ЖИТТЯ

У світі відзначають День хліба: що варто знати про 16 жовтня

Чим особливе 16 жовтня? Розповідає Інформатор.

16 жовтня у світі відзначають День гідності та День анестезії. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день гідності. Ця ініціатива має на меті надихнути та навчити молодь усвідомлювати власну гідність, цілі та спільну людяність, яка об’єднує всіх людей на планеті.

Всесвітній день анестезії. Саме в цей день у лікарні штату Массачусетс, де розміщується Гарвардська школа медицини, відбулася знакова подія в історії медицини. Перше успішне застосування анестезії під час операції відбулося у Бостоні 16 жовтня 1846 року. Хірург та дантист Томас Мортон використав інгаляцію діетилового ефіру для створення загального наркозу при видаленні підщелепної пухлини.

Всесвітній день хліба. Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію. Понад 5 тисяч років тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до н.е. випікали 3 десятки сортів хліба.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олексій, Георгій, Дементій, Євген, Єгор, Іван, Леонтій, Ян.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1813 – почалася “Битва народів” (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Французької імперії, Рейнського союзу, Варшавського герцогства, Австрійської імперії, Королівства Пруссія, Російської імперії і Швеції. Закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням від престолу.

1918 – на з’їзді Вільного козацтва у Чигирині делегати від 5 українських губерній і Кубані обрали отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського. Цього ж дня він видав указ про відродження козацтва, в яке було записано близько 150 тисяч сімей.

1964 – Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.

1978 – Іван Павло II став 264-им Папою римським і першим неіталійцем на папському престолі з 1523, одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов’янського походження.

1987 – у Львові створили Товариство Лева.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1837 – Олександр Митрак, український письменник, фольклорист і етнограф.

1854 – Оскар Вайлд, ірландський поет, драматург.

1890 – Пол Стренд, американський фотограф, оператор, режисер, один зі сподвижників фотографії як мистецтва.

1907 – Петро Григоренко, український і радянський військовий діяч, дисидент, генерал, правозахисник.

1910 – Олександр Луцький, воєначальник УПА, командир УНС, УПА-Захід, УПА-Захід-Карпати.

1918 – Олександр Підсуха, український поет.

1927 – Гюнтер Грасс, німецький письменник, скульптор, художник, графік, лавреат Нобелівської премії з літератури 1999 року.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору