ЖИТТЯ

День астрономії – помилуйтеся зорями у нічному небі: що варто знати про 12 жовтня

Чим особливе 12 жовтня? Розповідає Інформатор.

12 жовтня у світі відзначають День економіста та День астрономії. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день економіста. Це свято вшановує професіоналів, які працюють в галузі економіки, досліджують ринки, аналізують фінансові тенденції та допомагають формувати економічну політику. Економісти грають важливу роль у розумінні складних економічних процесів і впливають на прийняття рішень як на державному, так і на корпоративному рівні.

Міжнародний день астрономії. Припадає двічі на рік – навесні і восени. Це свято започаткував 1973 року астроном і астролог Дуглас Бергер задля популяризації астрономії. Цього дня астрономи-любителі і професіонали відкривають телескопи для громадськості, організовують лекції та заходи, щоб познайомити людей з дивовижним світом зірок, планет і галактик.

День Колумба. Це свято, що відзначає прибуття Христофора Колумба до Америки 12 жовтня 1492 року. Його святкують в багатьох країнах, особливо в США, де воно є офіційним національним святом.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Денис, Микола, Іван.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1428 – у ході Столітньої війни англійці почали облогу Орлеана.

1618 – армія Речі Посполитої спільно з козацькими загонами спробувала захопити Москву.

1727 – на Генеральній раді у Глухові Данила Апостола обрали гетьманом Лівобережної України.

1863 – у Женеві утворили Міжнародний Червоний Хрест.

1863 – у Лондоні заснували Англійську футбольну асоціацію.

1939 – народні збори Західної України під тиском більшовиків ухвалили декларації, спрямовані на входження краю до складу УРСР.

1965 – на урочистій церемонії в Букінгемському палаці члени гурту The Beatles стали кавалерами Ордену Британської імперії.

1994 – у місті Ваді-Араба на йордано-ізраїльському кордоні підписали повномасштабний договір про мир між Ізраїлем і Йорданією.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1881 – Іван М’ясоєдов, український художник, представник символізму й модерну, творець поштових марок.

1904 – Микола Духов, творець атомної бомби.

1910 – Норбер Гланцберг, французький композитор українського походження, автор найвідоміших пісень Едіт Піаф.

1919 – Мохаммед Реза Пехлеві, останній шах Ірану.

1935 – Лучано Паваротті, італійський оперний співак.

1937 – Степан Хмара, український політик, правозахисник.

1977 – Олександр Береш, український гімнаст, дворазовий призер Олімпійських ігор.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

12 жовтня у переяславському музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка відкрили виставку “Великий зодчий музейної справи” до 100-річчя з дня народження Героя України Михайла Сікорського. На ній експонувалися його власні документи: свідоцтво про народження, атестати, довідки, паспорти, витяги, нагороди та інше. Також були представлені картини місцевих художників, історичні фото та унікальні особисті речі видатного історика. Зібрали їх музейні працівники із власного та університетського архівного фонду.

У одному із експозиційних залів музею зібралися згадати пам’ять видатного музейника Михайла Сікорського понад пів сотні людей. До слова запросили ректора університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталія Коцура, який зазначив, що творіння Михайла Сікорського мають дуже велику роль та вплив для жителів Переяславщини та Київщини, він залишив всебічну історичну спадщину у вигляді рукотворних музеїв, які мають всеукраїнське та світове значення.

Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею Катерина Нагайко розповіла, що саме бібліотекарі УГСП мали велику роль у зберіганні архівних матеріалів, які представили на виставці. А директорка бібліотеки Ольга Шкира представила книгу спогадів “Автографи сучасників”, у якій зібрані автографи та спогади людей, з якими спілкувався Сікорський.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору