ЖИТТЯ

Художниця Катерина Білетіна у вихідні презентувала у Переяславі свої картини та провела майстер-клас

У вихідні у музеї “Заповіту” проводили творчі зустрічі із Катериною Білетіною. Художниця презентувала свої картини та провела майстер-клас.

У суботу, 5 жовтня, у переяславському музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка одеська художниця Катерина Білетіна презентувала свою виставку “Український потрет”. Зустріч відбулася у рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”. Про це повідомляє Інформатор.

Проєкт “Український портрет” Катерини Білетіної відзначає 20-річний ювілей. Він почався ще у 2004 році. Художниця звертає увагу, що за цей час було багато змін, навіть у сприйнятті портрету. Вона використовує український одяг та аксесуари, щоб краще розкрити образи, створює національне та наднаціональне.

– Існує думка, що під час будь-якої практики – чи ти малюєш, чи пишеш – приходить універсальна істина. У мене так з “Українським потретом”. Я малюю не просто дівчат і хлопців в національному одязі, а хочу розповісти про людину, проживаючи її психологічний та емоційний стан через обличчя, – сказала Катерина.

У 2011 році за життєвими обставинами Катерина Білетіна опинилась у Херсоні та пробула там рік. Разом зі своєю подругою Анною організовувала творчі вечори – художниці змальовували прогресивну молодь. Так і заснувала цикл портретів “Херсонський щоденник”. Зараз, через понад 20 років, доля тих людей суттєво змінилась.

– Валентин Добрий загинув на війні 21 жовтня минулого року. Одна з дівчат поїхала до Росії. Саша залишилась підтримувати батьків у Херсоні, вона робить татуювання. Одного разу до нас завітала Анжеліка з Лос-Анджелесу. Дівчина Маша поїхала навчатися до Польщі, а Ярик Мороз воює в лавах ЗСУ та боронить лівий берег Херсонщини. Це дуже потужні образи.

Портрет переяславки Оксани Степанової художниця намалювала у музеї просто неба на Зелені свята. Помітивши гарне освітлення, жінка позувала на тлі свого килимка. Катерину Нагайко, старшу наукову співробітницю музею “Заповіту”, зобразила під час пленеру, який проводила зі школярами.

– Я дуже часто малюю свою доньку Варвару – вона весь час перед моїми очима. Стрімко змінюється з роками. У неї тонкий психологічний стан, який я відчуваю, – прокоментувала картину “Золота доба” Катерина Білетіна. – Така назва, бо хотілось зобразити на тлі полтавський клин з квітами, а її – в образі середньовічної мадонни. Також тут є стан передвоєнної рівноваги. Помічала, що перед війною ми проживали таке гарне життя, та весь час здавалось, що цей стан дуже крихкий.

Картину “Україна – принцеса Європи” писала протягом тривалого часу. Художниця багато разів поверталась до цього зображення та щось змінювала. Впливали різні революційні події. У 2014 році вона зрозуміла, що це образ України – гарна та замріяна дівчина, яка ще не знає, що її чекає попереду. А на рушнику зобразила схематичне дерево роду.

На Вінничині Катерина Білетіна змалювала керамістку, яка відроджує барське мистецтво. На попередньому майстер-класі у Переяславі написала портрет юної Софії Нагайко, доньки Катерини Нагайко. Також має потрет одеситки Тосіслави – єврейки, яка позує в українському одязі, таким чином зобразила перетин культур.

Після ознайомлення з картинами Катерини Білетіної всі охочі могли поставити запитання. Зокрема, коли поцікавились думкою художниці щодо великої кількості автопортретів у Тараса Шевченка, вона відповіла так: “Зараз багато людей робить селфі. Коли ти перебуваєш у якомусь стані, то фотографуєш і відображуєш себе. Хочеш зафільмувати мить чи настрій, який домінує. Я вважаю, це та сама традиція”.

Ліворуч портрет “Анжеліка з Лос-Анджелесу”, а праворуч – Валентин Добрий

Зліва направо: потрети Оксани Степанової, Катерини Нагайко, доньки Варвари та України

Портрет одеситки Тосіслави

Картини з квітами, подалі на стіні – цикл “Щоденник Херсонщини”

Наступного дня, 6 жовтня, у цьому ж музеї Катерина Білетіна провела майстер-клас з малювання. Пастеллю писали потрет Софії Нагайко з репродукції художниці. Мисткиня виконала цю роботу, перебуваючи в евакуації у Німеччині, з теплими спогадами про Україну та Переяслав. На майстер-клас завітали художники Юлія Близнюк, Роман Мотузок та Олександр Сусь зі своїми учнями та студентами.

Студентка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Сабріна Ревега поділилась своїми враженнями із журналісткою Інформатора:

– Майстер-клас мені дуже сподобався. З творчістю Білетіної я познайомилась ще кілька років тому, коли вона приїжджала до нас в Переяслав. Тоді вона намалювала мій портрет в українському стилі. Пізніше його надрукували у вигляді листівки. Сьогодні мені було цікаво спробувати малювати саме портрет, адже до цього я малювала лише ілюстрації у своєму скетчбуці. Загалом люблю відвідувати різноманітні пленери. Їх часто від університету проводить Роман Мотузок.

У вітальній залі Козачковського Катерина Білетіна провела майстер-клас із малювання

Більшість учасників – вихованці Переяславської художньої школи

Софія Нагайко малює свій потрет пастеллю

На майстер-клас завітали художники зі своїми учнями та студентами

Малюнок однієї з дівчат у процесі

Було багато охочих помалювати

Майже завершена робота вихованки художньої школи

Малюнок Катерини Білетіної

У всіх залишились приємні враження від майстер-класу

Спільне фото на згадку

Нагадаємо, що до 6 жовтня у музеї просто неба в Переяславі тривала виставка “Великокаратульська школа: минуле та сучасність”. Більше про неї – тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору