Переяслав Перейти на сайт

“Енергоатом” достроково завершив ремонт усіх підконтрольних Україні енергоблоків: що позитивного було цього тижня

USAID інвестує 1,75 мільярда доларів для підтримки українських фермерів, а Збірна України з футзалу вперше в історії завоювала бронзову медаль на чемпіонаті світу. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Завершився ремонт усіх підконтрольних Україні енергоблоків

Оператор українських АЕС, “Енергоатом”, вже завершив ремонтну кампанію 2024 року і підготував до роботи в зимовий період всі 9 енергоблоків, підконтрольних Україні. Про це повідомило Міненерго.

“Енергоатом” вивів з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок однієї з АЕС. Сталося це 9 жовтня, що на 11 днів раніше запланованого терміну.

Компанія заявила, що всі 9 енергоблоків, які працюють на підконтрольній Україні території, готові до роботи в осінньо-зимовий період. Усі планові технічні роботи на енергоблоках було виконано достроково, включно з перезавантаженням енергоблоків свіжим ядерним паливом.

USAID інвестує 1,75 мільярда доларів для підтримки українських фермерів

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розширює Ініціативу зі стійкості сільського господарства України. Виділять майже 1,75 мільярда доларів додаткових інвестицій. Про це повідомила пресслужба USAID.

Ці кошти спрямують в аграрний сектор України. Їх отримають від дев’яти нових партнерів з приватного сектору, міжнародних фінансових установ та інших донорів.

Серед нових партнерів – “Астарта”, BEST Leasing, “Креді Агріколь Банк”, Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC), Міжнародна фінансова корпорація (IFC), ІМК, OTP Bank, страхова компанія “Універсальна”, а також Управління Державного департаменту США з вилучення та протидії озброєнням.

USAID заявляє, тепер загальна сума допомоги, залучена в рамках ініціативи AGRI-Україна від липня 2022 року, перевищила 2,26 мільярда доларів у формі інвестицій приватного сектору та партнерів.

Україна евакуювала 68 українців та іноземців з Лівану

Через погіршення безпекової ситуації на Близькому Сході Україна 9 жовтня здійснила четвертий етап евакуації людей з Лівану. Вдалося вивезти ще 68 українці та іноземці із семи країн. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

Літак з евакуйованими вже у польському Жешуві. Врятували 28 українців, з них – 19 дорослих та 9 дітей. Вони вже прямують до України. Також вдалося забрати і двох собак.

Також, у межах місії Україна допомогла покинути Ліван ще 40 іноземцям із 7 країн світу. Серед них 26 дорослих та 14 дітей із Аргентини, Мексики, Молдови, Румунії, Чехії, Колумбії та Лівану.

Нідерланди виділять 400 мільйонів євро на розробку безпілотників спільно з Україною

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що його країна виділить 400 мільйонів євро на розробку безпілотників спільно з Україною. Про це він розповів 6 жовтня під час свого візиту до Києва та Харкова, передає Міністерство оборони Нідерландів.

Рубен Брекельманс зазначив, що, об’єднавши “нідерландські знання та технології з українським досвідом на полі бою”, можна створити “інноваційні та ефективні безпілотники”, які здатні змінити ситуацію на полі бою.

“Розробка всіляких дронів відбувається дуже швидко. Ми не маємо розкоші затягувати, все залежить від прискорення. Купуйте прототипи, швидко тестуйте та швидко збільшуйте виробництво”, – закликав міністр оборони Нідерландів.

Близько половини початкових інвестицій спрямують на виробництво в Нідерландах, а решту розподілять між Україною та іншими країнами, цитує Брекельманса Reuters. Якщо розроблені дрони будуть успішними, Нідерланди виділять більше грошей для розширення виробництва.

Україна вперше в історії завоювала бронзову медаль на чемпіонаті світу з футзалу

Збірна України з футзалу виграла у Франції на матчі за третє місце на чемпіонаті світу. Вперше в історії українці стали бронзовими призерами. Про це повідомило “Суспільне Спорт”.

На десятій хвилині матчу Україна відкрила рахунок. Окрім того, у першому таймі гравець збірної Ростислав Семенченко зазнав ушкодження: француз ліктем вдарив його в горло, однак супротивнику так і не показали червону картку. Перший тайм так і закінчився з мінімальною перевагою України.

У підсумку гра завершилася рахунком 7:1 на користь України, що принесло збірній бронзу. Також Україна здобула першу медаль на рівні чемпіонатів світу в командних видах спорту за часи незалежності.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.