Переяслав Перейти на сайт

Цього дня у 2001 році в небо піднявся перший вертоліт незалежної України – АК1-3: що варто знати про 7 жовтня

Чим особливе 7 жовтня? Розповідає Інформатор.

7 жовтня у світі відзначають День запобігання булінгу та День архітектора та архітектури. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день лікаря. Професія лікаря існує десятки тисяч років – за цей довгий період суть її залишилася незмінною і по-справжньому безцінною, гуманною та милосердною. Важливе значення лікарів як авторитетних спеціалістів добре розуміє кожен, адже багатьом доводилося переживати ситуацію, коли власне життя чи життя близьких людей залежало лише від лікарського професіоналізму. У всі історичні епохи лікарів дуже поважали, не є винятком і наш час.

Всесвітній день запобігання булінгу. День запровадили організацією “STOMP Out Bullying” з метою заохочення шкіл, громад та організацій до колективної роботи, щоб зупинити булінг, кібербулінг та покласти край ненависті та расизму шляхом підвищення обізнаності про поширеність та вплив усіх форм булінгу на дітей різного віку. Символом цього дня є синій колір, що символізує мир, важливість і впевненість.

Всесвітній день архітектора та архітектури. Основне призначення архітектури – створення фізичного середовища для проживання людей. Однак архітектура виходить за рамки створених будівельних об’єктів. Вона є невіддільною частиною нашої культури.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Андрій, Антон, Василь, Віталій, Владислав, Давид, Ібрагім, Павло, Сергій, Степан, Текла.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1253 – коронація в Дорогичині галицько-волинського князя Данила Романовича короною, надісланою від Папи Римського Іннокентія IV.

1620 – біля Могилева османи й кримці розгромили військо Речі Посполитої, що відступало після Цецорської битви. Загинув великий коронний гетьман Станіслав Жолкевський, поліг Михайло Хмельницький та в полон потрапив його син Богдан.

1913 – уперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті весь виробничий процес збирання автомобілів почали виконувати за новою технологічною схемою – на конвеєрі.

1918 – перервані російсько-українські мирні переговори через розбіжності з питань територіальної приналежності Донбасу і Криму.

1920 – перші сто жінок прийняті до Оксфордського університету.

1943 – Остапа Вишню звільнили з ув’язнення в радянських таборах.

1997 – заснували Українську універсальну біржу в Полтаві.

1999 – британські вчені оголосили про можливе існування 10-ї, найвіддаленішої і найбільшої, планети Сонячної системи.

2001 – в небо піднявся перший вертоліт незалежної України – АК1-3, політ здійснив заслужений льотчик-випробувач СРСР Полуйчик Станіслав Дем’янович.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1885 – Євген Кароль Червінський, український архітектор.

1890 – Ольга Багалій-Татаринова, український історик, архівіст, бібліограф.

1903 – Дукельський Володимир Олександрович (Вернон Дюк), український та американський композитор, поет і літератор.

1909 – Шура Черкаський (Олександр Ісакович Черкаський), українсько-американський піаніст і педагог, виступав у найбільших концертних залах США та Європи зі всесвітньо відомими оркестрами та диригентами.

1926 – Авксентій Яківчук, український фольклорист, народознавець, публіцист.

1932 – Євген Нейко, фундатор прикарпатської школи терапевтів, академік АМН України.

1952 – Людмила Турищева, радянська гімнастка, 3-разова олімпійська чемпіонка, президент Федерації гімнастики України.

1953 – Іван Забіяка, український історик, журналіст, науковець, громадський діяч.

1957 – Олександр Бутко, український журналіст.

1989 – Біжан Шаропов, український біолог і біофізик, солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Герой України.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.