ЖИТТЯ

Прості та смачні рецепти: приготуйте кутю на узварі до різдвяного столу

Існує багато рецептів найголовнішої страви Святвечора – куті. Спробуйте приготувати її на узварі.

Кутя – це традиційна українська страва, яку готують на Святвечір, символізуючи завершення Різдвяного посту. Вона складається з пшениці або перловки, вареної на узварі – кисло-солодкому компоті із сушених фруктів. До цієї страви додають мед, мак, горіхи та інші інгредієнти, що символізують достаток і благополуччя. Кутя є не лише смачною, але й дуже символічною, бо вона уособлює єдність родини, достаток і духовну чистоту в час Різдва. Інформатор розповідає рецепт.

Інгредієнти: 

  • 300 г перловки або пшениці
  • 200 г маку
  • 100 г сушених яблук
  • 2-3 ст. л. цукру
  • 1/2 цедри лимона
  • 100 г посічених волоських горіхів
  • 100 г сушеної журавлини
  • 100 г родзинок

Приготування:

  1. Промийте мак, залийте окропом та залиште на 4-5 годин. Далі злийте воду та перетріть мак.
  2. Родзинки і журавлину запаріть окропом. Із сушених яблук зваріть узвар.
  3. В узварі зваріть перловку або пшеницю до готовності. Дайте охолонути.
  4. Підсушіть яблука з увару на сковорідці ледь змащеній маслом.
  5. До яблук додайте горіхи та цукор. Тримайте на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки інгредієнти карамелізуються. Дайте охолонути.
  6. У розтертий мак додайте цукор, втирайте туди лимонну цедру. Потім додайте журавлину та родзинки.
  7. Змішайте кашу із маковою сумішшю. Якщо кутя вийшла надто густа, можна додати трішки узвару.
  8. Зверху куті викладіть карамелізовані яблука з горіхами.⠀

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору