Існує багато рецептів найголовнішої страви Святвечора – куті. Спробуйте приготувати її на узварі.
Кутя – це традиційна українська страва, яку готують на Святвечір, символізуючи завершення Різдвяного посту. Вона складається з пшениці або перловки, вареної на узварі – кисло-солодкому компоті із сушених фруктів. До цієї страви додають мед, мак, горіхи та інші інгредієнти, що символізують достаток і благополуччя. Кутя є не лише смачною, але й дуже символічною, бо вона уособлює єдність родини, достаток і духовну чистоту в час Різдва. Інформатор розповідає рецепт.
Інгредієнти:
- 300 г перловки або пшениці
- 200 г маку
- 100 г сушених яблук
- 2-3 ст. л. цукру
- 1/2 цедри лимона
- 100 г посічених волоських горіхів
- 100 г сушеної журавлини
- 100 г родзинок
Приготування:
- Промийте мак, залийте окропом та залиште на 4-5 годин. Далі злийте воду та перетріть мак.
- Родзинки і журавлину запаріть окропом. Із сушених яблук зваріть узвар.
- В узварі зваріть перловку або пшеницю до готовності. Дайте охолонути.
- Підсушіть яблука з увару на сковорідці ледь змащеній маслом.
- До яблук додайте горіхи та цукор. Тримайте на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки інгредієнти карамелізуються. Дайте охолонути.
- У розтертий мак додайте цукор, втирайте туди лимонну цедру. Потім додайте журавлину та родзинки.
- Змішайте кашу із маковою сумішшю. Якщо кутя вийшла надто густа, можна додати трішки узвару.
- Зверху куті викладіть карамелізовані яблука з горіхами.⠀
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.