ЖИТТЯ

В університеті Переяслава зібрали півтори тонни російських книг, щоб допомогти силам ППО

В університеті Переяслава зібрали півтори тонни російськомовних книг на переробку. Таким чином долучились до збору для ЗСУ.

Наприкінці літа Університет Григорія Сковороди в Переяславі спільно з молодіжним центром “Зустріч” запустив локальний збір російських книжок на переробку. Таким чином долучилися до загальнонаціональної ініціативи книгарні “Сенс” та ГО “Україна без сміття”. Зібрали близько півтори тонни книг, з яких отримали понад 9 тисяч гривень для збору на ЗСУ. Про це повідомили на сайті УГСП, передає Інформатор.

Мовний омбудсмен переяславського університету Максим Левченко сказав, що вперше ідею такого збору висловили самі переяславці ще навесні цього року: “Коли ми проводили акцію “Вільні читають українською”, в рамках якої передали понад 850 україномовних книг бібліотекам деокупованих територій, мене часто запитували :”А що робити з російською, російськомовною літературою?”. Спілкувалися щодо цього з Уповноважений із захисту державної мови Тарасом Кременем, а згодом почули про загальнонаціональну ініціативу, до якої вирішили локально долучитися”.

За словами Левченка, велику частку літератури принесли до пункту у молодіжному центрі “Зустріч”. Активно долучилася й бібліотека університету. Студенти, активісти Наукового товариства університету допомогли у сортуванні принесеного. “Коли побачили, що сума на вагах сягнула понад тонну зрозуміли, що не обійдемося без підтримки представників мобільної станції “Україна без сміття”, які забезпечили логістику та перевезли усе акумульоване. Уже там підрахували, що вивезли 1390 кілограмів макулатури на суму 9035 гривень”, – зазначив Левченко.

Засновник книгарні “Сенс” Олексій Ерінчак повідомив, що у межах акції зібрали понад 25 тонн російськомовної літератури, яку вже здали на переробку і виручили 150 тисяч гривень на потреби Сил протиповітряної оборони ЗСУ. Планують зібрати понад 7 мільйонів гривень на мобільну станцію ППО MECHATRONICS для 101-ї бригади ППО. “Автори ідеї не ми – першопрохідцями, ще у 2022 році, була найстаріша у столиці книгарня “Сяйво книги”. У 2024 році цю ініціативу разом з благодійним фондом “Гуркіт” підхопили ми”, – зазначив Ерінчак.

Наразі локальний збір російськомовної літератури у Переяславі призупинили. Але за умови великої кількості охочих віддати свої книги його обіцяють відновити. Втім, збір триває у столиці у таких місцях:

  • Книгарня “Сенс на Хрещатику”, Київ, вул. Хрещатик, 34 (перший поверх)
  • Станція “Україна без сміття”, Київ, вулиця Саперно-Слобідська, 25/4.

Нагадаємо, що 17 жовня в Україні проводять Національний тест з медіаграмотності, журналісти Інформатора взяли участь. Їхні результати – тут.

Фото: сайт УГСП

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору