Переяслав Перейти на сайт

Музей Григорія Сковороди у Переяславі отримав до експозиції пам’ятні срібні монети, медаль та банкноту

Меморіальному музею Григорія Сковороди у Переяславі передали цінні експонати. Музей отримав медаль, банкноту та монети до 300-річчя від дня народження видатного українського філософа.

14 жовтня у меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі презентували нові експонати. Засновник благодійного фонду “Рідна країна” Микола Томенко передав срібну пам’ятну монету серії “Духовні скарби України” “Сад бажественних пісень” (2022 р.в.) номіналом 20 гривень, срібну монету “Григорій Сковорода” номіналом 1 млн карбованців (1996 р.в.), сувенірну медаль “Григорій Сковорода” та пам’ятну 500-гривневу банкноту до 300-річчя Сковороди. Це стало можливим у рамках співпраці між НІЕЗ “Переяслав” та Київським національним університетом будівництва і архітектури. Про це повідомляє Інформатор.

– Найстаріша монета, випущена 1996 року, для мене найбільш цінна, адже на ній зображено, що коштує 1 мільйон карбованців. А сувернірна медаль виготовлялась у контексті серії “Видатні українці”. Вона більш проста – зображені Григорій Савич та атрибути його вчень, – розповів Микола Томенко.

Але найдорожчий експонат – срібна пам’ятна монета “Сад божественних пісень: “З нею ми всі намучились, бо керівник Нацбанку нас обманув. Я звернувся до нього з тим, що національні заповідники мусили б отримати ювілейні монети безкоштовно. У відповідь отримав: “Купуйте, згідно з визначеними цінами”. А це від 12 до 18 тисяч гривень”.

Презентуючи останній атрибут – пам’ятну банкноту номіналом 500 гривень, – Микола Томенко звернув увагу на таке: “Коли сталась чергова інфляція і потрібно було виготовляти банкноту номіналом 500 гривень, вирішили зобразити Григорія Савича. Але я вважаю, що це антиреклама. За своє життя він був проти марнославства, банкетів чи розкоші. Банкнота гарна, проте не відповідає філософії Григорія Сковороди. Аби я робив, то зобразив би його, наприклад, на гривні”.

Пам’ятна монета “Григорій Сковорода”

Сувенірна медаль “Григорій Сковорода” та банкнота

Пам’ятна медаль “Сад божественних пісень”

Микола Томенко презентував цінні експонати

Сувенірну медаль виготовили у рамках серії “Видатні українці”

Музей отримав медаль, банкноту та монети до 300-річчя від дня народження видатного українського філософа

Ця монета найстаріша, випущена 1996 року

Сувенірна медаль “Григорій Сковорода”

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич подякував Миколі Томенку

Нагадаємо, що у музеях Переяслава тривають виставки до дня народження Михайла Сікорського. Як на них потрапити, дізнавайтесь тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.