ЖИТТЯ

“Монгольська навала була подібною до того, що відбувається зараз”: про що розповідав у Переяславі Акім Галімов

До Переяслава приїздив продюсер “1+1 media”, засновник проєкту “Реальна історія” Акім Галімов. Про що він розповідав?

11 жовтня до Університету Григорія Сковороди в Переяславі приїздив український журналіст, сценарист, продюсер, автор документально-історичних проєктів, зокрема, YouTube-каналу “Реальна історія” Акім Галімов. У форматі квізу говорили про символіку Україну, добу козацтва та міфи радянщини. Зустріч відбулася у рамках проєкту “Платформу можливостей”. Інформатор переповідає найцікавіше.

КОЛИ ВПЕРШЕ ЗГАДУЄТЬСЯ НАЗВА “УКРАЇНА”?

– У росії кажуть, що Україну створив Ленін, або що перша згадка була 1991 року. Насправді цю назву вперше можна було побачити у Іпатіївському літописі 1187 року. Там зазначається, що “вся Україна плакала за переяславським князем Володимиром Глібовичем”.

ЯК РОЗШИФРОВУЄТЬСЯ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО ТРИЗУБА?

– Ми спілкувались з багатьма істориками з приводу цього питання. Найбільш логічна версія, яка сьогодні існує, каже, що цей знак поки ніяк не розшифровується. Археологи знаходять те, що можна вважати тризубом, у знахідках сарматських племен. Це приблизно ІІ століття до нашої ери. Знак, яким ми сьогодні користуємось, має під собою двотисячну історію. Пізніше “герб” взяла княжа династія. До двозуба князя Святослава Володимир Великий домалював риску та заснував тризуб. Неймовірна кількість знаків була створена на основі двозуба. Наступні князі просто щось дописували. Цікаво, що знак трансформувався і переходив із століття у століття – у часи сарматів, Русі, Князівства Литовського, козаків. У підсумку у ХХ столітті Михайло Грушевський вирішив повернутися до нього, як до державного герба Української Народної Республіки. Попри те, що УНР розгромили, а велика кількість лідерів емігрувала за кордон, герб продовжив існувати.

ХТО НАМАГАВСЯ СТВОРИТИ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ АЛЬЯНС ПРОТИ МОНГОЛЬСЬКОЇ АРМІЇ у СЕРЕДНІ ВІКи?

– Монгольська навала була дуже потужна. Вони знесли майже все на своєму шляху – велику кількість сучасних територій Азії та Русі, дійшли до України. Готові були піти на Європу. Все подібне до того, що відбувається зараз, така сама навала, яка пре зі Сходу. Данило Романович, який на той момент був князем, вирішив створити альянс проти монголів, інакше їх не перемогти. Звернувся до європейських лідерів для спільної боротьби. Все як зараз. Натомість вони були “дуже глибоко занепокоєні ситуацією”. Папа Римський навіть дарував для цього Данилу корону. Але всі тихенько з’їхали з цієї історії. Врятувало лише те, що в Монгольській імперії була криза, а згодом взагалі розпад.

КИМ БУЛИ КОЗАКИ?

– Найчастіше відповідають – селяни, які втікали від кріпацтва. Насправді, це міф Російської імперії. Навіть попри те, що більшість з вас не жила та не вчилась у радянських часах, залишається така думка. Вся історіографія тих часів була направлена на класовий поділ. В ідеалі комуністичний устрій – це робітники, які прагнуть жити класно, а є пани, що принижують інших. Основна ціль революції полягала в тому, щоб скинути цих панів. Відповідно, в радянському союзі було вигідно показати, що козаки – прості роботящі люди, яких пригнічують. А от польські пани – погані. Начебто козаки поставали не за свою державу й ідентичність, а тому що хотіли побити цих панів.

Україна на той момент перебувала в тих самих обставинах, що й уся Європа. Тож козаки існували за всіма правилами, що й лицарі в інших країнах. Козацтво зародилось із захисту рубежів Польської держави на території України. Та й ходили в походи – грабували та брали здобич. Перші представники не були селянами, це переважно дрібна шляхта з правами, невеличкими володіннями та господарством. А от згодом вже підтягнулись жителі селищ.

ЩО КОЗАКИ НАЗИВАЛИ ВОЛЬНОСТЯМИ ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО?

– У російській мові слово “воля” використовують не часто, коло його застосування обмежене. Для них синонімічне слово “свобода” – відсутність фізичних обмежень. А от в українській мові “воля” має більше значення. Від нього утворюється дієслово “воліти”, тобто “хотіти”. Це добре передає суть нашого коріння. Війна, яка була тоді, і та, що триває й досі, передусім за волю. За право бути тими, ким ми є. Робити вчинки, які ми хочемо. Козаки вольностями запорозькими називали свої землі. Своя земля – це і є воля. Адже тут ми можемо робити, що хочемо.

ЧОМУ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПОЧАВ БОРОТИСЯ ЗА ВОЛЮ?

– На той час народи, передусім українці, поляки та білоруси, жили у спільній державі, де повинні би мати рівні права. Насправді все ж в українців їх було менше. У Богдана Хмельницького був невеличкий бізнес – ферма, а от бути на керуючих посадах могли лише поляки. Вони цим користувалися, були всякі наїзди за гроші. Хмельницький намагався з цим боротися, писав звернення про цю справу. У підсумку король відписав йому: “Ну в тебе є шаблюка, вирішуй сам”. Перші його підйоми пояснюються саме побутовими речима – відновити свої права. Але згодом це переросло у великий рух. Коли загони козаків розгромили передові польські війська під Жовтими Водами, то усвідомили, що на цій землі повинні мати більше прав. Можуть воювати та господарювати самостійно.

КОМУ НАЛЕЖИТЬ ПРАПОР З ГАСЛОМ “ВОЛЯ УКРАЇНИ АБО СМЕРТЬ”?

– Це прапор гайдамаків Холодного Яру, лісового масиву в Черкаській області. Цим гаслом користувався Нестор Махно. Якщо зараз за нашими солдатами та військовими стоїть вся Україна, тоді такої підтримки не було. Але бійці протистояли тодішній потужній радянській армії протягом трьох років, з 1919-го по 1922 рік. Головному отаману Роману Щупаку було всього 25 років, він загинув у бою. Це про нашу стійкість. Вже ніхто не вірив, що Україна постане, але не ці бійці. Вони билися до останнього. Холодний Яр стоїть на території колишнього скіфського городища, де вся територія усіяна залишками тієї доби. Але археологи не можуть там копати, бо церква московського патріархату взяла землі на 50 років і не дають дозвіл на розкопки. Нонсенс, що українські науковці не можуть досліджувати власні землі.

СКІЛЬКИ ПОВСТАНЬ БУЛО В УКРАЇНІ У ХХ СТОЛІТТІ?

– Відбулося більше 5 тисяч повстань. Радянський союз завжди казав, що українці самі підтримують комунізм і так далі. Це абсолютно не так. Армія комуністів, яка наступала у 1917 році, і поки не захопила всю Україну, на 90% складалась з етнічних росіян. На уроках історії нам казали, що першою столицею України був Харків. Це лише продовження російських імперських наративів. Харків – перше захоплене місто більшовиками, тому там і зробили щось типу сучасних ДНР чи ЛНР. Українці не хотіли тієї влади, тож зі створенням колгоспів повстали селяни. Такі повстання відбувались по всій країні, багато було у центральній частині та на півдні. Саме через таку кількість повстань виник Голодомор. Як єдиний механізм, щоб припинити рух, Сталін прийняв рішення фізично придушити всіх незгодних. Після того, як було знищено до 10 мільйонів людей, Україна стала придавленою.

Нагадаємо, що 8 жовтня до Переяслава приїздив відомий український актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв. Про що розповідав, читайте тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору