ЖИТТЯ

В Україні відзначають День вчителя: що варто знати про 6 жовтня

Чим особливе 6 жовтня? Розповідає Інформатор.

6 жовтня в Україні відзначають День вчителя та День територіальної оборони. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День вчителя. Це день, коли вшановують педагогів за їхню працю. Адже вчителі — це не лише люди, які передають знання, але й наставники, які формують особистості і допомагають дітям розвивати свої таланти. Свято Дня вчителя в Україні має давню традицію. У Радянському Союзі його запровадили ще в 1965 році, а згодом офіційно встановили у 1980 році. Після здобуття незалежності Україна продовжила цю традицію, і з 1994 року, згідно з указом президента, День вчителя святкують щороку в першу неділю жовтня.

День територіальної оборони України. Щорічно цей день припадає на першу неділю жовтня. Свято порівняно нове. Його запровадив своїм указом президент України Володимир Зеленський 2020 року. Зараз, коли наша країна в черговий раз стикнулася з агресором, внесок бійців тероборони важко переоцінити. Від 1 січня 2022 року територіальна оборона входить в ЗСУ як окремий рід військ.

Всесвітня неділя причастя. Це унікальне свято, яке відзначається кількома християнськими конфесіями в першу неділю жовтня кожного року. Це день, який сприяє християнській єдності та екуменічній співпраці, зосереджуючись на дотриманні Євхаристії, і служить нагадуванням про взаємозв’язок усіх громад у Тілі Христовому.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Антоніна, Раїса, Інокентій, Петро, Іван.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1596 – розпочався Берестейський церковний собор.

1618 – українське військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило у бік Москви і розгромило московське військо Бутурліна.

1648 – війська Богдана Хмельницького взяли в облогу Львів.

1701 – Києво-Могилянській колеґії надано статус академії.

1917 – відбувся І Всеукраїнський з’їзд товариств “Просвіта”.

1927 – у Нью-Йорку відбулася прем’єра першого звукового фільму.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1459 – Мартін Бегайм, німецький науковець і мореплавець, творець найстарішого із збережених до наших днів глобуса, відомого під назвою Земне яблуко.

1864 – Сергій Шелухін, український громадсько-політичний діяч, публіцист, міністр судових справ УНР.

1877 – Іван Бурячок, український художник театру, живописець, графік. Головний художник театру М. Садовського в Києві.

1910 – Роман Кравчук, один із керівників українського визвольного руху, член Проводу ОУН і провідник ОУН на ЗУЗ.

1931 – Ріккардо Джакконі, американський астрофізик італійського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики 2002 року “за створення рентгенівської астрономії і винахід рентгенівського телескопа”.

1971 – Вадим Гутцайт, український фехтувальник, олімпійський чемпіон (1992).

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору