вчителя економіки Великокаратульської гімназії Юрія Федоренка.

Також подякою голови Київської ОВА з нагоди Дня захисників і захисниць України та з нагоди професійного свята відзначили 47 освітян, які захищають незалежність і територіальну цілісність України на полі бою. Оскільки вони не змогли прибути на церемонію нагородження, відзнаки передали у військові частини, де вони виконують бойові завдання.

4 жовтня урочистості з нагоди Дня працівників освіти провели у Переяславському будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Освітян привітали міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, начальник відділу освіти Петро Ярмоленко та голова профспілки працівників освіти громади Світлана Каплюк.

Грамотами та подяками відзначили досягнення працівників закладів освіти громади, серед яких шість креативних педагогів Переяславського БХТДЮМ.

Привітали своїх викладачів виступами танцюристи акробатично-хореографічної студії “Фантазія” та студії сучасного танцю “Шоколад”, а також співаки вокальної студії “Гармонія” та “Акорд”.

120-РІЧНУ ІСТОРІЮ ШКОЛИ У ВЕЛИКІЙ КАРАТУЛІ НАГАДУЮТЬ НА ВИСТАВЦІ У МУЗЕЇ ПРОСТО НЕБА У ПЕРЕЯСЛАВІ

З 27 вересня у будівлі колишньої Великокаратульської школи, яка розміщується у переяславському музеї просто неба, триває виставка “Великокаратульська школа: минуле та сучасність”. Її відкрили з нагоди 120-річчя школи та 60-річчя музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Представили 26 фотоматеріалів, що розповідають про освітні заклади Великої Каратулі у ХХ-ХХІ ст., та 10 елементів повсякденного одягу вчителів та учнів середини ХХ ст. Триватиме виставка до 6 жовтня.

Освітній заклад села Велика Каратуль пройшов шлях від невеличкої церковно-парафіяльної школи до земської школи і сучасної гімназії. У 1896 році 20 учнів вперше зайшли у трирічну церковно-парафіяльну школу. Тоді ще був дефіцит паперу, тож писали на грифельних дощечках, з якого потім учні самостійно робили зошити. Після закінчення школи випускникам видавали свідоцтва, а відмінникам – ще й Євангеліє.

У 1904 році стару церкву переробили на земську школу. А з часом, у 1928 році, у Великій Каратулі створили однорічну сільськогосподарську агрономічну школу на 35 учнів. У 1932 році в селі організували семирічну школу, першим директором якої був Василь Тарасенко.

З початком Другої світової війни на фронт пішли директор школи та вчителі-чоловіки. А село Велика Каратуль окупували німецько-фашистські загарбники. Після звільнення у 1943 році розпочалось навчання у середній школі-восьмирічці, де директоркою була Наталія Зінов’єва.

Влітку 1967 року почали будівництво нової двоповерхової будівлі десятирічної школи, яку відкрили вже 1 вересня того ж року. Саме ця будівля приймає учнів зараз. У 2024 році у Великокаратульській гімназії навчається 93 учні та працює 31 вчитель.

Завідувач музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Микола Шкіра розповів Інформатору, що Великокаратульську школу перевезли та зібрали на території скансену у 1968-1970 роках. Першу експозицію робила історикиня та етнографиня Ніна Захарчук.

– Коли будували цей музей, відтворили всі верстви населення і громадські будівлі села. Наприклад, шинок, корчма і земська управа. Тоді ж постало питання відтворити церковно-парфіяльну школу, хоча її збудували у 1904 році за проєктом земської. Цьогоріч школа святкує 120-річчя від побудови, тому ми вирішили провести різні заходи, як от виставка. Також ми запрошували сюди учнів 6-9 класів сучасної школи, – розповів Микола Шкіра.

На виставці представили 26 фотоматеріалів, які зображують минуле Великокаратульської школи. Їх надали працівники школи. Можна побачити останні дні будівлі старої школи перед перенесенням у музей. Також є фото учнів та педагогічного колективу, які навчались та працювали в середині ХХ ст. Ліворуч на стенді зображено діток, які вперше заходять до ще старої школи, а з іншого боку – знімок із лінійки теперішнього часу. На стенді поруч показано весь шлях розвитку Великокаратульської школи.

Також на виставці представили повсякденний одяг вчителів середини ХХ ст. Його торік передав заповіднику переяславець Віктор Герасименко. Цей одяг виготовляв на замовленння Переяслав-Хмельницький побуткомбінат для його мами – вчительки початкових класів Переяславської школи №3 (50-ті роки ХХ ст.). Тут є і учнівський одяг 50-60 рр. ХХ ст. з фондової колекції НІЕЗ “Переяслав”. Верхній одяг, який теж представили, датується кінцем ХХ ст.

У ЛІКАРНІ ПЕРЕНЕСЛИ ТРАВМАТОЛОГІЧНЕ ВІДДІЛЕННЯ 

Відтепер травматологічне відділення Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування розміщується у хірургічному корпусі на другому поверсі.

На першому поверсі хірургічного корпусу розміщується травмпункт, де проводять амбулаторний прийом пацієнтів, яким потрібна екстрена допомога при травмах. Як йдеться у повідомленні, у травмпункті проведуть ремонт.

ОЛЕНА САМОЛЮК РОЗПОВІЛА ПРО РОДИННУ СПРАВУ, ОЛІМПІЙСЬКІ АМБІЦІЇ ТА ПЕРШІ СЕРЙОЗНІ ДОСЯГНЕННЯ

Олена Самолюк – 14-річна вихованка Переяславської ДЮСШ, яка вже змалечку штовхала ядро, а згодом почала займатися й метанням диска. До цього її спонукала родина – тато, тітка, дідусь та бабуся – багаторазові призери з легкої атлетики у цьому ж виді спорту. Наприкінці вересня Олена виборола “бронзу” у метанні диска на чемпіонаті України з легкої атлетики у Івано-Франківську. Про тренування п’ять разів на тиждень, техніку “з розвороту” та ціль потрапити на Олімпійські ігри розповіла Інформатору.

ЯРОСЛАВ ПИДОРИЧ ЗДОБУВ “БРОНЗУ” ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ У ШВЕДСЬКІЙ ЕСТАФЕТІ

27-29 вересня на стадіоні Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську тривав командний чемпіонат України із легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2007-2008 р.н. У ньому взяли участь 440 спортсменів. До команд Київської області увійшли й переяславці.

Спортсмен Переяславської ДЮСШ Ярослав Пидоричу складі команди Київщини здобув “бронзу” у шведській естафеті (100 м + 200 м + 300 м + 400 м).

Також Ярослав Пидорич у бігу на 100 та 200 метрів виборов п’яті місця, його результати – 11,59 сек. та 23,52 сек. відповідно. А Дмитро Подольній дебютував у стрибках у довжину та увійшов у десятку найкращих. Цих спортсменів тренує Микола Мальченко. Загалом же команда Київської області набрала 576 очок та посіла четверте підсумкове місце.

КОЛИ ВОВЧКІВ ТА BOSS ВПЕРШЕ ВТРАТЯТЬ ОЧКИ?

28 вересня, відбувся третій тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 8х8. Після нього Вовчків одноосібно посів перше місце, щоправда, BOSS, який провів на одну гру менше, також поки що не втрачає очок. Мирне та “Бурти” у цьому турі здобули свої перші очки, а ось “Матадор” та “Ратибор” досі із нулями.

Результати третього туру:

5 жовтня у четвертому турі відбудуться такі матчі:

Матч “Матадор-Університет” (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ) за згодою обох команд перенесли на неділю, 13 жовтня.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про повітряні атаки, спортивні досягнення та виставку. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.