ЖИТТЯ

День створення Української повстанської армії: що варто знати про 14 жовтня

Чим особливе 14 жовтня? Розповідає Інформатор.

14 жовтня у світі відзначають День стандартизації, а в 1770 році заснували Олександрівську фортецю. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День створення УПА. УПА, що була активною у 1940-х роках, є символом боротьби за незалежність України. Ця армія боролася проти німецької окупації, польських сил та СРСР, намагаючись створити незалежну Українську державу.

Всесвітній день стандартизації. З моменту виникнення людства з’явилась потреба у встановленні та застосуванні єдиних вимог, які б упорядковували діяльність всіх зацікавлених сторін у певному роді занять. Одні з перших стандартів – це писемність, календар, одиниці вимірювання та грошової лічби.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Гнат, Михайло, Назар, Петро.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1770 – заснували Олександрівську фортецю (з 1806 року – місто Олександрівськ, а з 1921 – місто Запоріжжя).

1811 – заснували Кубанський козачий хор.

1838 – в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосили свої проповіді українською мовою.

1942 – офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1950 – у Нью-Йорку відбувся об’єднавчий Собор Американсько-Української Православної Церкви США та Української Православної Церкви в Америці в одну Українську Православну Церкву в США.

2006 – керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1954 – Микола Кунцевич, український митець і дисидент.

1886 – Шефіка Гаспринська, лідерка кримськотатарського руху “Виконавчий комітет мусульманок Криму”.

1913 – Мирон Левицький, український письменник-прозаїк, маляр, графік.

1939 – Ральф Лорен, американський модельєр одягу.

1940 – Лесь Сердюк, український актор театру та кіно, народний артист України.

1958 – Володимир Кучинський, український актор, художній керівник і засновник львівського театру імені Леся Курбаса, лауреат Шевченківської премії.

1985 – Ігор Матьков, український льотчик, старший бортпровідник рейсу PS752 Boeing 737. Герой України.

1986 – Володимир Гринюк, офіцер Збройних сил України, Герой України.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору