ЖИТТЯ

Відтепер учні 1-4 класів харчуватимуться безкоштовно – на це виділили 2 мільярди гривень: що позитивного було цього тижня

Агенція USAID оголосила про нову допомогу Україні на понад 1 мільярд доларів, а український фільм “Ти – Космос” здобув найвищу нагороду на кінофестивалі в Страсбурзі. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Агенція USAID оголосила про нову допомогу Україні на понад 1 мільярд доларів

Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) виділила понад 1 мільярд доларів на гуманітарне фінансування та підтримку енергетичної системи України цієї зими. Про це заявила адміністраторка USAID Саманта Павер під час свого візиту до Києва, передає “Радіо Свобода”.

Також адміністраторка заявила про запуск 5-річної програми реабілітації українців “Rehab for You”, на яку агентство виділило 13 мільйонів доларів. За її словами – нині в Україні понад 250 000 людей потребують реабілітаційної підтримки.

До того ж USAID виділяє 237 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні. Кошти виділяють через USAID та Державний департамент США, зазначила Саманта Павер.

Нове фінансування допоможе забезпечити життєво необхідні речі: їжа, житло та медичні послуги для українців усередині країни й переміщених осіб за її межами.

“Важливо, що це також допоможе домогосподарствам підготуватися до холодів, які ми відчуваємо вже сьогодні. Термоковдри, постільна білизна, зимовий одяг”, – пояснила Саманта Павер.

Також USAID підтримує і українську освіту. Завдяки американській допомозі надрукували 3,2 мільйона підручників для школярів молодших класів, повідомила адміністраторка.

Данія інвестує 563 мільйони євро в українську оборонну промисловість

Данія планує придбати в української оборонної промисловості зброї на 4,2 мільярда данських крон, тобто 563 мільйони євро. Про це повідомило Міноборони країни.

Данський міністр оборони Трольс Лунд Пульсен разом з українським колегою Рустемом Умеровим і очільником Мінстратегпрому Германом Сметаніним підписали протокол про наміри продовжити співпрацю щодо закупівель в українських оборонних підприємств.

На фронт постачатимуть придбану техніку та зброю коштом Данії та за допомогою прибутків від заморожених російських активів.

“Це посилює здатність українців виробляти саме ту зброю, яка має попит”, – заявив данський урядовець.

Відтепер учні молодших класів матимуть безоплатне харчування

Учні 1-4 класів загальноосвітніх українських шкіл матимуть безоплатне харчування в навчальних закладах. Нововведення запрацює вже із жовтня цього року. Про це повідомили в українському уряді.

На забезпечення харчування із бюджету виділили 2 мільярди гривень. Ці гроші уряд передасть місцевим громадам у формі субвенції. Раніше безоплатно харчувалися лише діти-пільговики.

В уряді також повідомили, що надані кошти територіальні громади можуть використовувати для закупівлі продуктів або оплати послуг кейтерингу. Водночас вартість гарячого харчування для початкових класів не повинна перевищувати вартість для учнів 5–11 класів.

“Усі процеси мають відповідати вимогам законодавства щодо безпечності та якості продуктів. Субвенція є одним із кроків реформи шкільного харчування”, – йдеться в заяві.

Український фільм “Ти – Космос” здобув найвищу нагороду на кінофестивалі в Страсбурзі

Український фільм “Ти – Космос” режисера Павла Острікова здобув міжнародні нагороди на фестивалі європейського фантастичного кіно у Страсбурзі (Festival Européen du Film Fantastique de Strasbourg), що у Франції. Про це повідомило Державне агентство України з питань кіно.

Фільм отримав головну відзнаку фестивалю – Golden Octopus (“Золотий восьминіг”), а також нагороду Silver Melies (“Срібний Мельєс”). Остання відкриває шлях до змагань за найпрестижнішу нагороду європейського жанрового кіно – Golden Melies (“Золотий Мельєс”).

“Вітаємо творчу команду з перемогою та бажаємо нових звершень! Пишаємось, що українське кіно продовжує підкорювати світові кінофестивалі”, – наголосили у Держкіно.

“Укрзалізниця” створила сайт для працевлаштування та адаптації ветеранів після служби

“Укрзалізниця” запустила сайт для ветеранів та ветеранок на залізниці з основною необхідною інформацією для працевлаштування та адаптації у компанії після війська. Про це повідомила пресслужба УЗ.

Компанія запрошує охочих ветеранів і ветеранок приєднатися до команди. Як розповіли в УЗ, загалом лише з 2022 року понад 13 000 працівників долучилися до війська. Наразі 10 579 – воюють у лавах ЗСУ, а 1441 – вже повернулися до роботи в компанії. Ще 570 колишніх залізничників загинули під час виконання військового обов’язку.

“Вони – герої, і ми з нетерпінням чекаємо їхнього повернення до “Укрзалізниці”. Прагнемо зробити все можливе, щоб вони відчували себе комфортно та захищено: створюємо безбар’єрне середовище, де їх поважають і розуміють, відкриваємо нові можливості для їхнього професійного зростання. “Укрзалізниця” також відкрита для кожного захисника і захисниці, хто прагне стати частиною нашої залізничної родини”, – зазначив голова правління Євген Лященко.

На новому сайті представили ветеранську політику компанії, покроковий шлях повернення ветеранів до роботи, програми підтримки та корисні ресурси для лікування та реабілітації. У ветеранській політиці прописали всі визначення та дії, яких мають дотримуватися HR-спеціалісти при поверненні та прийнятті ветеранів на роботу.

“Ми супроводжуємо ветеранів на кожному етапі цього процесу, допомагаючи їм освоїтись у робочому середовищі, адаптувати робоче місце і навіть змінити роботу через поранення. Також створена мапа “Шлях ветерана”, що містить покрокові інструкції основних дій для воїнів-залізничників, починаючи з моменту військової служби й до повернення в цивільне життя”, – повідомили у компанії.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору